İspanya, Portekiz ve Fransa'dan Çaldık 380 Bin Kişi Golfe Geldi - Son Dakika
Ekonomi

İspanya, Portekiz ve Fransa'dan Çaldık 380 Bin Kişi Golfe Geldi

İspanya, Portekiz ve Fransa\'dan Çaldık 380 Bin Kişi Golfe Geldi

Türkiye'de Golf Turizmi Beklenenin Aksine 2009 Yılında Ekonomik Krizden Olumlu Etkilendi. 2008 Yılında 300 Bin Olan Golf Oynamaya Gelen Turist Sayısı 2009'da 380 Bine Çıktı. National Golf Club Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Göktuna, Yüzde 30'luk Artışa İşaret Ederek, Türkiye'nin İspanya, Portekiz, Güney Fransa Gibi Ülkelerden Müşterileri Çaldığını Söyledi.

02.12.2009 06:53

Türkiye’de golf turizmi beklenenin aksine 2009 yılında ekonomik krizden olumlu etkilendi. 2008 yılında 300 bin olan golf oynamaya gelen turist sayısı 2009’da 380 bine çıktı. National Golf Club Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Göktuna, yüzde 30’luk artışa işaret ederek, Türkiye’nin İspanya, Portekiz, Güney Fransa gibi ülkelerden müşterileri çaldığını söyledi.

AVRUPA ve Amerika’da bazı golf turnuvalarının iptal edilmesine neden olan global kriz, 2009 yılında Türkiye’de beklenenin aksine golf turizmini olumlu etkiledi. Türkiye’ye golf oynamaya gelen turist sayısı 2007 yılında sadece 250 bin iken, bu rakam 2008’da 300 bine çıkmıştı. 2009 yılında Türkiye’ye golf oynamaya gelen turist sayısının 150 hatta 100 bine düşmesi beklenirken yüzde 30 artışla 380 bine ulaştı, 600 bin oyun oynandı. National Golf Club Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Göktuna, yüzde 30’luk artışın özellikle ekonomik kriz döneminde çok olumlu olduğunu belirterek, “Daha pahalı destinasyonları tercih edenler ucuz olduğu için Türkiye’yi seçtiler. İspanya, Portekiz, Güney Fransa gibi ülkelerin müşterilerini çaldık. Türkiye’de 80 Euro olan bir kişiye maliyet, İspanya’da 180 ile 360 Euro arasında değişiyor. Fiyatların yukarıya çıkması için Kadriye, Belek gibi yerlerin kentleşmesi tamamlanmalı. 14 kilometre alan içinde 14 adet golf sahası var. Belek’te şu anda bu alanda yeni yatırım yapılmıyor” dedi.

Kadın turnuvası yeniden

Ayrıca bu yıl ertelenen Avrupa Bayanlar Golf Turnuvası’nın (LET) Türkiye ayağı ‘Turkish Ladies Open’ın 2010 yılında düzenleneceğini duyuran Bülent Göktuna, “Erkeklerin turunun maliyeti 5 milyon Euro’yu buluyor. Golfü uzaylı sporu gibi görüyorlar bunun için sponsor bulamıyoruz. Bunun için Ladies Cup’ı düzenliyoruz, çünkü maliyeti daha

düşük. Bu yıl sponsorluk nedeniyle yapamadığımız turnuvayı gelecek yıl mayısın birinci haftasında gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Hedef şampiyon çıkarmak

President’s Putter Cup (Başkanlık Turnuvası) kapsamında sorularımızı yanıtlayan Bülent Göktuna, National Golf Club  bünyesinde kurulan 25’i kız olmak üzere 55 sporcudan oluşan Junior Team’le ilgili de şu bilgileri aktardı: “Bu çocukların birçoğu dar gelirli ailelere mensup; 15 tanesi ise Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan. Diyet, psikolog gibi doktorları var. İrlanda Milli Takım Hocası David Pearly 3 haftada bir gelip program uyguluyor. Temmuz ayında seçmeler yapılıyor. Fizik testlerine tabi tutuluyorlar. Golfe yatkınlıklarına göre seçiliyorlar. Antalya’dan servisler kaldırıyoruz. Antalya’daki belediyelerin hoperlörlerinden golfçü aradık. Ekonomik durumu az olan çocukları arıyoruz. Burada eğitim verdikten sonra golf sporunda para kazanan insanlar yaratmayı hedefliyoruz. 10 yıldır bu işi yapıyorum. Bu bir gönül işi. Paraları bittikçe yolluyorum. Avrupa ve Amerika’daki turnuvalarda bizi temsil edecek çocuklar yetiştirmek istiyorum. Hedefim bir şampiyon çıkarmak.”

Vision3 olmadı 9 milyar dolarlık yatırım yapacak fonlarla görüşüyor

BÜLENT Göktuna, sahibi olduğu İngiltere merkezli yatırım danışmanlık şirketi Mineks’in öncülük ettiği, Türkiye’de tarım yatırımları yapmayı planlayan Vision3 projesinin durduğunu söyledi. Ithmaar Bank, Abu Dabi Investment House ve Gulf Finance House’un oluşturduğu Vision3 ile Yatırım Ajansı’nı buluşturup aradan çekildiklerini hatırlatan Göktuna, şunları aktardı: “Ekonomik krizden çok etkilendiler. Vision 3 projesi o tarihte durduruldu. Neticeleneceğini sanmıyorum.  Mineks olarak biz varlık fonlarının üzerine gittik. Şubat 2010 gibi New York borsalarında çakılma olmazsa tekrar bu konulara gireceğiz. Arap bir yatırım grubu. Alım ya da ortaklık yoluyla ilk önce buraya gelecek. Buradan edinecekleri tarım teknolojilerini Körfez ve Kuzey Afrika’ya taşımak istiyorlar. Bunun yanı sıra devletin elindeki TİGEM gibi kuruluşlara ortak olmak istiyorlar. Yatırım 200 milyon dolarla başlayacak. Bir dalgalanma olmazsa 3 milyar hatta 9 milyar dolara çıkacak.”

Yanına Bahreynli de alıp güneş enerjisine giriyor

KANADALI Candu ile ilgilendikleri Türkiye’deki nükleer enerji ihalesinde işlerin yolunda gitmediğini hatırlatan Bülent Göktuna, “Nükleer ihalesinde bankalar kredi için gerekli değişikliklerin yapılmasını şart koştular. Önceki Enerji Bakanı Hilmi Güler bu değişiklikleri kabul etmedi ve Ruslardan başka teklif veren çıkmadı. Yeni bakan Taner Yıldız daha olumlu yaklaşıyor” dedi. Dünyanın en büyük güneş panelleri üreticisi Alman-Avusturya bazlı büyük bir grupla anlaştıklarını, bu gruba Bahreynli bir şirketi de ekleyeceklerini belirten Göktuna, “Onlarda burada yatırım yapmak istiyor. Çin’de üretimleri var. 200 megawatlık güneş yatırımı yapmak istiyoruz. Konya, Niğde, Antalya gibi bölgelerde yatırım olacak” diye konuştu.

Hariri Ailesi’yle Bodrum’u Sardunya’ya çevirecek

LÜBNAN’ın suikaste kurban giden eski Başbakanı Refik Hariri’nin ortağı olduğu gayrimenkul firması Solidere ile Bodrum’da yapmayı planladıkları projeyle ilgili Bülent Göktuna şöyle konuştu: “Bodrum’da Sardunya adası gibi bir yer kuruyoruz. Turizm Bakanlığı’na başvurumuzu yaptık. Marina, otel, alışveriş merkezi, yat limanı, çarşılar, evler olacak ve tamamen rüzgar ve güneş enerjili sistemler yardımıyla enerji sağlayacak. Hedef Sardunya’ya para yatıranları Bodrum’a çekmek. 6 milyar dolarlık bir proje. Üç yılda bitmesi bekleniyor.”

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi İspanya, Portekiz ve Fransa'dan Çaldık 380 Bin Kişi Golfe Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement