İşsizlik Programı Deldi Geçti - Son Dakika
Ekonomi

İşsizlik Programı Deldi Geçti

İşsizlik Programı Deldi Geçti

Hükümetin Açıkladığı Yeni Ekonomik Program Üçüncü Gününde Büyük Darbe Aldı.

15.04.2009 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hükümetin açıkladığı yeni ekonomik program üçüncü gününde büyük darbe aldı.

2009 yılı için yüzde 13.5 olarak tahmin edilen işsizlik oranı; Ocak döneminde yüzde 15.5’e fırladı. Katılım Öncesi Ekonomik Programa (KEP) işsiz sayısı 3 milyon 310 bin olacakken; Ocak döneminde 3 milyon 650 bine fırladı. 

Bir önceki yılın aynı dönemine göre bu yıl Ocak döneminde ücretli veya yevmiyeli çalışan sayısı 300 bin azaldı. Sektörler itibariyle bakıldığında ise sanayi sektöründe çalışan sayısı geçen yıla göre 316 bin kişi; inşaat sektöründe ise 39 bin kişi azaldı. Tarım sektöründe çalışan sayısı ise geçen yıla göre 170 bin artış gösterdi.

Rakamlar, istihdam kaybının en fazla sanayi sektöründe olduğunu ortaya koyarken; KEP’te yapılan tahminler de 2009 yılında tarım dışı sektörlerde istihdam daralması yaşanacağı kabul ediliyor.

Aysel ALP YAZIYOR

 Ancak daralma tahmini 2.1 olarak öngörülüyor. Oysa programda, 2009 yılında ekonominin yüzde 3.6; sanayi sektörünün ise yüzde 9.6 oranında küçüleceği tahmin ediliyor.

Hedefler iyimser

Türkiye Ekonomi Kurumu Vakfı Başkanı Prof. Ercan Uygur, KEP’teki birçok tahmin ve hedefin ‘iyimser’ olduğunu söyledi. 2009’a ilişkin daralmanın yüzde 3.6 olduğunu anımsatan Uygur, dünyada henüz ‘iyileşme’ başlamamışken, Türkiye için bu tahminin gerçekçi olamayacağını söyledi. Kaldı ki dünyada iyileşme başlasa bile bunun Türkiye’ye yansımasının gecikmeli olacağını belirten Uygur, “Ben 2009 daralmasının yüzde 4.5 ila 5 arasında olacağını tahmin ediyorum” dedi.

Bugün açıklanan Ocak dönemi işsizlik oranına bakıldığında, KEP’teki tahminin ‘iyimser’ kaldığını vurguladı. Bu tahminin 12 aylık ortalamalar olduğuna dikkat çeken Uygur, 3. çeyrekte konjonktürel nedenlerle istihdamda bir miktar iyileşme olabileceği varsayımı altında hazırlanmış olabileceğini söyledi. Üçüncü çeyrekte inşaat, turizm gibi sektörler ile mevsimlik tarım işçiliği nedeniyle istihdamda bir miktar artış olabileceğini belirten Uygur, “Böylece üçüncü çeyrekteki konjonktürel artış ve dördüncü çeyrekte de ekonomide toparlanma olacağı beklentisiyle 2009 için işsizlik yüzde 13.5 olarak tahmin edilmiş olabilir. Ancak ben hem büyümede hem de istihdamda artışın yurtdışı talebe bağlı gelişeceğini düşünüyorum. Oysa henüz dışarıda bunu görmüyoruz. Kaldı ki Türkiye’ye yansıması da gecikmeli olacak” dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi İşsizlik Programı Deldi Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement