'İstanbul'a Taşınabiliriz' - Son Dakika
Ekonomi

'İstanbul'a Taşınabiliriz'

\'İstanbul\'a Taşınabiliriz\'

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Enflasyonu Revize Edilen Hedeflerin Altında Tutmayı Amaçladıklarını Söyledi.

18.06.2008 10:54

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyonu revize edilen hedeflerin altında tutmayı amaçladıklarını söyledi.

Euromoney Conferences ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğinde düzenlenen Euromoney Türkiye Finans ve Yatırım Forumu'nda bir konuşma yapan Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. Bir katılımcının Merkez Bankası'nın geçtiğimiz yıl faizleri düşürmeye başladığını hatırlatarak, "Her ne kadar enflasyon hedefin üzerindeyse de projeksiyonlarınız daha sonra hedeflerin altına düşeceğini söylüyordu. Enflasyon hedeflemesi yapan bir banka için bu alışılmamış bir şey. Bir yandan enflasyon yükseliyor, bir yandan faizler düşürülüyor" değerlendirmesi üzerine Yılmaz, o aşamada 18-20 ay ile 2 yıl arasındaki döneme baktıkları için faiz oranlarını düşürmeye karar verdiklerini söyledi. Yılmaz, o dönemdeki göstergelerin enflasyonun aşağı doğru gelişmekte olduğunu gösterdiğini, dolayısıyla o politikanın doğru olduğunu ifade etti.

Hedeflerini bir kez değiştirdikleri hatırlatılarak Merkez Bankası'nın itibarını yitirmeden hedefini kaç kez değiştirebileceğinin sorulması üzerine ise Yılmaz, "Merkez Bankası hedefini bir kez değiştirmelidir. İki kez, üç kez değil. Hedefi değiştirmek veya değiştirmemek bu bizim için bir program meselesi. Hedefi değiştirmemek, ama o hedefe ulaşamamak inanırlığı yitirmek anlamına gelir. Ama hedefi değiştirip ona da erişememek daha da büyük itibar kaybına yol açar. Dolayısıyla hedefimizi bir kez değiştirdikten sonra hedefe ulaşmak için gerekli bütün politikaları uygulamak zorundayız" yanıtını verdi.

Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınıp taşınmayacağının sorulması üzerine ise Yılmaz, Merkez Bankası olarak İstanbul'un bölgesinde finansal merkez haline getirilmesi çabalarını desteklediklerini ve herkesin bunu yapması gerektiğini belirterek, "Eğer bugünkü yasa geçerliliğini devam ettirirse biz Ankara'da kalacağız. Ancak yasa değiştirilirse İstanbul'a geliriz" dedi.

İstikrar için gerekli unsurlardan olan yatırımların çekilmesi konusunda da Durmuş Yılmaz, "Uzun vadeli sermaye akışını ülkeye sağlamak için Merkez Bankası'nın ana görevi fiyat istikrarını sağlamak ve karar vericilerin gündeminden enflasyonu çıkarmaktır. Merkez Bankası'nın yapacağı ve yapabileceği katkı budur" diye konuştu.

(RC-CY-CC-E)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 'İstanbul'a Taşınabiliriz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement