İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yülek Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yülek Açıklaması

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yülek Açıklaması

"Kurun 2 liranın altına düşmesini olumlu bir şey olarak görüyoruz ama iyi bir şey değil. Kurların yukarıda kalması yani reel kurun gerçek değerinde olması lazım ki ihracat yapılabilsin"

13.09.2013 11:40

HANDAN SİLKİN - İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yülek, sürdürülebilir cari açık seviyesine gelinebilmesi için doların 2 liranın altına düşmemesi gerektiğini belirterek, "2 liranın altına düşmesini olumlu bir şey olarak görüyoruz ama iyi bir şey değil. Kurların yukarıda kalması yani reel kurun gerçek değerinde olması lazım ki ihracat yapılabilsin" dedi.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Yülek, son günlerde dövizde yaşanan yükselişe ve Türk Lirası'ndaki değer kaybına ilişkin olarak, sürdürülebilir cari açık seviyesine gelmek için doların 2 liranın altına gitmemesi gerektiğini söyledi.

Yülek, "Kurların yukarıda kalması yani reel kurun gerçek değerinde olması lazım ki ihracat yapılabilsin. Piyasa kuru aşağı doğru çektiği zaman borçların daha kolay ödenmesi gibi bir takım avantajlar olsa da, uzun vadede cari açık kırılganlığı devam edecek" dedi.

Türkiye'nin bu yılın ikinci çeyreğinde kaydettiği yüzde 4,4 oranındaki ekonomik büyümesine değinen Prof. Dr. Yülek, "Yüzde 4,4'lük büyüme çok olumlu bir sürpriz oldu, oldukça güzel bir rakam" dedi.

Yılın ikinci yarısında bu olumlu havanın devam edip etmeyeceğiyle ilgili artı ve eksi faktörlerin bulunduğunu söyleyen Yülek, gelecek altı ayda, kurdaki yükselişin, dış ticaretin büyüme üzerindeki etkisini artıracağına dikkati çekti.

Yülek, üçüncü çeyrekten itibaren özel tüketimin gerileyebilme ve kamunun büyümeyi devam ettirememe ihtimalinin eksi faktörler arasında yer aldığını kaydederek, "Bu yılın sonunda 3-3,5 arasında bitirebilirsek çok olumlu olacağını düşünüyorum" ifadesini kullandı.

İhracatçı ülkelerin kurlarını aşırı değerli tutamayacağını ve Türkiye'nin bu durumun farkında olması gerektiğini dile getiren Yülek, "Kur savaşlarında biz hep yenilen taraftayız" dedi.

Murat Yülek, Merkez Bankası politikalarına ilişkin de şunları kaydetti:

"Kurun enflasyonu artırıcı rolü olmamasını istiyorlar ama Türkiye'nin koruması gereken dengeler, 'fiyat istikrarı', 'bütçe' ve 'dış denge'. İş tanımında cari dengenin olması gerektiği yerde olmasını sağlayacak ve olmadığında da hesap verecek kimse yok. Türkiye'nin makro iktisadında şu anda gelmemiz gereken nokta bu üç dengeyi bir arada götürmemiz olmalı yoksa kırılganlığımız artacak. Türkiye ekonomisi şu anda çok iyi durumda, dışarıdan da para girişi var."

Murat Yülek, Fed kararlarına hem dünyada hem de Türkiye'de aşırı tepki verildiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Fed paranın büyüme hızını azaltacağını söylüyor. Şu anda Fed'in bilançosu 2008 ekim bilançosunun neredeyse 3,5 katı. Dünyada korkunç bir likitide var ve Fed'in varlık alımlarını azaltmasının Türkiye'ye çok fazla bir etkisi olmayacak. Türkiye küçük bir ekonomi. Türkiye'ye giren paralar bizim açımızdan büyük paralar olsa da dünya açısından büyük paralar değil. Bu sebeple dışarıdan giren az da olsa sermaye bizim kurumuzu yukarı doğru çekiyor. Sermayede büyük bir azalma beklemiyorum çünkü dünya ekonomisindeki likitide artışı devam edecek. Avrupa Merkez Bankası daraltacağını söylemiyor, Japon Merkez Bankası para basmaya devam edeceğini söylüyor.  Aynı zamanda Türk ekonomisi sağlam bir ekonomi ve hala sermayeye getiri veren bir ekonomi. Fed başkanı seçilince bu kafa karışıklığı ve aşırı tepkiler son bulacak." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yülek Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement