İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "Eximbank'ta köklü bir reforma gidilmesi gerek. Daha hızlı, daha etkin ve daha farklı kredi metotları kullanılması lazım. İhracat kredisi garanti fonunun artık ülkemizde hayata geçmesi şart" dedi.
İTO'nun şubat ayı meclis toplantısı Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin katılımıyla İTO Meclis Salonunda gerçekleştirildi.
İTO Başkanı Çağlar, toplantının açılışında, 2015'in son günlerinde söyledikleri "2016'da dünya daha çetin, Türkiye daha güçlü olacak" sözüne atıfta bulunarak, "Daha güçlüyüz çünkü, siyasi istikrar sayesinde bu gemi rotasına geri döndü. Daha güçlüyüz çünkü, ülkemiz içinde bulunduğu coğrafyanın karışıklığından, dünyadaki çalkantılardan büyüyerek çıkmayı başardı. Ancak dünya daha çetin küresel ticaret pastası yeteri kadar büyüyemiyor. Belirsizlik ve kıyasıya rekabetten kaçma şansımız yok" diye konuştu.
Ortadoğu ve Suriye'de yaşanan karışıklığa işaret eden Çağlar, Suriye'den göç etmeye hazırlanan 100 bin insanın aç ve susuz bırakılacağı söylentilerine ilişkin de şu değerlendirmede bulundu:
"Hayır, edilmeyecek. Biz 'Komşusu açken, tok yatan bizden değildir' şiarının takipçileriyiz. Düşmanına dahi merhametle yaklaşan bir Peygamberin ümmetiyiz. Allah'a çok şükür, imkanımız, gücümüz var. İTO olarak biz de elimizi taşın altına koymaya devam ediyoruz. Dün de yönetim kurulu toplantımızda hiçbir bütçe sınırı belirlemeden bu kardeşlerimize yardım etme kararı aldık. Evet bu işin bütçesi yok. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz. Bu millet kasasındaki paralarla değil, yüreğindeki merhametle zengindir. İşte bu yüzden ben diyorum ki Birleşmiş Milletler (BM) yönetimi, kalkıp sınırlarınızı açın çağrısını bize söylemesin. Biz Irak'tan ve Suriye'den toplam 3 milyon insana yüreğimizi açtık. Türkiye, bu noktada 10 milyar dolara yakın bir harcama yaptı. Birleşmiş Milletler, o çağrıyı birkaç bin mülteciye dahi tahammül göstermeyen ekonomisi gelişmiş ancak vicdanları körleşmiş, sağırlaşmış batılı ülke yöneticilerine yapsın."
-"İhracatta menzil genişletmenin yolu e-ihracattan geçiyor"
Başkan Çağlar, yeni pazarlar konusunda yaptıkları çalışma ve ziyaretlere değinerek, Çin ve Latin Amerika pazarlarında bulunan potansiyelin Türk iş adamları tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
İhracatın artırılması noktasında hükümetten beklentilerini de dile getiren Çağlar konuşmasına şöyle devam etti:
"İhracatta anlık teslim çok önemli. Ama şu anda ihracat için 32 ayrı evrak dolduruluyor. Bir evrakla bu işi halledebilmeliyiz. Üretim yapanın bürokrasiye uyduğu değil, bürokrasinin üretim yapana göre şekillendiği bir yapı gerekli. Yine ihracat ve teşvikleri için hazine kaynaklarından ayrılan pay, beklentimiz ihracat hedefimizin binde 3'ü kadar. Bugün bizler bile kısıtlı bütçelerimize rağmen reklam, tanıtım için en az yüzde 5 bütçe ayırıyoruz. Biz de Türkiye'nin tanıtımını daha etkin yapmak için, ihracatçıyı desteklemek için daha çok pay ayırmalıyız. Verilen desteklerin ihracatçımıza dönüş süresini kısaltmakta çok önemli.
En önemli konulardan biri Eximbank'ta köklü bir reforma gidilmesi. Daha hızlı, daha etkin ve daha farklı kredi metotları kullanılması lazım. İhracat kredisi garanti fonunun artık ülkemizde hayata geçmesi şart. Ayrıca son dönemde ihracatta menzil genişletmenin yolu e-ihracattan geçiyor. Türkiye'den de küresel e-pazarlama markaları çıkarmak için kamu-özel sektör elele vermeliyiz."
İTO Bilgiyi Ticarileştirme ve Araştırma Vakfı kuruluyor
İki yıldır açıkladıkları Ticari Faaliyet Endeksi'ni anımsatan Çağlar, kasımda gerçekleşen seçimlerin ardından ekonomik beklentilerde belirgin bir yükselme olduğunu, bu yıl nisan ayı beklentileri itibarıyla da bir yılın en yüksek noktasına ulaşıldığını aktardı.
İTO olarak bağımsız bir think-tank kuruluşu ve Türkiye'nin en kapsamlı kuluçka merkezini kurmak için harekete geçtiklerini belirten Çağlar, kurulacak merkeze ilişkin şu bilgileri verdi:
"Bilgi ve yenilik çağımızın ticari metasıdır. Biz de bu konuya özel bir önem vermekteyiz. Düşünce ve Proje Üretim Akademisi (DÜPA) ile Bilgi Ticarileştirme Merkezi'nin (BTM) kuruluş işlemlerine hızla başladık. Bu yapılar sayesinde, iş dünyası ve akademi işbirliği hiç olmadığı kadar somut bir hale dönüşecek.DÜPA'da tam da iş dünyasının ihtiyaç duyduğu araştırmalar en hızlı ve en öz şekliyle gerçekleştirilerek, sizlerin kullanımına sunulacak. BTM'de ise Melek yatırımcılığı tabana yayacağız. Parlak fikirleri 365 bin girişimcimize açacağız. Biliyorsunuz sizlerin de takdiriyle üniversitemizin Eminönü yerleşkesini DÜPA ve BTM'ye tahsis etmiştik. Böylelikle Eminönü'nde yani ticaretin kalbinde sizlerle iç içe çalışabilecekleri bir ortam hazırlamayı amaçladık."
Toplantı kapsamında Başkan Çağlar'ın bahsettiği DÜPA ve BTM'yi içine alacak "İTO Bilgiyi Ticarileştirme ve Araştırma Vakfı" meclis üyelerinin oylamasına sunularak 136 oy ile kabul edildi.
Son Dakika › Ekonomi › İTO Şubat Ayı Meclis Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?