İzmir Ticaret Borsası meclisi toplandı - Son Dakika
Ekonomi

İzmir Ticaret Borsası meclisi toplandı

İzmir Ticaret Borsası meclisi toplandı

İzmir Ticaret Borsası (İTB) ocak ayı meclis toplantısı yapıldı.

31.01.2023 18:52  Güncelleme: 18:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Ticaret Borsası (İTB) ocak ayı meclis toplantısı yapıldı.

İzQ İnovasyon Merkezi'nde yapılan meclis toplantısında konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, milli gelirde tarım ve hayvancılığın payını yeniden yüzde 10'un üzerine çıkartacak her türlü adımın kararlılıkla atılması gerektiğini belirtti.

Bunun için çağın rekabetinin getirdiği yenilikçi bir anlayışa ihtiyaç olduğunu dile getiren Kestelli, "Tarım 4.0" diye tanımlanan bu yeni anlayışın çok ciddi bir şekilde temel politika unsuru olması gerektiğinin altını çizdi.

Salgın sonrası tarımın stratejik öneminin herkes tarafından kabul gördüğünü kaydeden Kestelli, "Önemli adımlar da atılıyor. Mesela Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 81 ilde tarım arazilerinin etkin kullanımı ile bitkisel üretimin geliştirilmesine yönelik projeler başlatıldığını duyurdu. Proje kapsamında belirlenen yatırım konularına toplam proje bedelinin azami yüzde 75'i Bakanlıkça hibe olarak verilecek. Proje ile boş duran, atıl kalan veya nadasa bırakılan araziler, tarımsal üretime kazandırılacak." ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat kararının hem ülkeler hem de şirketler için hayli kapsamlı bir dönüşümü mecburi kıldığını aktaran Kestelli, şöyle devam etti:

"Bu dönüşümü yapmayan ya da geç kalanlar için de önemli yaptırımlar getiriyor. Ama bu dönüşüm çok yüksek maddi yatırım gerektiriyor. Bunu sağlamanın en uygun yolu ise Green Bond yani Yeşil Tahvil. Yeşil Tahviller, kurumların, iklim değişikliğinin önlenmesi ve çevre konulu projelerde kullanılmak üzere yapacakları borçlanma için çıkarılan sabit getirili menkul kıymetlerdir. Bu tür tahvillere vergisel avantajlar sağlanması da söz konusu. Özellikle karbon ayak izi ve su ayak izi en yüksek sektörlerden olan tarımda ve yenilenebilir enerji yatırımlarında Yeşil Tahviller önemli bir avantaj."

İzmir'in sigortalı sayısı

Meclise konuk olan İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Yavuz Kurt, kurum ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

İzmir'de 1 milyon 521 bin üzerinde aktif sigortalı bulunduğunu, bunun kentin nüfusunun yüzde 35'i civarında olduğunu aktaran Kurt, kentteki pasif sigortalı sayısının ise 1 milyon 27 bin olduğunu, bunun da İzmir nüfusunun yaklaşık yüzde 23'ünü oluşturduğunu kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İzmir Ticaret Borsası meclisi toplandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement