Kırgızistan'da Kumtor Altın Madeniyle İlgili Mutabakat Zaptı Kabul Edildi - Son Dakika
Ekonomi

Kırgızistan'da Kumtor Altın Madeniyle İlgili Mutabakat Zaptı Kabul Edildi

Kırgızistan\'da Kumtor Altın Madeniyle İlgili Mutabakat Zaptı Kabul Edildi

Kırgızistan'da Kumtor altın madenini işleten Kanadalı Centtera Gold'un mevcut anlaşmasında değişiklik öngören mutabakat zaptının onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı, Meclis genel kurulunda oylanarak kabul edildi.

06.02.2014 19:45

Kırgızistan'da Kumtor altın madenini işleten Kanadalı Centtera Gold'un mevcut anlaşmasında değişiklik öngören mutabakat zaptının onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı, Meclis genel kurulunda oylanarak kabul edildi.

Ülkenin kuzeyindeki Issık Göl eyaletinde Kumtor altın madenini işleten Centtera Gold şirketliye bir yıl süren müzakereler sonucu, Kırgızistan Başbakanı Cantoro Satıbaldiyev'in başkanlığındaki koalisyon hükümetinin şirket ile yenilediği ve Meclise sunduğu mutabakat zaptı 120 sandalyeli Meclis genel kurulunda, 35 ret oyuna karşı 60 kabul oyuyla onaylandı.

Kumtor ile ilgili mutabakat zaptının oylamasına geçilmeden önce genel kurulda Kumtor projesini yönetiminde yeniden yapılanmasını öngören ve yeni şartları içeren taslakla ilgili olarak konuşan Başbakan Satıbaldiyev, Meclisten destek istedi.

Satıbaldiyev, Kumtor'u sadece hükümetin değil, Kırgızistan'ın yarası olarak niteleyerek, "Gece gündüz çalıştık. Meclisteki tüm partilerin temsilcileri Kumtor ile ilgili toplantılara katıldı. Bu sözleşmenin, kabul edilmesi halinde Kumtor ile birlikte kurulacak ortak şirketinin temelini oluşturacağını" söyledi.

Satıbaldiyev, 2009 yılında Kumtor ile ilgili olarak yenilenen anlaşmanın hükümetin, Kırgızistan'ın kar payını daha yukarıya çekmek için elini kolunu bağladığını belirterek, "Geçmişte çok hatalar yapılmış. Hükümet ile Kumtor arasında 2009 yılında yapılan anlaşmanın feshedilmesi durumunda Kumtor'un hissedarları Kırgız hükümetini mahkemeye verecek. Bunun üstesinden gelemeyiz. Kanun niteliğini taşıyan anlaşmanın tek taraflı fesh edilmesi durumunda Kırgız tarafının Centerra Gold'un madende yaptığı 3 milyar 500 milyon dolar yatırımı telafi etmesi gerektiğini" tekrarladı.

Satıbaldiyev, hükümet ile Kumtor arasına süren görüşmeler zaman zarfında Kumtor madeninden 80 milyon dolar yerine 12 milyon dolar gelirin geldiğini Centtera Gold şirketine 145 milyon dolar düştüğünü ifade ederek, "Milletvekilleri, hükümetten okul, hastane, yol yapmasını talep ediyor. Kumtor'da bizim geçen yıl 70 milyon dolar civarında kaybımız oldu. Kırgızistan'a yılda sadece 40 milyon dolar bir yıl içinde yardım veriliyor. Kumtor ile ilgili anlaşmanın ülkenin ve halkın refahına iyi gelecek. Kırgızistan'ın geleceği için bu yeni sözleşme taslağını onaylayınız" dedi.

Koalisyon hükümetini oluşturan parti grup başkanları ile muhalefet parti başkanlarının konuşmalarının ardından yapılan oylamanın sonucunda Satıbaldiyev, Meclise teşekkür etti.

Kabul edilen mutabakat zaptına göre, Kumtor altın madenini işletmek üzere yüzde 50 sermayeyle ulusal kanunlara uygun ortak bir anonim şirketi kurulacak, Centtera Gold şirketi daha 3 yıl boyunca madeni yönetecek daha sonra uluslararası standartlara uygun yönetim oluşturulacak. Kararlar, yönetim kurulu tarafından uzlaşmayla alınacak. Kurulacak ortak şirket Centerra Gold ile çalışma sözleşmesi imzayacak. Centerra Gold şirketine maden alanının genişletilmesine izin verilmeyecek. Atıkların giderilmesinden Centtera Gold şirketi sorumlu olacak. Böylece hükümet, Centerra Gold şirketinde Kırgız Altın AŞ aracılığıyla sahip olduğu yüzde 32,7'lik hisse senedinden, yüzde 50'lik sermayeli ortak şirkette yer almak için vazgeçmiş olacak.

Tanrı Dağları'ndaki altın madeninde 1 ton cevherden 4 gram altın çıkıyor. Kumtor'da 1997-2012 yılları arasında 264 ton altın üretildi. Kırgız yetkililere göre, madende halen çıkarılmayı bekleyen 710 ton altın rezervi bulunuyor. Bölgedeki en büyük altın maden olarak dikkati çeken Kumtor altın madeninden 2013 yılında 18 ton 674 kilogram altın üretildi.

Ülkede 1997 yılında üretime başlayan Kanadalı şirket ile hükümet arasındaki anlaşma, 2003'te Askar Akayev döneminde ve 2009'da Kurmanbek Bakiyev döneminde iki kez yenilenmişti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kırgızistan'da Kumtor Altın Madeniyle İlgili Mutabakat Zaptı Kabul Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement