Kişi başı gıda tüketimi iklim krizinin etkisiyle yüzde 4,6 azalabilir - Son Dakika
Ekonomi

Kişi başı gıda tüketimi iklim krizinin etkisiyle yüzde 4,6 azalabilir

Kişi başı gıda tüketimi iklim krizinin etkisiyle yüzde 4,6 azalabilir

Dünyada kişi başı yıllık gıda tüketiminin 2050'de 573 kilograma ulaşabileceği belirtilirken, bu rakamın iklim krizinin etkisiyle yüzde 4,6 azalabileceği bildirildi.

24.09.2021 11:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyada kişi başı yıllık gıda tüketiminin 2050'de 573 kilograma ulaşabileceği belirtilirken, bu rakamın iklim krizinin etkisiyle yüzde 4,6 azalabileceği bildirildi.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'ndan (TSKB) yapılan açıklamada, TSKB Ekonomik Araştırmalar Departmanı'ndan Can Yücel tarafından hazırlanan "Gıda Güvencesi: Soframızın Bugünü ve Yarını" başlıklı raporun sonuçları paylaşıldı.

Rapora göre, Türkiye'nin gıda güvencesinde OECD ortalamasının gerisinde bir performans sergilediğine dikkat çeken rapor, gıda güvencesinin sürdürülebilirliği esas alan politika adımlarıyla sağlanabileceğine işaret ederek, kalkınma finansmanı kuruluşlarının gıda güvencesini sağlamaya destek verme konusunda önemli rol oynadığını belirtiyor.

Türkiye'de gıda güvencesinin sağlanmasıyla birlikte, bağlantılı Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarında da gelişme kaydedilebileceğine vurgu yapan rapor, gıda güvencesinin kalkınma gündeminde, iklim krizi, su varlığı, toprak ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi diğer önemli kalkınma konularıyla kesiştiği noktaları da analiz ediyor.

Gıda güvencesinin, sürdürülebilirliği esas alan politika adımlarıyla sağlanmasının yalnızca açlıkla savaş konusunda değil, iklim krizinin etkileriyle mücadele, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, su kaynaklarının verimli kullanılması ve toprak bozulmasının önlenmesine ilişkin pek çok kalkınma temasıyla ortak noktası bulunuyor.

Dünyada yeterli beslenemeyen kişilerin oranı 2030'da yüzde 9,8'e yükselebilir

İklim krizinin yıkıcı etkileri, temel tarım ürünlerinin rekoltelerindeki gerilemeyi tetiklemesi açısından tehlike oluşturuyor.

Dünyada kişi başı yıllık gıda tüketimi 2050'de 573 kilograma ulaşabilecek. Diğer yandan, bu rakamın iklim krizi etkileri dikkate alındığında 547 kilograma kadar gerileyebileceği belirtiliyor. Bir başka deyişle, tahminler dünyada kişi başı gıda tüketiminin iklim krizi etkisiyle yüzde 4,6 gerileyebileceğini gösteriyor.

Artan nüfus gelecek dönemde tarımsal ürünlere talebi artıracak ve yükselen talebe karşılık gittikçe azalan su kaynakları, gıda güvencesinin sağlanabilmesine karşı büyük bir risk faktörü oluşturuyor.

Türkiye, toplam çekilen suyun yüzde 84,9'unu, yer altı suyunun yüzde 67'sini tarımsal sulamaya ayırıyor. Bu durum içme ve kullanma suyunun yeterli olmadığı durumlarda kullanılmak için bir rezerv işlevi gören yer altı su varlığı için bir tehlike oluşturuyor.

Türkiye, OECD ülkeleri arasında toplam çekilen sudan en yüksek payı tarımsal sulamaya ayıran ülke olarak konumlanıyor. Toplam su tüketimi için çekilen suyun yüzde 84,9'u tarımsal sulama için kullanılıyor. Bu oran, AB üye ülkeleri genelinde kaydedilen yüzde 30,9 seviyesinin oldukça üzerinde yer alıyor.

Dünyada yeterli beslenemeyen kişi sayısının toplam nüfusa oranının 2030'da yüzde 9,8'e yükseleceği öngörülüyor.

Artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılayabilmek için 2050'ye kadar dünya gıda üretiminin yüzde 60, kullanılabilir su miktarının ise yüzde 15 artırılması gerekiyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kişi başı gıda tüketimi iklim krizinin etkisiyle yüzde 4,6 azalabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement