Kobider: Yeni Tüketici Kanunu İsmiyle Uygun Olmalı - Son Dakika
Ekonomi

Kobider: Yeni Tüketici Kanunu İsmiyle Uygun Olmalı

Kobider: Yeni Tüketici Kanunu İsmiyle Uygun Olmalı

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, yeni Tüketici Kanunu'nun tam anlamıyla tüketicinin lehine olması gerektiğini belirterek, bankaların sadece faiz geliri elde etmemesi, komisyon bankacılığı yapmaması...

16.08.2012 14:38

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, yeni Tüketici Kanunu'nun tam anlamıyla tüketicinin lehine olması gerektiğini belirterek, bankaların sadece faiz geliri elde etmemesi, komisyon bankacılığı yapmaması gerektiğini ifade etti Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, yeni Tüketici Kanunu'nun tam anlamıyla tüketicinin lehine olması gerektiğini belirterek, bankaların sadece faiz geliri elde etmemesi, komisyon bankacılığı yapmaması gerektiğini ifade etti.

KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, yazılı bir açıklama yaparak, Tüketici Kanunu'nun önemine dikkat çekti. Tefeci kuralları ile çalışan banka istemediklerini belirten Özgenç, bankaların fahiş komisyon almalarını eleştiren açıklamalarının ardından devletin hesaplardan kesinti yapılmasına "dur" demek için harekete geçtiğini ifade etti. Özgenç, "Tüketicileri yakından ilgilendiren Tüketici Kanun Taslağının hazırlanması geç kalınmış bir karar olsa da zararın neresinden dönersen kardır misali olumlu karşılıyor ve yasa taslağını destekliyoruz. BDDK, "bankaların vermiş olduğu hizmetin bir bedeli olmalı' diyor ama bu bedel verilen hizmet değerinin yüz katı olmamalı" değerlendirmesinde bulundu.

-KENDİ ŞUBENDEN HESABINA PARA YATIRMAK 5 TL-

Kamu kurumu olan BDDK'nın tüketicin yanında olması gerektiğini belirten Özgenç, Tüketici Kanun'da değişiklik öngören 54 maddelik kanun taslağının tüketicilerden farklı isimlerle 31 kalemde alınan bedellerin kaldırılmasını öngördüğünü kaydetti. Taslağın yasalaşması durumunda, bankaların kredi sözleşmesi imzalamadan en az 1 gün önce, sözleşme şartları hakkında tüketiciyi yazılı olarak bilgilendirmek zorunda kalacağını belirten Özgenç, tüketici 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin kredi sözleşmesinden cayabileceğini, sigorta yaptırılması şartının olmayacağını kaydetti. Özgenç, açıklamasında şu tespitlerde bulundu:

"Son zamanlarda bankaların kredi kartı aidat ücreti, hesap işletim ücreti, kredi kartı yenileme ücreti, hesap özeti ücreti, nakit çekme ücreti, ortak ATM'den nakit çekme ücreti, arşivden evrak çıkartma ücreti, hesap fekki vb. gibi pek çok konuda kullanıcılardan tahsil ettikleri paralar git gide artmaktadır. Eğer müşteri farkına varmadıysa paralar hesaptan uçup gidiyor. Farkına varan ise yapacak bir şey yok düşüncesiyle uğraşmıyor, uğraşanlarda çağrı merkezlerine yönlendiriliyor. Hesap sahibi kendi şubesinden hesabına para yatırmak için birilerini şubeye gönderdiğinde banka bu işlemden dahi 5 TL işlem ücreti almaktadır."

-BU DEREBEYLİKTİR BİR AN ÖNCE DURDURULMALI-

Özgenç, her finans kuruluşunun kafasına göre komisyon almaması gerektiğini belirterek, finansal destek sağlayan kuruluşlar tarafından masrafların açıkça ilan edilmesi gerektiğini kaydetti. Özgenç, yeni Tüketici Kanunu'nun tam anlamıyla tüketicinin lehine olması gerektiğini belirterek, bankaların sadece faiz geliri elde etmemesi, komisyon bankacılığı yapmaması gerektiğini ifade etti. Özgenç, "Kredi kartı aidatı almayan bankalar da var ama bazı bankalarda üyelik ücreti adı altında 75 TL almaktadır. Bu derebeyliktir ve bu duruma bir an önce son verilmeli. Bankalar tarafından adeta zorunlu hale getirilen kesintilere dur demek için Tüketici Kanun Taslağı hazırlayan yetkililere teşekkür ederiz" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Kobider: Yeni Tüketici Kanunu İsmiyle Uygun Olmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement