Koç, 'Dizini Dövmeyi' Bıraktı, Çin'de Çamaşır Makinesi Üretimine Girdi - Son Dakika
Ekonomi

Koç, 'Dizini Dövmeyi' Bıraktı, Çin'de Çamaşır Makinesi Üretimine Girdi

Koç, \'Dizini Dövmeyi\' Bıraktı, Çin\'de Çamaşır Makinesi Üretimine Girdi

Arçelik, Bir Süre Önce Satın Aldığı Changzhou Casa-shinco Adlı Şirkete Yaptığı 8 Milyon Dolarlık Yatırımla Çin'de Çamaşır Makinesi Üretimine Başladı.

06.12.2007 02:21

Arçelik, bir süre önce satın aldığı Changzhou Casa-Shinco adlı şirkete yaptığı 8 milyon dolarlık yatırımla Çin’de çamaşır makinesi üretimine başladı.

İlk etapta yılda 200 bin adetlik üretim yapılacak olan tesis ’Beko’ markası ile çalışacak. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, "Çin’i artık gerçek olarak kabul edelim, dizimizi dövmek yerine mücadeleyi araştıralım" dedi.

ÇİN’in Shangay’dan sonra en önemli sanayi kentlerinden biri olan Changzhou’da geçen temmuz ayında, ’Changzhou Casa-Shinco’ adlı şirketi 8 milyon dolara satın alan Arçelik, buradaki üretimini uluslararası markası Beko ismiyle yapacak. Shangay’a 189 kilometre uzaklıkta Changzhou bölgesinde bulunan Beko çamaşır makinesi üretim tesisinin, ilk etapta yıllık 200 bin adet kapasiteye ulaşması hedefleniyor. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Çin’in bugün yılda yüzde 8-10 büyüdüğünü ve üç yıl içinde dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olmasının öngörüldüğünü hatırlattı.

ÇİN’DE BAŞKA İŞLER DE VAR: Mustafa Koç, bundan 5 yıl önce Çinli ortaklarıyla bir radyatör fabrikası kurarak girdikleri Çin pazarına yönelik çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: "Demirdöküm’ün satışıyla elimizden çıkan bu şirket, küçük olmasına rağmen gayet başarılı bir operasyondu. Bunun dışında ciddi bir satın alma operasyonumuz devam ediyor. Otomotiv alanında ortağımız Ford ile bir takım görüşmeler sürüyor ancak şu anda somut bir şey olmadığı için detay veremeyeceğim. Arçelik’in girişimi öbür şirketlerimiz için de emsal teşkil edecek."

DİZİMİZİ DÖVEMEYELİM: Çin rekabetine yönelik olarak da Koç, şöyle konuştu: "Çin bir gerçek. O bakımdan dizimizi döveceğimize bununla ne şekilde mücadele ederiz, onun yollarını araştırmak lazım. Çin çok büyük ve zor bir pazar. Buraya büyük şirketler girdiklerinde uzun süre para kaybetmeye hazır olup, belli bir zaman sonra para kazanmaya başlamışlar. Bunları da göze almak lazım. Burada çok şirket para kaybetti, çok büyük bir hayal kırıklığıyla geri döndü. Ama biz Çin’e çok temkinli girdik."

100 MİLYON EURO OLUR: Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdür Aka Gündüz Özdemir, Arçelik’in 2010 yılı için 6 milyar Euro’luk hedefi içinde Çin pazarından gelecek performansın yer almadığını belirterek, bulunmadığını ifade ederek, "2007 sonunda burada yapılan iş hacmi 100 milyon Euro’yu bulacak. Bunun yaklaşık 10 milyon Euro’su iç pazarda üretim ve satıştan, onun dışındaki önemli kısmı da diğer iş yaptığımız coğrafyalara satıştan gelecek" dedi.

Artık sıfırdan yatırım ortamı teşvik edilsin

ÇİN ile Türkiye’deki yatırım ve teşviklerine yönelik bir soru üzerine de Mustafa Koç, Türkiye’ye gelen yabancı sermayenin son beş sene içinde oldukça arttığını belirterek, "Bundan sonra büyük yabancı firmaların borsaya girip yatırım yapmaları yerine sıfırdan yatırım yapmaları olacaktır. Bunun için de yatırım ortamının iyileştirilmesi, bürokrasinin azaltması lazım. Avrupa Birliği uyum yasaları maalesef elimizi kolumuzu bağlıyor" görüşünü aktardı. Koç, Migros’un satışına ilişkin olarak da, çok ciddi ilgi olduğunu söylemekle yetindi.

Ekonomide değişiklik yok yine de işler iyi görünüyor

MUSTAFA Koç, Ankara’nın ekonomiye dönük konsantrasyon kaybı olduğuna ilişkin bir değerlendirme üzerine de, hükümetin yeni kurulduğunu, atamaların yeni yapıldığını belirterek, şu görüşleri dile getirdi: "Her şey yeni yerli yerine oturuyor. Bir de bizde 100 gün unsuru var. O 100 gün geçsin, senenin sonuna gelelim tekrar değerlendiririz. Fakat tekrar baktığımız zaman makro açıdan ekonomide bir değişiklik yok fakat tam tersine işler gayet iyi gözüküyor" diye konuştu.

Dayanıklı tüketim yüzde 6 azaldı

BU yılın ilk altı ayında dayanıklı tüketim sektöründe yüzde 6’lık bir daralma olduğunu otomotivde de iç pazarda yüzde 12’lik daralmanın bir sıkıntı yarattığını belirten Mustafa Koç, "Otomotiv ihracatla bunu bir ölçüde bertaraf etti belki ama dayanıklı tüketimde daralma dikkkate değer. Ben 2008’in, herhangi bir anormallik, siyasi belirsizlik, bulunduğu coğrafyada bir savaş veya herhangi bir şekilde sıcak gelişme olmazsa daha iyi olacağını tahmin ediyorum" dedi.

Arçelik’e talip olan yabancı maalesef kendine yontuyor

MUSTAFA Koç, sektörde 1970’lerde 60-70 olan büyük oyuncu sayısının 2002’de 7-8’e düştüğünü ifade ederek, "Konsolidasyon aynen devam ediyor, bundan sonra da devam edecek. Tabii burada Arçelik, zaman zaman belli ciddi firmalardan işbirliği veya alım satım bazında teklifler alıyor. Bunları değerlendiriyoruz, şu anda elle tutulur bir şey maalesef yok. Çünkü her bize yaklaşan kendine yontmaya çalışıyor. Arçelik’in de potansiyelini çok iyi bildikleri ve kendileri için de büyük bir tehdit oluşturduğunun farkına vardıkları için, bir şekilde bunu bertaraf etmek istiyorlar. Enteresan bir şey olmadıkça, bir tek görüşme bazında kalıyor" dedi.

Koç, 2008’i 50 milyar dolar ciroyla kapatacak

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Topluluğu ’nun 2007 sonu ciro tahmininin 45 milyar dolar, 2008 yılı ciro hedefinin 50 milyar dolar olduğunu açıkladı. Koç, ciroda halen yüzde 60 olan yurtiçi satışların payının 2010 ’da yüzde 50 olmasını hedeflediklerini ancak güçlü YTL nedeniyle bunun iddialı bir hedef olduğunu belirtti. Mustafa Koç, Arçelik ’in süregelen yatırımlar için gelecek yıl 150 milyon Euro harcama yapacağını, Ocak ayında da Çerkezköy ’deki kurutma makinesi fabrikasının faaliyete geçeceğini söyledi. Koç Holding ’in 1.6 milyar YTL olan 9 aylık net kárını değerlendiren Mustafa Koç, son çeyrekte karakteristiği gereği otomotiv ve dayanıklı tüketimde satışların toparlanmasını bekliyor. Koç, siyasi belirsizlik olmaması durumunda 2007 ’ye göre 2008’in daha iyi geçmesini beklediğini kaydetti. Koç, satış sürecindeki Migros ’a çok ciddi ilgi olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Koç, 'Dizini Dövmeyi' Bıraktı, Çin'de Çamaşır Makinesi Üretimine Girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement