Kriz, Formula 1'i En Çok İstanbul'da Vurdu - Son Dakika
Ekonomi

Kriz, Formula 1'i En Çok İstanbul'da Vurdu

Kriz, Formula 1\'i En Çok İstanbul\'da Vurdu

Dün Gerçekleşen Yarış Sonrası Formula 1'i Seyirci Açısından Krizin En Çok Vurduğu Noktalardan Birinin İstanbul Olduğu Ortaya Çıktı.

08.06.2009 01:40

Dün gerçekleşen yarış sonrası Formula 1’i seyirci açısından krizin en çok vurduğu noktalardan birinin İstanbul olduğu ortaya çıktı. İstanbul Park’ta yarışı izleyenlerin sayısı 90 bini aşamadı. TOSFED Başkanı Mümtaz Tahincioğlu, "Son iki yarış kaldı. Seyirci sorununu çözmemiz gerek" dedi.

KÜRESEL kriz dünyanın çok izlenen spor etkinliklerinden biri olan Formula 1 yarışlarını en fazla Türkiye’de vurdu. Geçen hafta sonu 2009 sezonunun 7’nci ayağı olan Formula 1 İstanbul Grand Prix’inin seyirci sayısı Avustralya, Malezya, Çin, Bahreyn, İspanya, Monako ayaklarına oranla çok daha fazla düşüş gösterdi. 2005’te gerçekleşen ilk Formula 1 İstanbul Grand Prix’ini 160 bin kişi tribünlerden seyrederken, bu yılki seyirci sayısı 90 bini aşamadı. TOSFED (Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu) Başkanı Mümtaz Tahincioğlu, Türkiye’nin 5 yıldır Formu 1’i sportif açıdan en iyi şekilde organize eden ülkeler arasında olduğuna işaret ederek, "Ancak bir sorunumuz var. Seyirci yok. Küresel ekonomik krzin etkisiyle seyirci sayısının düştüğü söyleniyor. Tamam, krizin etkisi var. Ancak, hiçbir ülkede seyirci sayısı Türkiye kadar düşmedi" diye konuştu. Tahincioğlu, bu yıl tribünlerin boş kaldığının altını çizerek, şunları söyledi: "2005’ten beri her yıl olduğu gibi bu yıl da Formula 1 İstanbul Grand Prix’ini başarıyla organize ettik. 5 yıldır Formula 1’i sportif açıdan en iyi şekilde organize eden ülkeler arasındayız. Hiçbir ülkede seyirci sayısı Türkiye kadar düşmedi. O ülkeler de krizden etkilendi. Buradaki sorun ekonomik krizin ötesinde otomobil sporları kültürünün gelişmemiş olması. Sportif açıdan tüm dünyaya ne kadar başarılı organizisyonlar gerçekleştirdiğimizi gösterdik. Ancak, seyirci yok."

Şirketlerle görüşeceğiz

TOSFED olarak öncelikle Formula 1 gibi organizisyonlarla Türkiye’yi tanıtmayı hedeflediklerini söyleyen Tahincioğlu, şöyle konuştu: "Bu böyle devam edemez. Türkiye’nin önde gelen şirketleriyle görüşeceğiz. Onların desteğini isteyeceğiz. Şirketlerimiz poromosyon ve tanıtım faaliyetlerinde Formula 1 İstanbul Grand Prix’ine yer verebilirler. Ayrıca, Formula 1 yarışları dışında İstanbul Park Pisti’ni çeşitli toplantı ve organizasyonları için kullanabilirler. Böylece pistin gelirleri artarken, İstanbul Park’ı gören bayi veya müşteriler, Formula 1 yarışlarını izlemek için de piste gelmeyi isteyeceklerdir." Tahincioğlu, İstanbul Park’taki Formula 1’de 5 yılın dolduğunu belirterek, "Son iki yarışımız kaldı. Sözleşmenin devam etmesi için Formula 1 patronu Bernie Ecclestone ile masaya oturacağız. Ancak, seyirci sayısı bu seviyelerde olursa işimiz zor. Formula 1’i Türkiye’ye getirmek, Türkiye’de kalmasını sağlamaktan çok daha zordu" diye konuştu.

Ali Sami Yen’den büyük

Formula 1’in patronu Bernie Ecclestone tarafından işletilen İstanbul Park’ın Genel Müdürü Can Güçlü ise tribünlerin boş kalmasıyla ilgili olarak yöneltilen eleştirilere ise, "Ana tribünün kapasitesi 25 bin kişiyi buluyor. Bu rakam, Ali Sami Yen Stadı’ndan bile büyük. O nedenle de tribünler boş gözüküyor" yanıtı verdi.

Otellere doluluk etkisi yüzde 5

FORMULA 1 bu yıl İstanbul’da turizmci ve otel işletmecileri arasında hayal kırıklığı yarattı. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Formula 1 için gelen izleyici sayısının giderek düştüğünü ve otel doluluklarına etkisinin her geçen yıl azaldığını belirterek, şunları söyledi: "İlk yıl Formula için 20 bin kişi gelmişti. Bunun otel doluluklarına etkisi yüzde 30 iken, bu yıl yurtdışından gelen 5 bin kişinin etkisi yüzde 5’leri bile bulmuyor. Formula 1’in turizme ve otel doluluklarına etkisi giderek düşüyor."

İstanbul Park’a gelen seyirci

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Kriz, Formula 1'i En Çok İstanbul'da Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement