Konya Ticaret Odası (KTO), 2016 yılı Ocak ayı Konya Ekonomik Göstergeleri Bülteni'ni yayınladı.
KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Konya ekonomisinin aylık analizinin yapılığı Konya Ekonomik Göstergeleri Bülteni'nde yer alan verileri değerlendirdi. Perakende güveninin Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre artış kaydettiğini söyleyen Başkan Öztürk, "Ocak 2016'da Türkiye genelini temsil eden perakende güven endeksi (TEPE) 1,5 değerini alırken, KOPE 4,5 puan değerini aldı. KOPE, geçen yılın aynı dönemine göre 2,6 puan, TEPE 12,2 puan arttı. KOPE'de bir önceki aya göre 1,7 puanlık azalma gözlendi. Konya perakendesi, ocak ayında Türkiye genelinden iyi performans gösterirken, AB-28'in gerisinde kaldı. Konya'da perakende sektöründe ocak ayında en iyi performansı akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, zücaciye, kırtasiye sektörleri sergiledi. Bakkal, market ve büyük mağazalar, elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar ile mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri sektörleri perakende güveninde düşüş yaşanan sektörler oldu. AB ülkeleri ve Türkiye'nin perakende güveni değerlerine bakıldığında Almanya'nın ocak ayında geçen yıla göre en fazla artış yaşanan ülke olduğu görüldü. Almanya'yı Finlandiya, İsveç ve Türkiye takip etti. İngiltere, Yunanistan ve Letonya ise perakende güveninde geçen yıla göre en fazla düşüş yaşanan ülkeler oldu. Euro Bölgesi ve AB-28'de perakende güveninin geçen yıla göre arttığı gözlendi. Türkiye, geçen yıla göre perakende güveni değişiminde AB-28 ve Euro Bölgesine kıyasla daha iyi performans sergiledi" dedi.
GÜVEN ENDEKSİ DEĞERLENDİRİLDİ
Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi'ni değerlendiren Başkan Öztürk, "Endeks geçen aya göre 12,1 puan ve geçen yıla göre 12,7 puan düşerek -6,3 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Ocak 2016'da geçen aya göre 1,9 puan, geçen yıla göre de 7,2 puan düşerek -12,4 puan değerini aldı. Buna karşın AB'yi temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Ocak 2016'da bir önceki aya göre 1,1 puan düşerken, geçen yılın aynı dönemine göre 6,7 puan yükselerek 9,5 puan değerini aldı. Konya hizmetler sektörünün önümüzdeki dönem beklentisi, Türkiye'ye göre daha yüksek bir değer aldı. Önümüzdeki 3 ayda hizmetlere olan fiyat ve çalışan sayısı beklentisinde ise geçen aya göre artış gözlendi. Ocak ayında Konya'da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında Bilgisayar ve ilgili hizmetler sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör, finansal hizmetler sektörü oldu. Firmaların yüzde 33'ü faaliyetlerini kısıtlayan temel etmenin talep yetersizliği olduğunu dile getirmiştir. Firmaların yüzde 28'i finansal kısıtların, yüzde 19'u diğer faktörlerin, yüzde 2,3'ü işgücü eksikliğinin ve yüzde 2'si materyal veya ekipman eksikliğinin faaliyetlerini kısıtladığını vurgulamıştır. Faaliyetlerini kısıtlayan hiçbir şeyin olmadığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 15,7 olmuştur" ifadelerini kullandı.
Öztürk, "Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Ocak 2016'da geçen aya göre yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeksin denge değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 9 puan düşerken, geçen aya göre 4,7 puan yükseldi ve -25,3 puan değerini aldı. Ocak 2016'da, inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüzde 23,5'i talep yetersizliğinden ve finansal kısıtlardan, yüzde 20'si hava şartlarından, yüzde 13,5'i materyal veya ekipman eksikliğinden şikayet etmiştir. Firmaların yüzde 7'si faaliyetlerinin işgücü eksikliğinden dolayı kısıtlandığını ve yüzde 5'i de herhangi bir kısıt olmadığını belirtmiştir" şeklinde konuştu. - KONYA
Son Dakika › Ekonomi › Kto Konya Ekonomik Göstergeleri Bülteni'ni Yayınladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?