Küresel piyasalar bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararlarına odaklanırken, yurt içinde tarihi zirvesine çıkan dolar kuru, tahvil ve pay piyasasında satış baskısını artırıyor.
ABD'de dün açıklanan perakende satışlar ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin beklentilerin altında kalmasının ardından, bugün açıklanacak mart ayı sanayi üretimi ve Bej Kitap raporu öncesinde piyasalarda dalgalı bir seyir izlendi. Dün Dow Jones Endeksi günü yüzde 0,33 ve S&P 500 Endeksi yüzde 0,16 yükselişle tamamlarken, Nasdaq Endeksi yüzde 0, 22 değer kaybetti. Analistler, bugün açıklanacak sanayi üretimi verisinin yanı sıra ABD Merkez Bankasının yayınlayacağı Bej Kitap'ın takip edileceğini belirtiyor.
Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi beklentileri karşılamayan ABD verilerinin ardından yükselişe geçerek 1,0658 seviyesine geldi. Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 0,90, Fransa'da CAC 40 endeksi ise yüzde 0,69 değer kaybederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,16 yükseliş kaydetti. Analistler, ECB'nin, bugün düzenleyeceği toplantıda yeni bir tedbir planı açıklamayacağını ve bankanın daha önce uyguladığı para politikalarını sürdüreceğini ifade ediyor. Bölgede düşük enflasyonla uzun süredir mücadele eden ECB Başkanı Mario Draghi'nin deflasyon risklerine karşı alacağı olası yeni tedbirlerin takip edileceğini belirten analistler, parasal genişleme programına ilişkin detayların piyasalar tarafından yakından izleneceğini kaydediyor.
Asya tarafında, bugün Çin'de 1. çeyrek ekonomik büyümenin beklentiler seviyesinde gerçekleşmesine rağmen perakende satışlar ve sanayi üretimi verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından pay piyasaları geriledi. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 0,33 ve Çin'de Şanghay Endeksi yüzde 1,28 değer kaybetti. Çin ilk üç aylık dönemde yüzde 7 ile altı yılın en yavaş büyümesini kaydetti ancak analistler ekonominin daha zayıf bir büyüme kaydedeceği endişesi taşıyordu. Mart ayına ilişkin sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 5,6 artarak beklentilerin altında kalırken, perakende satışlar ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,2 ile tahminlerin gerisinde gerçekleşti.
Yurt içinde ise dün geç saatlerde küresel piyasalarda doların hızla değer kazanmasının etkisiyle dolar/TL 2,6943 seviyesine çıkarak, tarihinin en yüksek seviyesini gördü. Güne düşüşle başlayan BIST 100 endeksi, ilk seansta doların küresel piyasalarda güçlü seyrini sürdürmesine paralel TL'deki zayıf görünüm ve faizlerdeki yükselişin etkisiyle en düşük 80.703,99 puanı gördü. İkinci seansa sınırlı düşüşle başlayan endeks, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 22 Nisan'da gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirimin ve Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artışın gündeme alınacağını açıklaması ve ABD verilerinin beklentileri karşılayamamasının etkisiyle dolar/TL'deki gevşemeye bağlı olarak kayıplarını telafi etti ve bankacılık hisseleri öncülüğünde gelen tepki alımlarıyla 82 bin puanı aştı. BIST 100 endeks dün günü yüzde 0,47 artışla 82.319,71 puandan tamamladı.
Analistler, ABD'de faiz artırımı beklentisi ile doların tüm dünyada değer kazanmaya devam etmesinin muhtemel olduğunu belirterek, ABD'den çok olumsuz veriler gelmesi durumunda Fed'in faiz artırımı tarihine yönelik tahminlerin öteleneceğini ve kurda gerileme görülebileceğini kaydediyor. Endekste 83.000 seviyesinin direnç olarak takip edileceğini aktaran analistler, aşağı yönlü hareketlerde ise 82.000 ve 81.300'ün destek olarak gündeme gelebileceğini ifade ediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle;
09.00 Almanya, mart ayı TÜFE
10.00 Türkiye, ocak ayı işsizlik oranı
10.00 Türkiye, şubat ayı kısa vadeli dış borç stoku
11.00 Türkiye, mart ayı merkezi yönetim bütçe dengesi
12.00 Avro Bölgesi, şubat ayı dış ticaret dengesi
12.45 ECB, faiz kararları
15.30 ABD, nisan ayı New York Fed İmalat Sanayi Endeksi
16.15 ABD, mart ayı sanayi üretimi
21.00 ABD, Bej Kitap Raporu
Son Dakika › Ekonomi › Küresel Piyasalar Ecb Kararlarına Odaklandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?