Küresel Piyasaların Yönünü AB ile İlgili Açıklamalar Belirliyor - Son Dakika
Ekonomi

Küresel Piyasaların Yönünü AB ile İlgili Açıklamalar Belirliyor

Küresel Piyasaların Yönünü AB ile İlgili Açıklamalar Belirliyor

Piyasalar dün önce St.

24.08.2012 09:18

Piyasalar dün önce St. Louis FED Başkanı James Bullard'ın parasal genişleme için şartların oluşmadığını açıklaması, ardından Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin Yunanistan'ın borçlarını ödeme şartlarının hafifletilebileceğine yönelik beklentileri bitiren açıklamaları ile düşüşe geçti.

ABD'de Dow Jones endeksi günü yüzde 0,88 oranında değer kaybıyla kapatırken Almanya'da DAX endeksi ise yüzde 0,97 düşerek önceki hafta içinde bulunduğu dar bant aralığına geri döndü. İMKB'de ise pozitif yönde ayrışmanın Fitch'den gelen açıklamaların ardından özellikle banka hisselerinde görülen alışlarla devam ettiği görüldü.

Fitch'in Türkiye raporunda ilk kez yazılı olarak not artırımının, cari açığın finansmanı ve enflasyon hedeflerinin düşmesi ile gündeme gelebileceğini belirtmesi, ekonomistler tarafından pozitif olarak değerlendirildi. Açıklamanın ardından gün içinde 66.600 sınırına kadar yükselen İMKB 100 endeksi Avrupa tarafında satış baskılarının artmasıyla günü hemen hemen önceki kapanış seviyesi olan 66.079 puandan kapattı.

Bugüne gelindiğinde Asya borsalarının da küresel negatif havanın etkisiyle yüzde 1 civarında değer kaybettiği görülüyor. Analistler AB borç krizinin çözümüne yönelik yetkililerden yapılan açıklamaların piyasaların ana yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

Pozitif görünümün halen korunduğunu belirten analistler, piyasaların

"yetkililerin hamle yapacakları beklentilerini" eylül ayına kadar devam ettirebileceğini ifade ediyor. Eylül ayındaki ECB ve FED toplantılarının orta ve uzun vadeli yönü tayin edeceğini belirten analistler o zamana kadarki hareketleri kısa vade içinde değerlendirmek gerektiğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.30 İngiltere, 2. Çeyrek GSYİH

14.00 Türkiye, TCMB 16 Ağustos tarihli toplantı özeti

14.30 Türkiye, TCMB ağustos ayı 2. dönem beklenti anketi

15.30 ABD, temmuz ayı dayanıklı mal siparişleri

Muhabir: Bekir Gürdamar

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Küresel Piyasaların Yönünü AB ile İlgili Açıklamalar Belirliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement