La Repubblica: Türkiye Mucizesi - Son Dakika
Ekonomi

La Repubblica: Türkiye Mucizesi

La Repubblica: Türkiye Mucizesi

İtalya'nın Günlük Gazetelerinden La Repubblica, "Affari E Finanza" Adlı Haftalık Ekonomi Ekinde "Avrupa'nın Devleri" Başlığıyla Yayımladığı Dizinin Altıncı Bölümünü Türkiye'ye Ayırdı.

21.07.2008 16:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalya'nın günlük gazetelerinden La Repubblica, "Affari e Finanza" adlı haftalık ekonomi ekinde "Avrupa'nın devleri" başlığıyla yayımladığı dizinin altıncı bölümünü Türkiye'ye ayırdı.

Ekin ilk sayfasından "Türkiye mucizesi: İslam ve turbo-kapitalizm" başlığıyla anons edilen yazıda, son yıllarda özellikle Anadolulu iş adamlarının teşebbüsleriyle Türkiye'de kapitalizmde ciddi bir sıçrama kaydedildiği ifade edildi.

İç sayfada ise ünlü sosyolog Max Weber'in "Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu" adlı yapıtına gönderme yapılarak, "Türkiye'de patlama: İslam ahlakı kapitalizmin ruhunu keşfetti" başlığı kullanıldı.

AK Partinin kapatılması durumunda Türkiye ekonomisinin de zarar göreceği kaydedilen yazıda, "Son beş yılda ihracat neredeyse dört kat arttı, GSMH'da yılda yüzde 7 artış oldu, ama ülke bugün bir yol ayrımında bulunuyor" denildi.

Son yıllarda Türkiye ekonomisinin kalkışa geçmesinde motor güç konumunda olan Anadolu kökenli iş adamları, yazıda şu sözlerle tasvir edildi:

"Takva sahibi ve çalışkan, ahlaki ve manevi değerlere sadık, ama mesleğinde de başarılı, cemaati içinde aktif olduğu kadar kendi işini de verimli kılma uğraşında... Türkiye'de, İstanbullu iş adamlarıyla yan yana durmaya, kimi kez onları geride bırakmaya da hazır yeni bir insan profili tırmanışta... Tercihan siyah giyinen, 'beyaz Türklere' oranla teni de daha koyu olan, son derece dindar bir insan tipi: Bir eliyle tespih çekerken, ceplerindeyse ultra ince son model hesap makinesi taşıyan bir tip... Bu insanlar, günümüzde gerçek anlamdaki toplumsal dönüşümün de kahramanları... Küçük, ama teşebbüsçülüğün yoğun olduğu Konya, Kayseri, Gaziantep, Malatya ve Adana gibi kentlerde yaşıyorlar.'

AK Parti hakkındaki kapatma davasının Türkiye'yi ekonomik performansı da olumsuz etkileyen bir belirsizliğe sürüklediğine işaret edilen yazıda, "Türkiye'de, muhafazakar siyasi çizgideki ılımlı İslamcı parti önümüzdeki günlerde kapatılacak olursa, sadece siyasi değil, aynı zamanda kurumsal bir kriz başlayacak. Zira, meclisteki 69 parlamenterin yanı sıra cumhurbaşkanı ve başbakan da siyasi yasaklı konumuna düşme riskiyle karşı karşıya bulunuyor" denildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi La Repubblica: Türkiye Mucizesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement