Maliye Bakanı Naci Ağbal Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanı Naci Ağbal Açıklaması

Maliye Bakanı Naci Ağbal Açıklaması

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2016 yılında FETÖ’nün darbe girişiminden dolayı ekonomide bir daralma yaşandığını ancak iş adamlarının gayretleri ile hızlı bir toparlanma olduğunu kaydederek, “2017 yılı inşallah 2016 yılından çok daha başarılı bir yıl olacak diye düşünüyorum.

05.04.2017 02:23

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2016 yılında FETÖ'nün darbe girişiminden dolayı ekonomide bir daralma yaşandığını ancak iş adamlarının gayretleri ile hızlı bir toparlanma olduğunu kaydederek, "2017 yılı inşallah 2016 yılından çok daha başarılı bir yıl olacak diye düşünüyorum. Önümüzdeki aylara ilişkin ekonomide gelişme sinyalleri olumlu. İnşallah hem talepte hem üretimde hem yatırımda hem de istihdam tarafında güçlü bir toparlanmayı 2017 yılında da bekliyoruz" dedi.

Bakan Ağbal, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından gerçekleştirilen iş adamları ile istişare toplantısına katıldı. Termal bir otelde gerçekleştirilen toplantıda iş adamı ve sanayicilere seslenen Bakan Ağbal, Türkiye'nin son 14 yılına bakıldığında ekonomi alanında büyük başarılara imza atıldığını ifade etti. "Türkiye son 14 yılda adeta yeni baştan kuruldu" diye Bakan Ağbal, "Ekonomi cephesine baktıklarında genel olarak söylemek gerekirse 14 yıllık süreçte Türkiye ekonomisinin başarı üstüne başarı hikayeleri yazan bir ekonomik görünüme sahip. Bununla da her zaman iftihar ediyoruz. Bunu bizden daha fazla başka ülkeler uluslararası kuruluşlar ve bu konunun uzmanı olanlar söylüyor. Türkiye son 14 yılda adeta yeni baştan kuruldu. Ekonominin temelleri çok sağlam bir şekilde inşa edildi ve bütün karşılaştığımız şoklara karşı da ekonomi her zaman dayanıklı olduğunu gösterdi. Son 14 yılda dünyada ekonominin çok değişti. 2000 binli yılların başındaki paranın bol olduğu, o dönemler bitti. 2009'da dünya yepyeni bir döneme girdi. 2009 ekonomik krizi global ekonomik krizi bütün dünya ülkelerini derinden etkiledi. Türkiye ile ilgili ekonomi konusunda değerlendirmelerde bulunurken mutlaka bu 14 yıllık süreçte global ekonomide meydana gelen gelişmeleri de dikkate almak zorundayız. 2009'a kadar olan süreci bir bölüm olarak alırsak 2009 sonrası dönemi bir bölüm olarak alırsak şunu çok rahat bir şekilde söyleyebiliyoruz. Dünyada ülkelerin ister gelişmiş ülkeler olsun, ister gelişmekte olan ülkeler olsun artık 2000 yılların başlarındaki o yüksek büyüme oranlarının oluştuğu hızlı küresel ticaretin arttığı dönemlerin geride kaldı. 2009 sonrası dönem küresel ekonomi için yepyeni bir dönemin başlangıcı oldu. Son 7 yılda da gerek gelişmiş ülkeler gerek gelişmekte olan ülkelerde görüyoruz ki; büyüme oranlarının aşağı geldi. Küresel ticaret artık eskisi gibi artmıyor" diye konuştu.

"Son 6 yılda istihdama kattığımız kişi sayısını 7 milyon artırdık"

Siyasi istikrar ile ekonomik büyüme arasında çok doğrusal bir ilişki olduğunu dile getiren Bakan Ağbal, bundan yola çıkarak 2003 ile 2016 yılları arasında Türkiye'nin ortalama büyüme hızının yıllık yüzde 5,7 olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin son 6 yılda istihdama kattığı kişi sayısının 7 milyon arttığını hatırlatan Bakan Ağbal şunları söyledi:

"Önümüzdeki döneme ilişkin bir miktar iyimserlik var. Yani 2016 yılındaki küresel ekonomide kaydedilen bütün olumsuzluklardan sonra 2017, 2018, 2019 yıllarında ekonomide küresel ekonomide bir toparlanma ve ılımlı bir büyüme trendine girme beklentisi var. Ama işimiz o kadar da kolay değil. Yani bugün hem gelişmiş ülkeler hem gelişmekte olan ülkelere baktığımız zaman bir çok noktadan kırılganlıklar olduğunu da söylemem gerekiyor. 1990'lı yıllar boyunca o bütün siyasi istikrarsızlığın yaşandığı dönem boyunca yani 1990 ile 2000 yılları arasında 12 yıllık dönemde Türkiye yaklaşık yıllık yüzde 3,6 büyüdü. Ama 2002 dönemi sonrasına baktığımızda Türkiye büyüme oranlarını önemli ölçüde yukarı çekti. Yani 2003 ile 2016 arası Türkiye'nin ortalama büyüme hızı yıllık yüzde 5,7. Siyasi istikrar ile ekonomik büyüme arasında çok doğrusal bir ilişki var. Bir ülkede siyasi istikrar kalıcı ve sağlam bir şekilde oluşmuş ise o ülkelerde ekonomik büyümelerde yukarı gidiyor. Onun içindir ki 1990'lı yıllar boyunca ekonomi 3,6 büyürken siyasi istikrarın görece olarak olumlu olduğu AK Partili yıllar yani 2003, 2016 dönemi arasında yaklaşık 5-7 büyümüşüz. Türkiye bakımından çarpıcı gelişme aslında 2009 sonrası yakalanan büyüme performansı bu da son derece önemli. 2010 sonrası yani global krize rağmen Türkiye 6, 7 büyüdü. Türkiye olarak ekonomide izlediğimiz doğru politikalar neticesinde hem yüksek büyüme oranlarını yakaladık. Hem de bu dönemde son 6 yılda istihdama kattığımız kişi sayısını 7 milyon artırdık."

"Önümüzdeki aylara ilişkin ekonomide gelişme sinyalleri olumlu"

Konuşmasında son olarak 2017 yılı ekonomi verilerine değinen ve ekonominin her alanında güçlü bir toparlanmanın beklendiğini yenileyen Bakan Ağbal, "Son 3 yılı gözden geçirdiğimizde 2016 yılı gerek küresel ekonomi bakımından zor bir dönem oldu. Türkiye bakımından da zor bir yıl oldu. Her şeyden önemlisi 2016 yılında bu ülkede çok haince ve alçakça bir darbe girişimi oldu. 15 Temmuz da bu ülkede milli iradeye tahammül edemeyen ordunun içerisinde yuvalanmış bir takım güçler darbe girişiminde bulundu. Ama bu darbe ve diğer gelişmeler ekonominin üzerinden tabi ki bir takım olumsuzlukları da beraberinde getirdi. Türkiye ekonomisi takvim etkisinden arındırılmış oranlara bakıldığında 2016 yılında yüzde 3'ün üzerinde büyüdü. Bu sın derece önemli bir gelişme. 2016'nın üçüncü çeyreğinde ekonomide bir daralma meydana geldi. Ama değerli iş adamlarımızın gayretleri ile ekonomide çok hızlı bir toparlanmayı da yaşamış olduk. Bu da son derece sevindirici ve 2017 yılına çok daha fazla ümitle girdik. 2017 yılı inşallah 2016 yılından çok daha başarılı bir yıl olacak diye düşünüyorum. Önümüzdeki aylara ilişkin ekonomide gelişme sinyalleri olumlu. İnşallah hem talepte hem üretimde hem yatırımda hem de istihdam tarafında güçlü bir toparlanmayı 2017 yılında da bekliyoruz" ifadelerine yer verdi. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Maliye Bakanı Naci Ağbal Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement