Türkiye- Malta İş Forumu, DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleşti.
Türkiye-Malta İş Forumu, DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak ev sahipliğinde, Malta Ticaret İşletmeler ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Anton Borg ve Türkiye-Malta İş Konseyi Başkanı Halis Çakmak'ın katılımları ile İstanbul'da gerçekleşti.
DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Nail Olpak, Türkiye ile Malta arasındaki ilişkilerin 1565 yılında Malta Kuşatması ile başladığını ve iki ülke arasındaki ilişkilerin çeşitli siyasi olaylar ile devam ettiğini belirterek, "Bugün, İstanbul'un Beşiktaş semtinde bulunan Malta Köşkü, tüm ihtişamıyla İstanbullulara hizmet vermektedir. Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan Köşk'ün taşları Malta'dan geldiği için bu adı aldığı rivayet edilmektedir" dedi.
İki ülke arasındaki önemli ilişkilerden birisinin de dil öğrenmek amacıyla her yıl Malta'ya giden ve sayıları binleri aşan Türk öğrenciler olduğunu vurgulayan Olpak, Türkiye ile Malta arasındaki ikili ticaret hacminin son yıllarda dikkate değer bir artış gösterdiğini söyledi. Olpak sözlerine şöyle devam etti:
"İkili ticaret hacminin gösterdiği bu artışın kompozisyonuna baktığımızda; son 10 yılda Türkiye'nin Malta'ya ihracatının arttığı, ithalatının ise dalgalı bir seyir izlediği görüyoruz. Türkiye'nin Malta'ya ihracatı; 2004 yılında 98 milyon dolar iken, 2014 yılında, 1 milyar dolar düzeyine ulaşmıştır. Türkiye'nin Malta'dan ithalatı ise, 2004 yılında 73 milyon dolar iken, 2011 yılında 324 milyon dolara yükselmiş, 2014 yılında ise 57 milyon dolara gerilemiştir"
Malta Ticaret İşletmeler ve Sanayii Odası Yönetim Kurulu Başkanı Anton Borg, Malta Ticaret İşletmeler ve Sanayii Odası'nın 1948 yılında gönüllülük esasına dayalı olarak kurulduğunu, vizyonunun ulusal ve Avrupa düzeyinde politika ve faydalı ekonomik koşulların oluşturulmasının olduğunu belirtti.
Devlet ve farklı kuruluşlar ile iş geliştirmek amaçlı işbirliği yapıldığını belirten Borg, üyeler arasındaki ilişkilerin sağlamlaştırıldığını vurguladı. Malta'da iş ve yatırım için ülkeler üzerinde tanıtım faaliyetlerinin artırıldığını belirten Borg, Trade Malta'nın Türkiye'yi yakından takip ettiğini söyledi. Türkiye-Malta ortaklığının çok boyutlu olabileceğini vurgulayan Borg, üçüncü ülkelerde eğitim ve inşaat alanlarında işbirliği yapılabileceğine dikkat çekti. - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Malta ile İlişkilerde Yeni Yatırım Fırsatları Değerlendirildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?