Mars, Dünya Devi Colony ile Bölgesel Marka Olacak - Son Dakika
Ekonomi

Mars, Dünya Devi Colony ile Bölgesel Marka Olacak

Mars, Dünya Devi Colony ile Bölgesel Marka Olacak

Dünyanın Önde Gelen Şirketlerine 21 Milyar Dolar Yatırım Yapan Colony Capital, Türkiye'de Mars Entertainment'ın Yüzde 55'ini Aldı.

08.05.2007 01:40

Dünyanın önde gelen şirketlerine 21 milyar dolar yatırım yapan Colony Capital, Türkiye’de Mars Entertainment’ın yüzde 55’ini aldı.

İlk adım olarak Mars Entertainment Group’u (MEG) Türkiye’de kısa sürede en az iki katı büyüklüğe getirmeyi planlayan özel yatırım şirketi Colony Capital, ikinci adım olarak Mars markasını Akdeniz, Ortadoğu ve Körfez ülkelerini de kapsayacak şekilde bölgesel güç haline getirmeye hazırlanıyor.

ABD’li Virgin, İngiliz Savoy, Raffles Hotels, Carrefour, Accord gibi dünyanın önde gelen şirketlerine şu ana kadar 21 milyar dolar yatırım yapan Colony Capital, Türkiye’de Mars Entertainment’ın yüzde 55’ini aldı. İlk adım olarak Mars Entertainment Group’u (MEG) Türkiye’de kısa sürede en az iki katı büyüklüğe getirmeyi planlayan özel yatırım şirketi Colony Capital, ikinci adım olarak Mars markasını Akdeniz, Ortadoğu ve Körfez ülkelerini de kapsayacak şekilde bölgesel güç haline getirmeye hazırlanıyor. Sinemaları, Num Num restorant zinciri, MAC spor salonları, Phobos kahve zinciri bulunan Mars, daha önce de İş Yatırım ile ortaklık yapmıştı. Colony Capital Ortadoğu ve Afrika Operasyonları Başkanı Naji Emile Boutros, kısa süre içinde Mars için 100 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını belirterek, "Geleneksek olarak biz yatırım yaptığımız şirketlerde 5-8 sene kalıyoruz. Mars’a da uzun vadeli bakıyoruz" dedi.

MARS İLE FİLM YAPABİLİRİZ:

Son 12 ayda 300-400 milyon dolarlık 7 farklı yatırım yapan Colony Capital, MEG’in yüzde 55’ine ne kadar ödediğini ise açıklamadı. Boutros, Mars ile bölgede gidebilecekleri her yere gideceklerini ve otel gibi parelel alanları dahil edebileceklerini de söyledi. Boutros "Film yapımı, film dağıtımı gibi alanlara da girebiliriz. Eğlenceyle ilgili her proje dikkate alınacak" diye konuştu.

TÜRKİYE’DE YATIRIM PLANLARI:

Daha çok gayrimenkul ve işletme sermayelerine odaklandıklarını anlatan Boutros Türkiye’de de turizm, perakende, gayrimenkul, konut, ofis, medya gibi alanlarla yatırım yapabileceklerini, bir iki şirket ile görüşmelerin çok ileri aşamaya geldiğini söyledi. Bir anda bir kaç milyar dolarlık bir sermaye hareketi yapacak güçte olduklarına değinen Boutros, "Bu nedenle Türkiye’de 3-5 yılda şu kadar yatırım yaparız demiyoruz. Bu fırsatlara bağlı olarak değişir. Bir ülke için özellikle belirlediğimiz bir tutar yok. Fırsatı görünce parayı yatırırız. Türkiye’de yatırım taahhüdümüzü var. Ortaklarımızı ikna ettik. Bundan sonrası çok daha kolay" diye konuştu. Colony Capital tüm dünyada bugüne kadar 21 milyar dolarlık yatırım yaparken, Chanel gibi önemli ailelere ve emeklilik fonlarına ait olan 25 milyar dolarlık bir parayı da yönetiyor.

SEÇİM FIRSATA DÖNÜŞEBİLİR:

Colony Capital için Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın yatırım açısından öne çıktığını kaydeden Boutros şunları söyledi: "Eğer anlayabilirseniz, jeopolitik durumu ve olayların gelişimini doğru değerlendirebilirseniz uzun vadede bu bölgede çok fısat var. Özellikle Türkiye’ye çok uzun vadeli bakıyoruz. Türkiye çok köklü bir tarihi ve kültürü olan bir ülke. Seçimler kısacık bir periyod. Türkiye’nin bu geçici durumundan korkup kaçanlar olursa da biz kalarak bu durumu yine bir fırsata dönüştürürüz."

Lübnanlı Barrack en büyük emlak yatırımcısı

15 yıl önce Colony Capital’i kuran Thomas Barrack Forbes dergisi tarafından dünyanın en büyük emlak yatırımcısı seçilmişti. Kökleri Lübnan’a dayanan Barrack, 21 milyar dolarlık satın alma yaparken, 25 milyar dolarlık bir fonu da yönetiyor. Şirket, yakın bir zamanda ismini açıklamadığı bir şirkete 9 milyar dolar yatıracak. Barrack, ünlü emlak kralı Donolad Trump’ın da yakın arkadaşı. Çılgınlıklarıyla dikkat çeken Richard Branson’ın şirketi Virgin’in sinema alanında büyümesinde de Colony Capital’ın yatırımlarının büyük etkisi olduğu biliniyor.

Bu adamların yatırım planına sadık kalmak zor

NAJİ Emile Boutros, Mars ile ne kadar büyüyeceklerini şöyle açıkladı: "Bu iki adamın (Muzaffer Yıldırı ve Menderes Utku) yatırım planına sadık kammak zor. Çünkü çok aktif ve yaratıcılar. Her an herşey değiyşebilir. Bu adamlara spor yaparken bakarsanız ne kadar çok büyüyebileceğimizi görürsüüz. Ben hayatımda Num Num gibi güzel yemek yapıp, bunu aynı zamanda hızlı sunun bir restoran görmedim." Colony Capital Türkiye Temsilcisi Hicham Abdelnour ise hayatı boyunca spor yaptığını ancak, Kanyon’daki MAC gibi bir spor salonu görmediğini, çok büyülendiğini söyledi.

Dünya devi bizi fark etti

MARS Entertainment Group’un otaklarından Muzaffer Yıldırım, Conony Capital ile görüşmelerin bir arkadaş aracılığıyla başladığını belirterek, 6-7 ayda imza attıklarını söyledi. Türkiye’den de çok talipleri olduğuna değinen Yıldırım, böylesi uluslararası bir devin Mars’ı fark etmesinin önemini vurguladı. Yıldırım "2007’de 101 olan sinema salonu sayısını 2008’de 261’e, sinema pazar payını yüzde 14.3’ten yüzde 23.7’ye çıkaracağız" şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Mars, Dünya Devi Colony ile Bölgesel Marka Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement