Hamilelikte magnezyum eksikliği çocuğun gelişimini etkiliyor - Son Dakika
Ekonomi

Hamilelikte magnezyum eksikliği çocuğun gelişimini etkiliyor

Hamilelikte magnezyum eksikliği çocuğun gelişimini etkiliyor

Medipol Esenler Üniversite Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emine Zeynep Yılmaz, "Anne karnındaki bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlayabilmesinde magnezyumun rolü büyüktür.

14.09.2022 10:44  Güncelleme: 10:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Medipol Esenler Üniversite Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emine Zeynep Yılmaz, "Anne karnındaki bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlayabilmesinde magnezyumun rolü büyüktür." ifadelerini kullandı.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Yılmaz, magnezyum ilerleyen çocukluk ve erişkinlikte hastalıkların prezentasyonu ile ilişkili fetal programlamayı etkilediğini belirtti.

Yılmaz, magnezyumun vücudun işleyişinde önemli bir rolünün olduğunu, enzimatik tepkimeler, protein sentezi, kas ve sinir aktivitesi, kemik yapılanması ve bağışıklık üzerinde faydasının bulunduğunu açıkladı.

Gebelikte magnezyum düzeyinin bebeğin gelişimi ve doğum sonrası büyümesinde önemli olduğunu kaydeden Yılmaz, hamilelikte magnezyum kullanımıyla ilgili bilgiler verdi.

Yılmaz, "Gebelikte magnezyum takviyesi rutinde gerekmez ancak gebeliğin ilerleyen haftalarında kas krampları, güçsüzlük, halsizlik, kasılmalarda artış olur. Özellikle baldırlarda gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli kramplar görülür. Yine magnezyum eksikliğinde iştahsızlık, bulantı, kusma, ajitasyon, anksiyete, uyku bozukluğu, kalp ritim bozuklukları, düşük tansiyon görülen bulgular arasında yer alır." ifadelerini kullandı.

"Günlük magnezyum ihtiyacı kadın ve erkeklerde yaşa göre değişiyor"

Günlük magnezyum ihtiyacı kadın ve erkeklerde yaşa göre değiştiğini belirten Yılmaz, gebelikte ve emzirmede ihtiyaçlarda ek olarak yüzde 10 daha artış gerektiğini açıkladı.

Yılmaz, "Gebelikte günlük olarak önerilen takviye dozu 350-400 mg iken, emzirmede 310-360 mg'dır. Emzirmeyen ve gebe olmayan kadınlardaki doz ise günlük 300-310 mg'dır. Magnezyum gebelikte tek başına bebeğe kilo aldırmaz ancak anne için koruyucu etkileri sayesinde bebeğin dolaylı olarak gelişimine de katkıda bulunur." değerlendirmesinde bulundu.

Kasılma ve kramp için genelde 30 hafta sonrasında kullanılsa da daha erken başlangıçlı olarak 16 haftada kullanılabileceğini aktaran Yılmaz, magnezyum değeri yüksek gıdaları da şöyle sıraladı:

"Çoğu besinde magnezyum bulunmakla birlikte yoğun olarak kuru fasulye, nohut, mercimek ve bezelye gibi baklagiller, balık ve deniz ürünleri, yer fıstığı, badem, kaju gibi kabuklu kuru yemişler, kakao ve muzda yoğun olarak bulunmaktadır. Bu gebelikte anne için, başta kasılma kramplar için magnezyum büyük fayda sağlar, bulantı, iştahsızlık, uykusuzluğa iyi gelir, gebelik zehirlenmesinden koruyucu etkileri mevcuttur, kalp, kemik, diş sağlığı açısından önemlidir, kan şekeri ve kan basıncını dengeler, protein ve yağ sentezine katkıda bulunur, zihinsel aktivitelerde faydası bulunur. Bebek için faydaları ise erken doğumu engelleyici etkileri bulunur, anne karnında gelişim geriliğini önler, erken doğum öncesi uygulandığında bebeğin sinir sistemini korur, erişkin hayatta gelişebilecek metabolik sendromdan korur, ani bebek ölümlerinden korur."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Hamilelikte magnezyum eksikliği çocuğun gelişimini etkiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement