Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, "dolar kuru 1,92 lira olacak" şeklindeki açıklamasına ilişkin, "Acele etmeyelim, yıl sonunu görelim" dedi.
Başçı, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Dünya Gazetesi işbirliğinde Şehitkamil Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Para Politikaları" konulu konferansın ardından soruları yanıtladı. Daha önce doların yıl sonunda 1,92 lira olacağı yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Başçı, "Bu soruların cevaplarını ocak ayının sonunda vereyim. Acele etmeyelim, yıl sonunu görelim, ocaktaki gelişmeleri görelim" dedi.
Ağustosun son günlerinde hiç kimsenin önünü göremediğini belirten Başçı, şunları kaydetti:
"Hiç kimse önünü göremiyordu, faiz oranları çift haneye çıkmış, hazinenin borçlanma faizleri yüzde 10'un üzerinde, döviz kurları 2 sınırını kırmak üzere. Tam o noktadayız ve kimse gelecekte ne olacağını bilemiyor. O dönemde verdiğim beyanata bakarsanız; yabancı analistlerin raporlarında dolar kuruyla ilgili 2,20 - 2,40 olur gibi raporlar yayınlanıyordu. Öyle bir ortamdaydık. Bizim vatandaşlarımızın da iş adamlarımızın da hane halkımızın da kafası çok karışıktı.
O noktada birinin devreye girip 'korkmayın, endişe etmeyin, faiz oranları tek hanede kalır yıl sonunda döviz kurları da değer kazanır hatta biraz daha ileri gidip temmuz enflasyon rakamlarında kullandığımız varsayım 1,92'dir onun altında olursa da şaşırmayın' şeklinde bir konuşma yapması gerekiyordu. Böyle ortamlarda, Merkez Bankası Başkanı olarak ne biliyorsanız kamuoyuyla paylaşmanızda fayda var. Çünkü hiç kimse önünü göremiyor, tamamen bulanık. Orada o tür bir mesajı vermesi gerekiyor. Onunla ilgili tekrar ocak ayının sonunda bu sorunun cevabını vereyim."
MB'nin haftalık fonlama ihalelerine devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine Başçı, "Devam edecek fakat yeni bir formüle göre verilecek. Bütün bankalara eşit formülden, TL zorunlu karşılıklarla ilişkili yeni bir formüle geçeceğiz. Duyurusunu da 24 Aralık'ta yapacağız" şeklinde konuştu.
Başçı, "Piyasada yıl sonunda yüklü, doğrudan müdahale beklentisi olduğu söyleniyor. Bu yönde bir adımınız olacak mı" şeklindeki soruyu ise şöyle yanıtladı:
"Döviz arz talep gelişmelerini izliyoruz. Arkadaşlarımız gün gün herhangi kuvvetli bir hareket bulursa sebeplerini araştırıyorlar. Döviz talebi nereden geliyor, yurt içinden mi, yurt dışından mı geliyor. Buna karşı bizim ne yapmamız gerekir, onunla ilgili gün gün takip ediyoruz. Şu an itibarıyla net bir sinyal vermek doğru olmaz. Çünkü döviz müdahaleleri öyle bir şeydir ki sürpriz olması gerekir. Beklenmeyen bir anda döviz müdahalesini yaparsanız o zaman çok etkili olur. Şu anda orada hiçbir sinyal vermiyoruz."
Başçı, "Sıfır portföy akışıyla Türkiye cari açık finans edebilir mi?" sorusuna da "Türkiye, mevcut koşullarda çok rahat bir şekilde sıfır portföy girişiyle cari açığını finanse eder" diye yanıtladı.
Hane halkı borçlanmasıyla ilgili bir soru üzerine de Başçı, "Vadelerin sınırlanmasında fayda var. Haddinden fazla, bilinçsizce borçlanmanın önüne geçilmiş olur. Vade, taksit sınırlaması arzu edilen sonucu verecektir. Vatandaşımız da bundan memnun olacaktır" diye konuştu.
"Yabancıların Türkiye'ye daha fazla yatırım getirmesi için ne gibi bir çalışma var" sorusunu ise Başçı, "Sadece Türk iş adamlarının önündeki engellerin kaldırılması değil, sonuçta yabancı yatırımcıların önündeki engellerin kaldırılması yönünde de eksikliklerimizi biliyoruz ve o yönde gayret var" şeklinde yanıtladı.
Başçı, dış ticaret açığının hangi seviyeye kadar düşürülebileceği yönündeki bir soru üzerine şöyle konuştu:
" OVP'de yüzde 5,5'e indirilmesi hedefleniyor. Ne kadar erken inerse o kadar rahat dönem geçiririz diye düşünüyorum. Gelişmeler, sinyaller olumlu. Yüzde 5,5'lik bir cari açığa 3 yıllık bir dönemden daha erken ulaşabiliriz diye işaret var. Onları takip ediyoruz."
Konut kredilerinde daha uzun vade imkanlarının ne zaman olabileceğinin sorulması üzerine ise Başçı, şunları söyledi:
"Fiyat istikrarı konusunda mesafe katetmemiz lazım. Enflasyonunun yüzde 5'e düşeceğine ve orada kalıcı olacağına herkes inanmış olursa, bizim şu anda yaklaşık 10 yıl vadeli tahvil piyasamız var. Oradaki faizler de yüzde 9 - 9,5 arasında fiyat oluşuyor. Enflasyonun yüzde 5 olacağına herkes inansa, kalıcı bir şekilde bu oranlar 8'li rakamlara kesin iner. 1 puan orada rahat bir düşüş, hatta 1,5 puan düşüş sağlanabilir. Ondan sonra daha uzun vadeli tahvil ihraçları başlar. Ondan sonra da daha uzun vadeli konut kredisi imkanları olabilir. Dolayısıyla anahtar, fiyat istikrarı."
- Gaziantep
Son Dakika › Ekonomi › Merkez Bankası Başkanı Başçı Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?