Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, şu ana kadar yaşanan gelişmeler çerçevesinde büyüme üzerinde bir risk görmediklerini bildirdi.
Başçı, Enflasyon Raporu'nun tanıtımı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında gazeteci ve ekonomistlerin sorularını yanıtladı.
İlk bölümde ekonomistlerin sorularını yanıtlayan Başçı, " Türkiye'de reel faizlerin hangi seviyelerde olması gerektiğine" ilişkin bir soru üzerine, konunun Para Politikası Kurulu'nda tartışılması gereken bir konu olduğunu söyledi. Başçı, sorunun yanıtının küresel ve yurt içi şartlara göre değişebileceğine işaret etti.
Geçici ve kalıcı parasal sıkılaştırmaların ayrı ayrı fonksiyonlarının ne olduğuna dair bir soruyu da yanıtlayan Başçı, kalıcı ve yavaş bir şekilde politika faizi değiştirildiğinde getiri eğrisinin tamamının yukarıya doğru kaydığını ifade etti. Başçı, bunun reel faizlerin bütün vadelerde sıkılaşması anlamı taşıdığını belirtti.
Geçici sıkılaştırmaların ise döviz kurları üzerinde stabilize bir etkisi olacağını gözlemlediklerini dile getiren Başçı, "Getiri eğrisini geçici olarak eksi eğimli yapabiliyorsunuz. Bunu yaptığınız zaman döviz kurları üzerinde yerli paraya değer kazandırıcı bir etkisi oluyor. Bunu kalıcı faiz artışı ile yapamazsınız" diye konuştu.
Geçici sıkılaştırmaların kredi büyümesini yavaşlatıcı etkisi bulunduğunu da kaydeden Başçı, geçmiş dönemde iki sıkılaştırma türünün de gerekli ve faydalı oluğunu dile getirdi.
Bankalar arası piyasalarda faizlerin yüzde 7,75'ten yüzde 9'a çıkarılmasına imkan veren son Para Politikası Kurulu (PPK) kararına ilişkin bir soru üzerine Başçı, yüzde 7,75'in marjinal fonlama oranı olduğunu ve fonlamanın büyük kısmını bu oran üzerinden gerçekleştirildiğini anımsattı.
Pazartesi günü fonlamayı yüzde 9'dan yaptıklarını kaydeden Başçı, "Bunda karışık bir şey yok. Faizin ne olduğunu Merkez Bankası belirler" ifadesini kullandı.
Rezerv Opsiyon Mekanizması (ROM) veya makro ihtiyati çerçevede herhangi bir değişiklik olması gerektiğini düşünüp düşünüp düşünmediklerine dair bir soruyu da yanıtlayan Başçı, zorunlu karşılıklarla ilgili herhangi bir değişiklik düşünmediklerini daha önce açıkladıklarını hatırlattı.
- "Şu ana kadar büyümede risk görmüyoruz"
Bir başka soru üzerine Başçı, dünyada bir grup ülkenin deflasyon, diğerlerinin ise enflasyon riskinden endişe ettiğini söyledi.
Yatırımcıların ise büyüme riskinden endişe ettiğini belirten Başçı, şöyle devam etti:
"Böyle bir ortamda eğer büyüme üzerinde aşağı yönlü riskler varsa ki gelişmekte olan ülkelerde bunlar çok sıkça konuşulmaya başlandı ama diğer taraftan maliyet, döviz kuru kanalları ve diğer bazı maliyet unsurları kanalları enflasyon üzerinde risk oluşturuyorsa bir Merkez Bankası ne yapar? Temel soru bu. Burada tek bir araçla bunu çözemezsiniz. Birden fazla politika aracınız varsa birini bir amaç için diğerlerini başka amaç için kullanabilirsiniz. Biz şu ana kadar Türkiye'nin büyümesinde bir risk görmüyoruz. Ortaya çıkarsa ne yaparız? Ortaya çıkınca karar vermek lazım."
Bir başka soru üzerine Başçı, son PPK toplantısında ocak ayı enflasyonunun beklenenden yüksek çıkabileceğini düşündüklerini aktaran Başçı, "Dolayısıyla 'Merkez Bankasının bir adım atması gerekiyordu' diye kurul üyelerinin kanaati oluştu. O yüzden yüzde 9 sinyalini geçen toplantına verdik. Şimdi döviz kurundaki hareketlenme sonrasında da yeni bir ilave bir adım atma ihtiyacı ortaya çıktı. Gelişmekte olan ülkelerde enflasyon hedeflemesi nasıl yapılır? Onun bize geçmişte verdiği tecrübe ile gereken adımı dikkatli bir şekilde atacağız" dedi.
- Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Merkez Bankası Başkanı Başçı Soruları Yanıtladı Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?