Merkez Bankası'na Sert Uyarı - Son Dakika
Ekonomi

Merkez Bankası'na Sert Uyarı

Merkez Bankası\'na Sert Uyarı

THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, "Faiz arttırırken şahin kesilen Merkez Bankası, faiz indirirken muhabbet kuşu gibi davranıyor" dedi.

30.05.2014 12:27  Güncelleme: 14:40

Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü ve Dünya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, İstanbul'da katıldığı bir programda önemli açıklamalarda bulundu. 

Ban, "Faizleri şok operasyonla tırmandırarak borç verenleri sevindiren Merkez Bankası, bu memleket için emek verenleri sevindirecek adımları çekine çekine atıyor. Merkez Bankası elini taşın altına koymak istemiyor, ne şiş yansın ne kebap diyor. Faiz arttırırken şahin kesilen Merkez Bankası, faiz indirirken muhabbet kuşu gibi davranıyor. Merkez Bankası gibi ülkemizin para politikasının belirlenmesinde aktif rol alan kuruluşlara önemli görevler düşmektedir. Faiz indiriminin devamını bekliyoruz" dedi.

MERKEZ ACELECİ DAVRANDI

Prof. Dr. Ünsal Ban, "Brezilya ve Endonezya, radikal faiz artışlarından çok olumsuz yönde etkilenen ülkelerdir. Aynı kategoride yer alan Türkiye de, radikal faiz artışından özellikle orta-uzun vadeli hedefler açısından olumsuz yönde etkilenmiştir. Dolar/TL paritesindeki gevşeme eğiliminin 30 Mart seçimleri sonrasında hız kazanmış olması, 29 Ocak'ta yapılan 550 baz puanlık faiz artırımında aceleci davranıldığına işaret etmektedir. Piyasalar, Merkez Bankası'nın faiz artırımından ziyade, milletimizin güven ve istikrara destek yönünde oy kullanmasını dikkate almıştır" şeklinde konuştu.

"FAİZ LOBİSİNİN KİRLİ TEZGAHLARI"

Gezi olayları ve 17 Aralık sürecine de değinen Ünsal Ban, "Son 10 yılda faiz lobisine ödenen para 700 milyar lira olmuştur. Bu rakam, 2002 öncesi şartların devam etmesi halinde, yaklaşık 1.7 trilyon lira olarak gerçekleşecekti. Başbakan Erdoğan, faiz lobisine gidecek 1 trilyon lirayı ülkesine milletine yönlendirmiş oluyor. Faiz lobisinin kızması, Gezi olaylarından 17 Aralık olaylarına kadar her türlü tezgahı kurması bundan dolayıdır" diye konuştu.

"EKONOMİK SUİKAST GRUPLARI KÖŞESİNE ÇEKİLDİ BEKLİYOR"

Prof. Dr. Ünsal Ban şöyle devam etti: "Milletimizin 30 Mart'ta, AK Parti'den yana koyduğu tavır, tezgahların birer birer bozulmasını sağladı. Ekonomik göstergeler de bundan dolayı, ekonomik suikast öncesi seviyelere yönelmiştir. Konu Türkiye olunca istediğini kolay kolay elde edemeyeceğini anlayan çıkar grupları ve buna müteakip ekonomik suikast grupları, yeni girişimleri için köşelerine çekildi ve bekliyorlar."

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Merkez Bankası'na Sert Uyarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement