Mp3 Korsanına Karşı 'Nane' Silahı Çektiler - Son Dakika
Ekonomi

Mp3 Korsanına Karşı 'Nane' Silahı Çektiler

Mp3 Korsanına Karşı \'Nane\' Silahı Çektiler

Mfö Grubu'nun Üyesi Sanatçı Fuat Güner, Korsana Karşı 'Caydırma Projesi' Gerçekleştirmek Üzere Harekete Geçti. Proje Kapsamında Artık Korsan Parça İndirmek İsteyenler Aradığı Parçaya Bir Türlü Ulaşamayacak. Örneğin Mfö'nün 'Ele Güne Karşı Yapayalnız' Adlı Parçasını İndirmek İsteyen Kullanıcı Dosyayı Açtığında Karşısında Bir Anda Ajdar'ın 'Nane Nane'sini Bulabilecek.

21.10.2007 03:02

MFÖ Grubu’nun üyesi sanatçı Fuat Güner, korsana karşı ’caydırma projesi’ gerçekleştirmek üzere harekete geçti. Proje kapsamında artık korsan parça indirmek isteyenler aradığı parçaya bir türlü ulaşamayacak. Örneğin MFÖ’nün ’Ele güne karşı yapayalnız’ adlı parçasını indirmek isteyen kullanıcı dosyayı açtığında karşısında bir anda Ajdar’ın ’Nane nane’sini bulabilecek.

MFÖ Grubu’nun üyesi sanatçı Fuat Güner, Taciroğlu Peynirleri’nin sahibi Ali Zafer Taciroğlu’nun Amerika’da yaşayan bilgisayar mühendisi oğlu Ali Taciroğlu ile ortak bir ’caydırma projesi’ gerçekleştirmek üzere anlaştı. Korsan MP3 sitelerini hedef alan bu proje kapsamında artık, bilgisayar kullanıcıları bu sitelerden telif hakkı ödenmemiş bir şarkı indirmek istediğinde, aradığı parçaya bir türlü ulaşamayacak. Kullanıcı, istediği parçanın üzerine tıklayıp dosyayı açtığında bir anda farklı bir sanatçının başka bir şarkısıyla karşılaşacak. Örneğin MFÖ’nün ’Ele güne karşı yapayalnız’ adlı parçasını indirmek isteyen kullanıcı dosyayı açtığında karşısında bir anda Ajdar’ın ’Nane nane’sini bulabilecek.

DENEMESİ 25 BİN DOLAR: MESAM (Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği), MSG (Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği), MÜYORBİR (Müzik Yorumcuları Meslek Birliği), MÜYAP (Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği) gibi meslek birliklerince de desteklenen bu proje için 4 bilgisayar mühendisinin çalışması gerekeceğini söyleyen MESAM Haysiyet Kurulu Başkanı Fuat Güner, "Projenin başlaması ve programın yazılımı için harcanması gereken tutar 30 bin doları bulur. Bunun ardından da mühendisleri çalıştırma maliyeti göz önüne alındığında 300 bin dolarlık yıllık maliyet çıkar. Meslek Birliklerinin yıllık gelirinin 30 milyon dolara ulaştığı düşünüldüğünde 300 bin dolar sağlayacağı faydalarla önemli bir meblağ oluşturmuyor. Bu maliyeti meslek birlikleri üstlenecek" dedi.

SANATÇIDAN BEDEL ALINMAYACAK: Projenin finansmanı için sanatçılardan herhangi bir bedel talep etmeyeceklerini söyleyen Fuat Güner, "Sanatçılar zaten bu konu nedeniyle mağdur durumda. Biz sistemi devreye sokmadan önce korsan MP3 indirilmesine olanak sağlayan internet siteleriyle görüşeceğiz. Öncelikle bu sitelerle anlaşmaya çalışacağız. Telif ücretini ödemeleri halinde bu sitelerin müzik indirmesine zin verilecek" dedi. Fuat Güner, anlaşmanın sağlanması durumunda sistemin çalışma maliyetinin de bu sitelerden edinilecek gelirler aracılığıyla karşılanabileceğini söyledi.

BAŞARILI OLACAK: Sistemin ilk kez Türkiye’de uygulanacağına dikkat çeken Fuat Güner, "Projenin başarılı olacağına inanıyorum. Projede çalışacak Ali Taciroğlu’nun Amerika’da Citibank’ın web sitesinin korunmasıyla ilgili çalışmaları var.

Windows’un Türkçe versiyonunu yapan Ferhan Mocan’ın da projeye katılması söz kopnusu. Başaramazsak 25 bin dolarlık kayıp olur. Ancak bence denemeye değer" dedi. Plak piyasasını çok zor duruma düşüren, kimsenin kimseye albüm yapmak istemediği bir ortamda sorunu ancak böyle bir uygulamanın çözeceğine dikkat çeken Güner "Bugüne kadar kapatılan MP3 siteleri, ertesi gün farklı bir isimle yeniden açıldı. Sorunu site kapatarak çözemedik. Şimdi de istediği parçayı indirmesini engelleyerek kullanıcıları caydırmayı deneyeceğiz" dedi.

Korsanlar olayı abarttı, albüm ilk gününde internete düşüyor

EN son çıkan ’Agu’ adlı albümlerinin çıktığı gün internet sitelerine düştüğünü söyleyen Fuat Güner, "Korsancılar da artık olayı abarttı. Bu kadar ileri gidilmesi sanatçıyı zor durumda bırakıyor. Plak çıkar çıkmaz artık sadece parçaları değil, albümleri bile aynı gün indirmek mümkün oluyor" dedi.

2 yıl önce getirdim ama herkes uyudu

PROJEYİ Ali Taciroğlu ile ilk kez iki yıl önce konuştuklarını söyleyen Fuat Güner, "O dönemde bu projeyi hemen buradaki meslek birlikleriyle paylaştım. Ama o günden bugüne kadar herkes uyuyordu. Sonunda korsan olayı bu kadar vahim bir boyut kazanınca projeyi yeniden hatırlattım. Hayata geçirmek konusunda karar verdik" dedi.

Meslek birlikleri telif paylaşımı konusunda anlaştı

TÜRKİYE’de sanatçıların haklarını korumak üzere kurulu bulunan 4 meslek örgütünün paylaşım konusunda anlaştığına dikkat çeken Fuat Güner, "Artık bu örgütler arasında paylaşım kavgası bitti. Biz de sonunda dünya standartlarına uyduk ve birlikler paylaşım oranları konusunda makul bir anlaşmaya vardık. Aslında Avrupa’da bir eserin yayınlanmasına izin verme hakkı söz yazarı ve bestecidedir. Ancak, Türkiye’de yapımcı ve yorumcu da bu haktan yararlanabiliyor" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Mp3 Korsanına Karşı 'Nane' Silahı Çektiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement