Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, "Şu an baktığımız zaman 11 milyar dolarlık tarımsal ithalatımız var. Ama hamd olsun ki 16 milyar doların üzerinde de ihracatımız mevcut. Yani tarımsal anlamda ihracatçı konumdayız." dedi.
Daniş, Aksaray'da düzenlenen MÜSİAD 97. Genel İdare Kurulu Toplantısı'nda, bir ülkenin kendi gıdasını üretemediğinde tam bağımsızlıktan bahsetmesinin söz konusu olmayacağını söyledi.
Bir çok ülkenin tarıma bütçeden büyük pay ayırdığını dile getiren Daniş, AK Parti hükümetleri döneminde tarım ve hayvancılığa desteğin artarak devam ettiğini ifade etti.
Daniş, Türkiye'de hayvancılığın önemli derecede ivme kazandığına işaret ederek, şöyle konuştu:
"2016 yılında 14,1 milyon baş sığır varlığımız var ki geriye yönelik 2002 yılı ile kıyaslama yaparsak yüzde 44'lük bir artış olduğunu görmekteyiz. Yine küçükbaşta 41,3 milyonla yüzde 29 artış olduğunu görüyoruz. Bugün itibarıyla kişi başı yıllık et tüketimimiz 14 kilogram civarında iken 2002'de bu rakam 6 kilogramdı. Avrupa ortalamasının hala çok altındayız. İnşallah birkaç yıl içinde bunu 16 kilograma çıkarmayı hedefliyoruz. Hayvan varlığımızla sadece bugünü değil geleceği de yakalamak zorundayız. Bunun için verimi artırmamız gerekiyor."
Tüketim alışkanlıklarına bakıldığında genellikle sığır etinin tercih edildiğine dikkati çeken Daniş, şöyle devam etti:
"Yaptığımız araştırmalarda özellikle toplumumuzdaki bayanlar kuzu etinden kaçıyor, bunda da tür ve cinslerin etkili olduğu bir gerçek. Özellikle bu yıl küçükbaş hayvancılığa desteğimizi bütçe imkanında en az yüzde 50 gibi artırmayı hedefliyoruz. Çok kısa vadede de küçükbaş hayvan sayımızı en az yüzde 50 artıracak politikalar, desteklemeler geliştiriyoruz. İnşallah 2018 yılında bu desteklerimizi yetiştirmiş olacağız."
"Tarımsal anlamda ihracatçı konumdayız"
Türkiye'de ticari anlamda 170 adet ürün yetiştirildiğini dile getiren Daniş, şunları kaydetti:
"Dünyada birinci, ikinci sırada olduğumuz üretimlerimiz var. Meyvecilikte çok iyi yol aldığımızı görüyoruz. Özellikle değişik ülkelere ihracatımız söz konusu. Yine aynı şekilde sebze üretimimiz ciddi anlamda artmakta. Buğday üretimimiz artarak stabil şekilde devam etmekte. Mısır üretimimiz son yıllarda artmakta. Şunu çok sevinçle ifade edebiliriz ki havza bazında desteklemeye geçtik. 450 havzada pamuk ekilirken, 150-160 havzada sınırlamamıza rağmen pamuk ekilişinde de ciddi bir katkı sağladık. Şu an baktığımız zaman 11 milyar dolarlık tarımsal ithalatımız var. Ama hamd olsun ki 16 milyar doların üzerinde de ihracatımız mevcut. Yani tarımsal anlamda ihracatçı konumdayız."
"İş birliğine her zaman hazırız"
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ise ülkelerin gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde sanayi üretiminin yanında tarım ve hayvancılıkta gelinen noktanın da önemli olduğunu aktardı.
Hükümetin gayretleri ile bu doğrultuda memnuniyet verici gelişmelere şahit olduklarının altını çizen Kaan, "MÜSİAD olarak Türkiye için stratejik önemde olan gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerini hedeflenen seviyelere yükseltmek için iş birliğine her zaman hazırız." ifadesini kullandı.
Kaan, et ve süt sektörünün birbirinden ayrılmaz nitelikte olduğuna değinerek, şöyle konuştu:
"Çiğ süt kalitesindeki artışın özellikle Türkiye'de son dönemdeki krize neden olan tereyağı sıkıntısına da bir çözüm olacağını düşünüyoruz. Et fiyatlarının ucuzlamasını ve pahalılaşmasını önlemek için özellikle küçükbaş hayvancılığın önemli olduğu düşüncesindeyiz. Türkiye'de küçükbaş hayvancılık, mevcut halinden yüzde 50 daha büyümediği sürece et fiyatlarının düşmesinin zor olacağını düşünüyoruz."
Toplantıya, Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, MÜSİAD Aksaray Şube Başkanı Eyüp Dağdaş ile iş adamları katıldı.
Son Dakika › Ekonomi › Müsiad 97. Genel İdare Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?