Nusaybin Gümrük Kapısı İçin İmzalar Ankara'da Atıldı - Son Dakika
Ekonomi

Nusaybin Gümrük Kapısı İçin İmzalar Ankara'da Atıldı

Nusaybin Gümrük Kapısı İçin İmzalar Ankara\'da Atıldı

Amacımız 10 Ayda Nusaybin Kapımızı Tam Anlamıyla Modern Bir Biçimde Halkımızın Hizmetine Sunmaktır. .

02.09.2010 20:24  Güncelleme: 20:25

Nusaybin Gümrük Kapısı Uygulama Sözleşmesi İmza Töreni; Devlet Bakanı Hayati YAZICI, TOBB Başkanı Rifat HİSARCIKLIOĞLU, Gümrük Müsteşar Yardımcısı Arslan GÜNLER, Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Arif PARMAKSIZ ve AK Parti Mardin Milletvekili Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı Dr. Cüneyt YÜKSEL'in katılımıyla Ankara TOBB Binası'nda gerçekleşti.

Ak Parti Mardin Milletvekili Dr. Cüneyt Yüksel, uzun zamandır bu proje için uğraş verdiklerini vurgulayarak; Nusaybin Gümrük Kapısı Uygulama Sözleşmesinin Bakanlığımız, Gümrük müsteşarlığımız ve TOBB arasında İmzalanmasının önemine değindi. Atılan imzaların Mardin için hayırlı olmasını dileyen Yüksel, Türkiye genelinde Gümrüklerin son 10 yılda inanılmaz bir değişim geçirdiğini; değişerek, geliştiğini vurguladı.

Yüksel imza töreninin ardından şu açıklamalarda bulundu:

Bugün burada Sayın Bakanımız Hayati Yazıcı, TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük Müsteşar Yardımcısı Arslan Günler, Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız'ın katılımlarıyla Nusaybin Sınır Kapımız için önemli bir imza töreni gerçekleştirildi.

Daha önce pek çok gümrük kapısının modernizasyonunu tamamlayan TOBB sayesinde gümrük kapılarımız vatandaşlarımızın çilesi olmaktan çıkıyor.

Nusaybin Sınır Kapısı bizim için çok önemli bir proje. Ülkemizin en uzun sınırı olan Suriye sınırındaki bu kapımız; Suriye ile artan ilişkilerimize yepyeni bir boyut kazandıracak.

Suriye ile daha doğrusu bütün komşularımızla ilişkilerimizin nereden nereye geldiği ortada. Şimdi bizler biliyorsunuz Sıfır Problem dedik; Maksimum İşbirliği ve Entegrasyon dedik.

Suriye'de Irak'ta mesela bununla beraber dev adımlar attık.

Suriye ile ilişkilerde Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ve 2 Devlet Tek Heyet şeklindeki çalışmaya dek göz kamaştırıcı bir gelişme gözlemlendi.

Bakınız Irak ile Suriye ile ilişkilerimiz nereden nereye geldi? Suriye ile ilişkilerde Savaşın eşinden vizelerin kaldırılmasına; Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ve 2 devlet tek heyet şeklindeki çalışmaya dek göz kamaştırıcı bir gelişme gözlemlendi. .

Irak'la yine 2 devlet tek heyet şeklindeki çalışmamız neticesinde bir günde eğitim, sağlık, güvenlik, enerji, tarım, ulaşım, ticaret kapsamlı 48 mutabakat imzaladık.

Bizim temel amacımız Ekonomik Karşılıklılık İlkesi çerçevesinde ekonomik bağımlılıkları arttırmak ve ilişkilerimizi en üst seviyeye çıkarmaktır.

Bizler artık "Komşularla Sıfır Sorun" ilkesinin ötesinde komşularımızın uluslar arası topluma entegrasyonu noktasında da son derece önemli katkılar sağlayan bir ülkeyiz.

Bu anlamda Nusaybin Sınır kapımız pek çok ihtiyaca cevap verecek, Ortadoğu'ya açılan yepyeni bir kapı olacak ve hem ilimizin, Mardin'imizin hem de bölgemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin hem ülkemizin gelişimine önemli katkı sağlayacaktır.

İmza töreninin açılış konuşmasını yapan Hisarcıklıoğlu Türkiye'nin son 10 yılda büyüyen ekonomisi ile beraber dış ticaret hacminin 3 kat arttığını vurguladı. Ekonomik büyüme ile birlikte Türkiye'deki sanayicilerin, işadamlarının, siyasetçilerin de hedeflerinin ve vizyonlarının büyüdüğünü söyleyen Hisarcıklıoğlu; artık Türkiye Dünya'nın en büyük ilk 10 Ekonomisine girecek veya ticarette 500 Milyar Dolarlık ihracat gerçekleşecek ifadelerinin rahatlıkla telaffuz edildiğini belirtti.

Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

Türkiye'nin son 10 yılda kat ettiği yol inanılmazdır. Türkiye hedefi olan; vizyonu olan bir ülke haline geldi. Artık Dünya'nın en büyük ilk 10 Ekonomisine girme hedefi, ticarette 500 Milyar Dolarlık ihracat hedefi milletimizin, işadamlarımızın beynine kazındı. Bu hedefler hiç de ulaşılmaz değil. Türkiye bir sanayi devi, bir lojistik devi olma yolunda önemli adımlar kat etti. Şimdi de tarihi ipek yolunu yeniden canlandırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye ulaşımı sayesinde bölgenin en önemli tedarikçisi oldu.

Nusaybin Gümrük Kapısı yılda 500 bin araca ve 2 milyon insanımıza hizmet verecek. Irak'a geçişlerde önemli bir alternatif olan Gümrük kapımız; Habur'u hafifletecek. Hem nakliyeciler hem de ihracatçılar için büyük kolaylık sağlanmış olacak.

Bütün bunlar biz vizyon işi. Bu vizyona kavuşmamız çok önemliydi. Türkiye'nin Özel sektörüne, Gümrük Müsteşarlığı'nın verdiği destek, ülkemizin bu vizyonu yakalamasında çok önemlidir.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı: Önümüzdeki ay Suriye ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı olacak. Orada Nusaybin Gümrük Kapımızı nasıl geliştirebiliriz bunu da görüşeceğiz.

İmza töreninde konuşan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı Türkiye'nin her alanda büyüdüğünü ve geliştiğini vurgulayarak; Türk ekonomisi açısından önemli bir projenin protokolünü imzaladıklarını söyledi.

Yazıcı sözlerine şu şekilde devam etti:

Son 7 - 8 yılda Türkiye'nin ulaşımda, taşımacılıkta, altyapıda devrim yaptığını söylemek mümkün. Gümrükte bir devrim kaydettik. Tüccarımıza, sanayicimize, ticaret erbabımıza hizmet anlamında büyük kolaylıklar getirdik. Gümrük Müsteşarlığı sadece bir kamu idaresi değil, Türkiye'nin parasal anlamda da en büyük holdingidir belki de...

Gümrükler çok konuşulur. Bu çok da doğal bir şey. Bir ülkeye giriş çıkışlarda ilk muhatap olunan yer gümrüklerdir. 330 milyar dolar ticaret hacminin sirküle edildiği bir arenadır gümrüklerimiz.

Bugün burada yine çok büyük öneme haiz olan bir Gümrük kapımız için toplandık. Aslında bu töreni daha önce yapmayı arzu ediyorduk. Nusaybin Gümrük Kapısı'ndaki çalışmaları inşallah 10 ayda bitirerek hizmete açacağız.

Törenin ardında hatıra fotoğrafı çekildi.

Törene Mardin'i temsilen katılan; Ak Parti Mardin Milletvekili Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Y. Doç. Dr. Cüneyt Yüksel'in yanı sıra Kızıltepe Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin ve Nusaybin Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Aktaş katıldı. İmzaların atılmasının ardından katılımcılarla beraber bir hatıra fotoğrafı çekildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi Nusaybin Gümrük Kapısı İçin İmzalar Ankara'da Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement