Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünden (OECD) yapılan açıklamada, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması halinde ekonomide "negatif şokların" oluşabileceği belirtildi.
OECD'nin İngiliz ekonomisine ilişkin değerlendirmesinde, 23 Haziran'da yapılacak referandumda AB'den ayrılması durumunda ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nda (GSYH) 2020 yılına kadar yüzde 3'ün üzerinde düşüş görülebileceği vurgulandı.
Açıklamada, bunun sonucunda AB'de GSYH'nin ise yüzde 1 azalabileceği dile getirildi.
İngiltere'nin AB'den ayrılması durumunda ticaretin daralmasının ekonomik dinamizme zarar vereceği, bunun da uzun vadede verimliliği olumsuz etkileyeceği kaydedilen açıklamada, "İngiltere'nin AB'den çıkmasının ardından gelecek sınırlamalar ve daha düşük ekonomik büyüme, toplam net göçmen sayısını azaltabilir. Bu da istihdam gücünü zayıflatarak tedarik tarafında yeni zorlukların oluşmasına yol açabilir. Avrupa ekonomilerindeki zayıf büyüme, zaten dünyanın geri kalanını olumsuz yönde etkiliyor." ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, İngiltere'nin AB'den ayrılmasının, İngiltere, AB ve dünyanın geri kalanı için negatif etkileri olacağının altı çizildi.
İngiltere'nin büyüme tahminin 2016 yılı için yüzde 2,1'den yüzde 1,7'ye düşürüldüğü açıklamada, "Referandumun sonucuna ilişkin artan belirsizlik ve Brexit ihtimali, İngiltere'de büyümeyi şimdiden baskıladı." görüşü de paylaşıldı.
Geçen hafta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'tan (S&P) yapılan açıklamada, İngiltere'nin AB'den çıkması durumunda İngiliz sterlininin uluslararası rezerv para birimi olma özelliğinin riske girebileceği belirtilmişti.
İngiliz halkı 23 Haziran Perşembe günü, "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusunu yanıtlamak üzere sandık başına gidecek.
Son Dakika › Ekonomi › Oecd'den 'Brexit' Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?