Otobüs Seferlerine Seçim Dopingi - Son Dakika
Ekonomi

Otobüs Seferlerine Seçim Dopingi

Otobüs Seferlerine Seçim Dopingi

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (Tofed) Genel Başkanı ve Ulusoy Seyahat Nakliyat Aş Otobüs Grubu Genel Müdürü Mustafa Yıldırım, Seçim Sürecinde Yolcu Sayısında Çok Ciddi Bir Yoğunlaşma Olduğunu Belirterek, "Bu da, Seçime Katılma Oranının Çok Yüksek Olacağına Dair Bir İzlenim Bırakıyor Bizde" Dedi.

13.07.2007 12:48

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı ve Ulusoy Seyahat Nakliyat AŞ Otobüs Grubu Genel Müdürü Mustafa Yıldırım, seçim sürecinde yolcu sayısında çok ciddi bir yoğunlaşma olduğunu belirterek, “Bu da, seçime katılma oranının çok yüksek olacağına dair bir izlenim bırakıyor bizde” dedi.

Yıldırım, piyasanın arz ve talep dengesine göre yürüdüğünü ve yaz aylarında sektördeki fiyatlarda ortalama yüzde 20 oranında artış yaşandığını belirterek, “(Fiyatları) kışın düşürüyoruz, yazın yükseltiyoruz. Piyasa, tamamen arz ve talep dengesine göre şekilleniyor. Yaz için abartılı bir fiyatlanma olmadı, olmayacak da. Bayram var, seçim var, büyük talep var yine böyle bir şey yok” dedi.

Uçak bileti fiyatlarının kış aylarına göre çok ciddi bir şekilde artırılarak 3 katına çıkarıldığını ifade eden Yıldırım, “Bir ara kışın 39-49-59 YTL'lik fiyatlar ki, hiçbir zaman öyle olmadı, onun üzerine 21 YTL alan vergileri vesaire geliyor. Şu anda uçak fiyatları üçe katlanmış durumda. 159'lar, 169'lar, 194'ler gibi fiyatlar konuşuluyor. Doğal olarak, biz de kış aylarına göre fiyatlarımızı yüzde 20 oranında artırdık” diye konuştu.

“18 İLE 21'İ ARASINDA BÜYÜK ŞEHİRLERDEN GİDİŞ DURDU”

Otobüs taşımacılığında geçen yıla oranla yüzde 20 kadar bir büyüme olduğunu, bunda seçim etkeninin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

“Çok ciddi bir yoğunlaşma var. Bu da seçime katılma oranının çok yüksek olacağına dair bir izlenim bırakıyor bizde. Özellikle İstanbul'dan 18 ile 21 Temmuz arasında gidişler tamamen durmuş vaziyette. Sadece İstanbul'dan değil, diğer büyük şehir merkezlerinden tatil yörelerine gidiş yok.”

Mustafa Yıldırım, karşı istikametlerden büyük şehirlere geliş yönünde çok ciddi talep olduğunu ve bu talebi de karşılamada zorlandıklarını, bazı partilerin otobüs kiralayarak yolcuyu taşımaya çalıştıklarını söyledi.

Seçim ertesi günlerde de İstanbul'dan gidişlerde büyük bir yoğunluk olacağına dikkat çeken Yıldırım, toplamda 10-14 milyon arasında bir potansiyel olduğunu ve bunu ek seferlerle taşımaya çalışacaklarını ifade etti.

“11 BİN OTOBÜSÜN 5 BİN TANESİ KIŞIN YATAR”

Türkiye'de şu anda şehirler arası otobüs taşımacılığı yapan 427 firma bulunduğunu, ancak bu firmaların yaz ile kış arasında faaliyetlerinin sayısal olarak değiştiğini belirten Yıldırım, kış aylarındaki yolcu sayılarıyla yaz aylarındaki yolcu sayılarının çok farklı olduğuna dikkat çekti.

Yıldırım, “11 bin otobüs, yüzde 90 doluluk kapasitesiyle yaz aylarında çalışır. Kış aylarında bu 11 bin otobüsün 5 bin tanesi yatar duruma geçer. Diğerleri de, yüzde 60'lara, yüzde 50'lere kadar düşen yolcu sayılarıyla yolculuk yaparlar” dedi.

Türkiye genelinde yetki belgesi kapsamında yılda toplam 165 milyon yolcu taşıdıklarını, ancak bunun yıllara göre değişiklik arz ettiğini kaydeden Yıldırım, “O sene ekonomiye, siyasete, bayramlara, tatillere bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak kış aylarıyla, yaz ayları arasında doluluk oranlarıyla, sefer sayıları arasında neredeyse yüzde 100'e yakın bir fark var” diye konuştu.

“22 TEMMUZ SONRASINDA HAREKETLENME KATLANARAK ARTAR”

Varan Turizm Genel Müdür Yardımcısı Onur Boybeyi de Varan olarak var olan liste fiyatlarını hatlar bazında kış sezonunda belirli oranlarda indirimlere tabi tuttuklarını, yaz sezonunda fiyat artışına gitmediklerini, sezon itibarıyla indirimleri kaldırarak liste fiyatlarını hemen hemen uygular hale geldiklerini söyledi.

Bunun bir zam gibi değil, kışın aşağıya çekilen liste fiyatlarının yazın uygulanması, var olan eski fiyatın tekrar gündeme gelmesi şeklinde algılamak gerektiğine işaret eden Boybeyi, fiyatların hatlar bazında yazın talep artışından dolayı yüzde 10-15 civarında farklılık arz ettiğini kaydetti.

Boybeyi, yaz sezonunun 22 Haziran'dan itibaren başladığını ve talebin yoğun bir biçimde devam ettiğini vurgulayarak, “Özellikle de 22 Temmuz sonrası bu hareketlenmenin katlanarak artacağını düşünüyoruz” dedi.

“TALEP PATLAMASI VAR, EK SEFER YAPACAĞIZ”

Seçim sürecindeki haftayı çok etkin ve ek seferlerle planladıklarını belirten Boybeyi, seçim sürecinde Bakanlığın tahminlerinin 14 milyon kişinin sirküle olacağı yönünde olduğunu ve bu ortamda talep patlamasından dolayı müşterilerine ek seferlerle hizmet vereceklerini bildirdi.

Boybeyi, bu ayın 15'inden itibaren gelen ön taleplerde rezervasyon ve bilet alışlarında hızlı bir yükseliş olduğuna dikkat çekerek, “22'sinden sonra da 23'ü ve 24'üne kadar olan süreçlerde tekrar tersine hareketlenme ve talep gözüküyor” dedi.

Şu anda belirli hatlarda yer kalmadığını, bazı hatlarda da yüzde 80-90'lara varan doluluk oranları ve çok yoğun bir talep olduğunu aktaran Boybeyi, seçim haftasında tüm Türkiye'de günlük sefer adedinde 110-120'ye kadar çıkmayı beklediklerini kaydetti.

“GERÇEK UÇAK BİLET FİYATLARI, YAZIN ORTAYA ÇIKTI”

Onur Boybeyi, uçak biletlerinde yapılan kampanyalar ile inanılmaz rakamların konuşulduğunu ve bunlara yorum yapmanın dahi mümkün olmadığını ifade ederek, gerçek uçak bilet fiyatlarının yaz sezonu itibarıyla ortaya çıktığını, kış fiyatlarının zorlama olduğunu savundu.

Orta ve uzun vadede kara ulaşımının aldığı pay ve kara ulaşımının kalıcılığının her zaman müşteri nezdinde geçerli olduğunu dile getiren Boybeyi, kampanyaların bir takım geçici çözümler yaratabildiğini, ancak kalıcılığı zaman içinde görüldüğünü söyledi.

KAMİL KOÇ'TAN SEÇİM İNDİRİMİ

Kamil Koç Otobüsleri AŞ İcra Kurulu Üyesi Bertan Söğüt ise 20-23 Temmuz aralığında çok yoğun bir hareketliliğinin söz konusu olduğunu, 21, 22 ile 23 Temmuz'da seçim indirimi kampanyası başlattıklarını, yolcunun seçmen kartıyla geldiği zaman oy kullanacağı güzergaha gitmek koşuluyla biletlerde yüzde 15-30 arasında değişen oranlarda indirim uyguladıklarını söyledi.

Bu kampanyanın getirdiği etkiyle de büyük bir yoğunluk yaşandığını, otobüslerinde yüzde 98'e yakın bir doluluk olduğunu vurgulayan Söğüt, talep çok yoğun olduğu için ek sefer koymak için çalışmalar yaptıklarını ve ek seferlerle mevcut talebi karşılamaya çalıştıklarını belirtti.

Seçim döneminde yaklaşık 13 milyon kişinin yer değiştireceğini öngördüklerini aktaran Söğüt, çok büyük bir yoğunluk yaşanmasından dolayı Karayolları Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığından özel günlerde uyguladığı denetimleri 20-23 Temmuz arasında da uygulamasını istediklerini, bu yöndeki taleplerini Ulaştırma Bakanlığına ilettiklerini bildirdi.

“HAVA YOLU ŞİRKETLERİ İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUMLAR”

Söğüt, dünyada özellikle motorin fiyatlarındaki artıştan dolayı bilet fiyatlarında artış gerçekleştiğini, bu artışın sefer ve güzergahlara göre yüzde 5 ile 10 arasında olduğunu kaydetti.

Uçak bilet fiyatlarında uygulanan kampanyaların kendilerini çok fazla etkilemediğine dikkat çeken Söğüt, şöyle devam etti:

“Çünkü biz hava yolu şirketlerini direkt rakip firma olarak görmüyoruz. Biz, hava yolu şirketlerini rekabet edecek kurumlar olarak değil, işbirliği yapılacak kurumlar olarak görüyoruz. Onlarla farklı ulaşım modlarını birbirleriyle entegre edilmesiyle, daha hızlı ve daha süratli ulaşım yapılması taraftarıyız. Entegre taşımacılık yapma açısından bazı hava yolu şirketleriyle de görüşüyoruz. Biz, hava yolu şirketleriyle ortak çalışma yapmanın daha yararlı olacağını düşünüyoruz. Hava yolu şirketlerinin kampanyaları, aslında kendi aralarındaki rekabetle ilgili.”

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Otobüs Seferlerine Seçim Dopingi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement