Ötv Zammı Satışları İptal Ettirdi - Son Dakika
Son Dakika Logo
Son Dakika Uygulamayı yükle! YÜKLE

Ötv Zammı Satışları İptal Ettirdi

Google algoritmasına bırakmayın, okuyacağınız haberi siz seçin! Tıkla ve ekle
Ötv Zammı Satışları İptal Ettirdi

Motorlu araçlar, içki, sigara ve cep telefonunda ÖTV'nin çeşitli oranlarda arttırılmasına tepki yağıyor.

Motorlu araçlar, içki, sigara ve cep telefonunda Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) çeşitli oranlarda arttırılmasına iş dünyasının temsilcileri tepki gösterdi.

Doğu Akdeniz Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) ve Onatça Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, ÖTV artışı nedeniyle, anlaşması yapılan otomobil satışlarının iptal edildiğini söyledi. Artan vergilerin tüketicilere ek yük getirdiğini bildiren Onatça, "Stoklarımızda otomobiller var. Arabalar elimizde kaldı. Bir iki gün opsiyon verilip, 'Şu tarihten sonra uygulanacak' denilseydi bu kadar sorun yaşanmazdı. Bu artış sektöre çok büyük darbe vurdu" dedi.

'KAÇAK PATLAMASI YAŞANIYOR'

Adana Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Süleyman Sönmez de ÖTV zammıyla birlikte özellikle otomotiv sektörünün ciddi bir sorun yaşayacağını söyledi. Otomotiv sektörünün Türkiye'nin lokomotifi konumuna geldiğini belirten Sönmez, "ÖTV'deki son artış tüketiciye de yük getirecek. Avrupa'ya göre Türkiye'de otomobil kullanımı çok gerilerde. Otomobilin ülkemizde artık lüks olmaktan çıkarılması lazım. Bu yönlü artışlara dikkat edilmesi gerekiyor" diye konuştu. Tütün ve alkollü içkilerde ÖTV artışının, 'Kullanım azalır' düşüncesini doğurduğunu belirten Sönmez, "Zamlar oldukça kaçak sigara ve içki patlaması da yaşanıyor. Bunun da gözetilmesi gerekir" uyarısında bulundu.

'ÖTV ZAMMI, CEZALANDIRMA GİBİ'

Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, ÖTV artışını, 'Tüketicilerin cezalandırılması' olarak değerlendirdi. Elektriğe de zam yapıldığını hatırlatan Sürenkök, şöyle konuştu:

"Enerji fiyatlarında indirim beklerken özellikle enerji fiyatlarına gelen zamlar ve son ÖTV zamlarıyla sanayimiz daha da küçülecek. Bizim koyduğumuz 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için her yıl kesintisiz yüzde 7 büyümemiz gerekir. Ancak bu zamlardan sonra daha da küçülecektir. Her şeye zam yaparak bu işi çözemeyiz. Zam yerine üretimi arttırıp ihracatı çoğaltmamız gerekir. İhracat odaklı üretimler yapılması gerekiyor. ÖTV zamları cezalandırma gibi oldu. Özellikle iletişimde konulan ÖTV, depremde mağdur olanlara yardım için geçici olarak konulmuştu. Ancak bu kalıcı olduğu gibi bir de arttırılarak tüketici cezalandırılmış oluyor."

'VATANDAŞA DAHA AZ YÜK GETİRİLMELİ'

Adana Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer ise ÖTV oranlarının artırılmasını, cari açığın kapatılmasına yönelik bir çalışma olarak düşünmek istediklerini bildirdi. Gizer, "Sorunun çözümü için vatandaşa daha az yük getirecek, kalıcı önlemler alınmalıdır" diyerek şu uyarılarda bulundu:

"ÖTV oranlarının artırılması, özellikle otomotiv sektöründe geçici de olsa bir durgunluğa yol açabilecektir. O nedenle, cari açığın kapatılmasına yönelik alınacak önlemlerin, vatandaşa daha az yük getirecek nitelikte, kalıcı çözümler olması gerekmektedir. Cari açığı kapatmak için ithal malların pahalı hale gelmesi, ülke içinde dış ticarete konu mal ve hizmet üretiminin çoğalması ve ihracatın rekabet gücü kazanması şarttır. Çözüm, vatandaşın hayat standardını düşürecek şekilde tüketimi azaltarak, vergi yüküyle kapatmak yoluyla değil, üretimimizi ve ihracatımızı yükselterek olmalıdır." - Adana

Kaynak: DHA