Rusya krizinde 600 milyon dolar kaybeden yaş meyve-sebze ihracatçıları, rotayı Uzak Doğu ve Balkan ülkelerine çevirdi. Kaybın telafisi için harekete geçen ihracatçılar, yeni bir eylem planı çerçevesinde ünlüleri de kullanarak, başta Çin, Malezya, Singapur ve Bosna-Hersek olmak üzere yeni pazarları hedefine aldı.
Türkiye ile Rusya arasında uçak düşürmeyle başlayan kriz, Rusya'nın birçok yaş meyve ve sebzeye yasak getirmesi nedeniyle ihracatçıları vurdu. 1 milyar dolarlık Rusya pazarında 600 milyon dolar kayıp yaşayan yaş meyve-sebze ihracatçıları, hazırlıkları devam eden yeni bir eylem planı çerçevesinde yeni pazar bulmak üzere kolları sıvadı. Özellikle Uzak Doğu ve Balkan ülkeleri ile Almanya'yı yeni pazar olarak hedeflerine alan ihracatçılar, hükümetin desteğiyle yapılacak anlaşmalarla kısa zamanda hedeflerine ulaşmayı amaçlıyor.
"RUSYA KRİZİNDE 600 MİLYON DOLAR KAYBIMIZ VAR"
Yeni pazarlar için çok ciddi çalışma yaptıklarını belirten Türkiye Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu Başkanı, Narenciye Tanıtım Grubu (NTG) ve Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni pazar oluşturmak için çok kapsamlı bir eylem planı hazırladıklarını söyledi.
Rusya krizinde yaş meyve-sebze ihracatçılarının ciddi bir kayıp yaşadıklarına dikkat çeken Kavak, "Rusya pazarı bizim 1 milyar dolarlık pazarımız. Bunun 600 milyon doları kayıp durumda. Bu 600 milyon dolar kaybın telafisine gideceğiz. 600 milyon dolarlık yeni pazar hedefliyoruz. Bunu yapmak durumundayız. Aynı zamanda bu 600 milyon doların telafisi yönünde kendi mevcut pazarlarımızdaki pazar payımızı artırıcı bir takım çalışmalar yapmak istiyoruz" dedi.
Rusya'nın, kriz sonrasında narenciye ürünlerinden limon ve greyfurta yasak getirmediğini anımsatan Kavak, narenciyede yaşadıkları kaybın ancak önümüzdeki yıl netleşeceğini dile getirerek, "Rusya'ya yaklaşık 250 milyon dolarlık narenciye ihracatımız vardı. Tahminim, narenciyedeki kaybımız yarı yarıya oldu. Yani 250 milyon doların 100-125 milyon doları kayıp olabilir" diye konuştu.
"YENİ PAZARLAR İÇİN EYLEM PLANI HAZIRLIYORUZ"
Rusya krizinden sonra Rusya'daki pazar kaybını telafi edecek bir takım strateji geliştirmeye başladıklarını ifade eden Kavak, bu çerçevede yeni bir eylem planı hazırladıklarını söyledi.
Profesyonel ajanslardan destek alarak hazırlıklarını sürdürdükleri eylem planı kapsamında, ilk olarak dünyada narenciye ithal eden ülkelerin tespitini yaptıklarını anlatan Kavak, "Ardından bu ülkelerin ihtiyacı olan narenciyeyi hangi ülkelerden hangi kanalla ithal ettiklerinin ve bu ülkeler arasında hangi ülkeye giriş yapabileceğimizin, hangi ülkede pazar payımızı artırabileceğimizin tespitini yaptık. Bu konuyla ilgili bir eylem planı hazırlığı içerisindeyiz. Bu eylem planı çerçevesinde bu ülkelere yönelik tanıtım yapacağız" ifadelerini kullandı.
"NTG OLARAK TANITIM KAMPANYASI BAŞLATACAĞIZ"
Bir tarafta yeni pazar bulma çabalarını sürdürürken, bir taraftan da Türkiye'nin mevcut pazarlarındaki pazar paylarını artıracak bir takım enstrümanları devreye sokacakları bilgisini veren Kavak, özellikle mevcut pazarlarda daha etkin bir tanıtım kampanyası başlatacaklarını söyledi. Yaş meyve-sebze ihracatında önemli bir yere sahip olan narenciye için ayrıca çalışma yaptıklarını kaydeden Kavak, "NTG olarak etkin bir tanıtım kampanyası başlatmayı hedefliyoruz. Özellikle sektörel ticaret heyetlerini daha etkin ve daha sık hale getireceğiz. Hem ülkemizin hem narenciyenin tanıtımını çok daha etkin bir şekilde yapmayı planlıyoruz. Birçok hedef ülkede Türk Günleri ve küçük çapta fuar düzenlemeyi, alım heyetleri davet etmeyi, inceleme heyetleri göndermeyi hedefliyoruz. Yani bir dizi eylem planımız var. Bunları kısa zamanda hayata geçireceğiz. Hatta hiç kaybedecek zamanımız yok" şeklinde konuştu.
"YENİ HEDEF PAZARLARIMIZ UZAK DOĞU VE BALKAN ÜLKELERİ"
Yaş meyve-sebze ihracatında özellikle Çin başta olmak üzere Malezya, Singapur, Endonezya, Japonya, Güney Kore gibi Uzak Doğu ülkelerini yeni hedef pazar olarak belirlediklerini vurgulayan Kavak, şunları söyledi:
"Bu ülkelerle öncelikle bizim hükümetimiz ile onların hükümeti arasında bir takım anlaşmaların yapılması gerekiyor. Bu ülkelerle bizim karantina anlaşmalarımızın yapılması gerekiyor. Ürün bazında yapılıyor karantina anlaşmaları. Bunların hızlandırılması yönünde bir çalışma başlatılmış durumda. O ülkelerde çok ciddi bir çalışma yapmayı planlıyoruz."
Hedef ülkelerinden birinin de Almanya olduğunu belirten Kavak, Almanya'nın çok önemli bir ithalatçı ülke olduğuna dikkat çekerek, "Almanya'daki pazar payımız düşük. Oradaki pazar payımızı artırıcı bir takım enstrümanları hayata geçirmeyi düşünüyoruz" dedi.
Bir diğer hedeflerinin de Balkan ülkeleri olduğunun altını çizen Kavak, sözlerine şöyle devam etti:
"Balkan ülkeleri bizim için önemli. Balkan ülkelerinde küçük sebze hali gibi sadece Türk yaş meyve sebzesinin pazarlandığı bir ticaret merkezi kurma planımız var. Balkanların orta noktasında, örneğin Bosna-Hersek'te böyle bir ticaret merkezi açmayı düşünüyoruz. Sonuç olarak, çok ciddi çalışmalarımız var. Bu tabi bugünden yarına olacak bir şey değil. İnşallah kısa zamanda bunun sonuçlarını alacağız."
Gerek yeni pazarlarda gerek mevcut pazarlarda yapacakları tanıtımla yine ünlülerle çalışmayı planladıkları bilgisini de veren Kavak, "Tanıtımlarda bir ünlüyle anlaşacağız. Henüz isim netleşmedi. Belki bütün pazarların sevdiği bir ünlüyle yola çıkarız, belki iki-üç ünlüyle yola çıkarız ama çok ciddi çalışmalarımız olacak. Bunu yakında kamuoyuyla paylaşacağız" diye konuştu.
Son Dakika › Ekonomi › İhracatçıların, Rusya Krizi ile Kayıp Yaşayan Türkiye'yi Kurtarma Planı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (3)