Özilhan: Erbil Tesislerini Yakında Açacağız - Son Dakika
Ekonomi

Özilhan: Erbil Tesislerini Yakında Açacağız

Özilhan: Erbil Tesislerini Yakında Açacağız

Erbil'deki Şişe Dolum Tesislerini Mart 2008'de Faaliyete Geçirmeye Hazırlanan Anadolu Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, 'Gerekirse Bağrımıza Taş Başarız' Dedi.

11.11.2007 02:21

Erbil’deki şişe dolum tesislerini Mart 2008’de faaliyete geçirmeye hazırlanan Anadolu Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, "Gerekirse bağrımıza taş başarız" dedi. Özilhan, iş dünyasına yönelik ’çok temkinli’ eleştirilerine ise "Birtakım hissi davranışlar kimsenin yararına değil. Bence operasyon, en son yöntem olmalı" yanıtını verdi.

ANADOLU Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Irak’a ihracat yapan ve Kuzey Irak’ta yatırımları bulunan bir iş adamı olarak bu konuda iş dünyasının neler düşündüğünü ve neler hissettiğini Ekonomist Dergisi’ne anlattı. Ekonomik ambargo konusunda "Devlet isterse biz iş dünyası olarak bağrımıza taş basmaya hazırız" diyen Özilhan, iş dünyasına yönelik "çok temkinli" eleştirilerine ise "İş dünyası bir süredir bu tür etkiler karşısında daha serinkanlı, artık eskisi gibi hissi davranmıyor" yanıtını verdi.

DOĞRU SİYASET İZLİYORUZ: PKK terörü ve Kuzey Irak’a operasyon konusundaki gelişmeleri Özilhan şöyle değerlendirdi: "Bu konuda tek başımıza değiliz, bizi destekleyen komşularımız ve işbirliği yaptığımız ülkeler var. Haftalarca yurdun her köşesinde, herkes sokağa döküldü ama kimse kimseyi rahatsız etmedi, ırkçı bir söylem gündeme gelmedi. Sadece terör lanetlendi. Doğru bir siyaset izliyoruz. Yapılanları herkesin onayını almak diye görmüyorum ben. Konuşmak, paylaşmak onların desteğini almak, onların baskı güçlerini kullanmalarını sağlamak; bunların hepsi birer yöntem. Ve biz bunları deniyoruz. Bence operasyon, en son yöntem olmalı. Diğer yöntemlerle istenilen sonuç elde edilemiyorsa o zaman Türk ordusu, operasyonunu yapar onu da saygıyla karşılarız ve her türlü desteği de veririz."

İŞ DÜNYASI DAHA SAĞDUYULU: Herkesin tepkisini ortaya koyduğu bu süreçte, iş dünyasının daha temkinli bir söylem içinde olduğu yönündeki değerlendirmeler için "İş dünyasının daha sağduyulu olduğu muhakkak" diyen Özilhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Artık eskisi gibi hissi hareket etmiyor iş adamları. Ekonomik güç olarak da iş dünyası artık daha sağlam duruyor. Son dönemde gördük ki Avrupa ve ABD’deki bankalardan daha sağlam duruyor bankalarımız. Daha büyük demiyorum ama global dalgalanmalar karşısında daha güçlü duruyorlar. Bu tür olaylar karşısında iş alemi her zaman daha olgun davranmak mecburiyetinde. Bir takım hissi davranışlar kimsenin yararına değil. Bu konuda iyice düşünülmeden alınan kararlar, bir bakıma da ayağımıza kurşun sıkmak demek.

GEREKİRSE TİCARET DURDURULUR: "Herkes Türkiye’nin menfaati neyi icap ediyorsa, onu yapmaya hazır olduğunu söyledi" hatırlatması yapan Özilhan, şöyle konuştu: "Gerekiyorsa ticaret durdurulur, yatırımlar olduğu gibi bırakılır, işler orada bitirilir. Herkes bunun bilincinde. Ama daha objektif davranıyor, bu hareketin kimleri, nasıl etkileyebileceğini görüyor. Onun için daha temkinli. Haydi deyip iyice ölçüp biçmeden ’ambargo koyalım, ihracatı durduralım, yatırımları durduralım’ gibi bir yaklaşım, hem Türkiye’deki ekonomik yapıyı, hem oradaki bunda suçu olmayan milyonlarca insanı etkiliyor."

İŞLER DEVAM EDİYOR: Bu sürecin Anadolu Grubu’nun faaliyetlerini nasıl etkilediği konusunda ise Özilhan şunları anlattı: "Bizim şu anda oraya ihracatımız var, o devam ediyor. Biraz gümrüklerde problem olsa da işlerimiz devam ediyor. Bunun dışında bize yansıyan herhangi bir şey yok. Erbil’de Coca-Cola dolum tesisleri projesi sürüyor, bir sıkıntı yok. Zaten biz bu yatırımdan önce Dışişleri Bakanlığı’nın görüşünü almıştık. Eğer bir aksilik olmazsa Mart 2008’de faaliyete açacağız. Ancak gerek duyulursa iş dünyası olarak bağrımıza taş basmaya hazırız. Herkesin söylediği de bu."

Enerjide hedeflere ulaşmak, özelleştirmelere bağlı

ANADOLU Grubu’nun faaliyetlerine ilişkin soruları da yanıtlayan Tuncay Özilhan, enerji sektöründe faaliyet göstermek üzere kurdukları konsorsiyumun hedeflerine ulaşmasının, özelleştirmelere bağlı olduğunu dile getirdi. Bu konsorsiyumda Doğan, Doğuş ve Unit Grubu ile birlikte olduklarını hatırlatan Özilhan, şunları söyledi: "Daha çok özelleştirmeler için kuruldu. Elektrik üretim ve dağıtım ihaleleri ile ilgileniyoruz. Daha önce Doğuş Grubunun izinlerini almış olduğu Aslancık Barajı projesi vardı. O bu konsorsiyuma devroldu. O projeyi yapacağız. Geçtiğimiz haftalarda rüzgar enerjisi için de bir lisans başvurusu yaptık. Toplam ulaşmak istediğimiz hedef, biraz da özelleştirmelere bağlı. O nedenle kesin rakamlarla ulaşmak istediğimiz kapasiteyi söyleyebilecek noktada değiliz şu aşamada."

Efes’le yurtdışında sürpriz yapabiliriz

GRUBUN lokomotif markalarından biri olan Efes Pilsen ile ilgili önemli bir gelişmeyi yakında açıklayacaklarının sinyalini veren Tuncay Özilhan, bu konuda "Henüz projenin başında olduğumuz için fazla bilgi veremiyorum. Efes ile ilgili yurtdışında yeni ve önemli bir gelişme söz konusu olabilir" demekle yetindi.

ABank’ta kepenk şimdilik kapalı

ALFABank ortaklığını gerçekleştiremeyen Alternatif Bank’ın (Abank) için yeni teklifler aldıklarını söyleyen Tuncay Özilhan, "Ancak bizim gelecekle ilgili bir planımız yok. Biraz konuşup, tartışıp ne yapacağımıza karar vereceğiz. Şimdilik kepenk kapalı" dedi. Anadolu Grubu kurucularından Kamil Yazıcı’nın anılarını yazdığı kitapta ABank’ı Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan’dan bir kahve içimlik zamanda aldıklarını anlattığı hatırlatması üzerine Özilhan, şu yorumu yaptı: "İşte, özel sektörden özel sektöre olunca, alışverişler hızlı yürüyor. Araya bürokrasi girdi mi işler biraz daha farklı yürüyor. Ama bu da lazım, gayet önemli bir konu ve bu alanda düzenleme mutlaka olmalı. Biz bu kararı saygıyla karşıladığımızı açıklamıştık."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Özilhan: Erbil Tesislerini Yakında Açacağız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement