Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, cari açığın finansmanında ciddi bir problem yaşanmayacağını, temkinli para politikası duruşuna devam ettiklerini belirterek, "Bizden faiz artışı da beklemeyin. Peki ya indirim. Yakın planda indirim de beklemeyin. Enflasyon düşene kadar bu şekilde sağlam duracağız. O zaman döviz kurları kura muhakkak olumlu yönde tepki verecektir" dedi.
Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde Denizli Ticaret Odası ve Denizli Sanayi Odası koordinatörlüğünde Dünya Gazetesi işbirliğiyle düzenlenen Para Politikaları Konferansı'nda konuşan Başçı, cari işlemler dengesinde son dönemdeki yukarı yönlü hareketin önemli ölçüde altın ithalatından kaynaklandığını, altın hariç tutulduğunda cari işlemler dengesindeki gelişmenin yavaş ve kademeli olarak devam ettiğinin gözlenebileceğini bildirdi.
Avro bölgesi borç krizi sonrası ihracatçının pazar çeşitlendirmesinde başarı sağladığını, bundan sonra AB'ye ihracatın artmaya başlayacağını, bu yönde işaretlerin bulunduğunu ifade eden Başçı, 2011 yılındaki ihracat artış seviyelerinin ise küresel ticaretteki zayıflama nedeniyle yakalanmasının zor olduğunu, bu nedenle BDDK ile ihracatçıyı destekleyen programlar açıkladıklarını ifade etti.
Döviz kurları oynaklığı bakımından Türkiye'nin diğer gelişmekte olan ülkelere göre en düşük seviyede olduğunu, oynaklıkta eylül ayından bu yana iyileşme gözüktüğünü anlatan Başçı, yılın ilk aylarında çok kuvvetli olan protföy girişlerinin cari açığın fazlasıyla finanse edilmesinin sağlandığını, bu dönemde rezerv biriktirdiklerini söyledi.
Son aylarda ise özellikle temmuz ağırlıklı olmak üzere bir miktar çıkış gözüktüğünü anlatan Erdem Başçı, "Peki böyle bir durumda Türkiye artık cari açığını finanse edemez mi? Hayır, gayet güzel idare eder. Bankaların, büyük firmaların yurt dışı borçlanmalarında hiçbir sıkıntı yok. Yüzde 100'ün üzerinde borçlarını döndürmeye devam ediyorlar. Doğrudan yatırımlar yavaşlayarak da olsa devam ediyor. Bunlar devam ettiği sürece Türkiye cari açığı finanse eder" diye konuştu.
Kamu maliyesi bütçe disiplini devam ettiği sürece bankalar ve firmaların yurt dışından rahatlıkla borçlanabileceğine işaret eden Başçı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Cari açığın finansmanında ciddi bir problem görmeyeceğiz. Pek çok analist burada yanılıyor. Cari açıkta çok sert bir düzeltme için döviz kurları ne kadar değer kaybetmeli diye bir hesap yapıyorlar. Bu doğru bir hesap değil. O kadar büyük bir ayarlama olmayacak. Cari açık yavaş ve kademeli şekilde iyileşecek. Peki çok sert bir portföy çıkışı olursa ne yaparız. MB, biriktirdiği rezervlerini dikkatli şekilde kullanır ve döviz kurundaki oynaklığı azaltır. Ani çıkışlara karşı yumuşatıcı bir emniyet sübabımız var."
Kamu borcunun GSMH'ye oranının azaldığını, buna paralel dövize olan hassasiyetin azaldığına değinen Başçı, Türkiye'nin Avrupa'ya göre çok iyi, gelişmekte olan ülkeler arasında orta noktalarda bulunduğunu söyledi.
Reel faizde olağanüstü bir artışı gözlenmediğini, enflasyonun da temmuz ayındaki tahminle uyumlu gittiğini, düşüşün devam etmesini beklediklerini vurgulayan Başçı, "Temmuz enflasyon raporundaki döviz kuru varsayımımız 1,92. Eğer dolar 1,92'de sabit kalsaydı, biz enflasyonda 6,2'yi yıl sonu itibarıyla rahatlıkla yakalardık. Şimdi geçici olarak yükseldiği için oradan bir miktar tortu gelecek 6,2'nin bir miktar üzerinde bitireceğiz. Fakat bizim anket beklentileri 7,44, Consensus Forecast beklentileri 7,4. Bunun da altında bitirmeyi öngörüyoruz. Yani 6,2 ile 7,4 arasında bir tahmin büyük ihtimalle Orta Vadeli Program verecek yakında. Biz de ona yakın bir tahmin enflasyon raporunda vereceğiz. Ufak tefek ayarlamalar yapılabilir ama fikir bu. Dolar kuru 1,92'ye ne kadar yakın olursa enflasyon tahminimiz de 6,2'ye o kadar yakın olur, fiili gerçekleşme de o kadar yakın olur. O yüzden döviz kurlarındaki bu artışın geçici olmasını arzu ederiz. Bu yüzden de sıkıntı, temkinli bir para politikası duruşuna geçtik. Diyoruz ki enflasyon tahminlerle uyumlu hale gelene kadar sağlam, temkinli para politikası duruşuna devam edeceğiz. Bizden faiz artışı da beklemeyin. 6,75-7,75, bu parametrelerde bir değişiklik beklemeyin. Peki ya indirim. Yakın planda indirim de beklemeyin. Enflasyon düşene kadar biz bu şekilde sağlam duracağız. O zaman döviz kurları kura muhakkak olumlu yönde tepki verecektir."
- Denizli
Son Dakika › Ekonomi › Para Politikaları Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?