Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP21)'na katılan 38 ülkenin, küresel jeotermal enerjinin payını artırmak için Küresel Jeotermal İttifakı'nı kurduğu açıklandı.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'ndan (IRENA) yapılan yazılı açıklamada, jeortermal ittifakı ile 38 ülke ve 20'den fazla sektör temsilcisinin, enerji üretiminde jeotermal enerjinin payının arttırılmasını hedeflediği belirtildi.
Yaklaşık 90 ülkenin jeotermal enerjisini geliştirme potansiyelinin bulunduğunun altı çizilen açıklamada, bu alanda sadece 13 gigavat civarında kurulu güç olduğuna işaret edildi. Söz konusu ittifak ile jeotermal enerjiden elektrik üretimi yüzde 500 oranında arttırılmasının planlandığı vurgulanan açıklamada, ısıtmada kullanımın ise yüzde 200'lere çıkarılma hedefi yer aldı.
Jeotermal yatırımlarında en büyük engelin, teknolojik yetersizlik ve diğer alternatif kaynaklara göre daha az tercih edilmesi olarak gösterildiği açıklamada, diğer zorluklar arasında ise yüzeye yakın yerlerdeki jeofiziksel çalışmaların ve jeotermal yatakların keşfi için sondajların maliyetlerinin ilk etapta yüksek olmasının geldiği ifade edildi.
Jeotermal kaynağın bulunması ve işletmeye alınmasının, elektrik üretimini ucuzlatabileceğine değinilen açıklamada, Paris'te kurulan Küresel Jeotermal İttifakı ile bu sorunların çözümünde işbirliğine gidilebileceği vurgulandı.
IRENA Direktörü Adnan Z. Amin ise jeotermal enerji sayesinde iklim değişikliğinin azaltılması yönündeki potansiyelin yüksek olduğuna dikkati çekti.
Son Dakika › Ekonomi › Paris İklim Zirvesi'nde 38 Ülkeden Jeortermal Enerji İttifakı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?