Perakende Teknolojileri Konferansı, 6 Ekim'de başlayacak - Son Dakika
Ekonomi

Perakende Teknolojileri Konferansı, 6 Ekim'de başlayacak

Perakende Teknolojileri Konferansı, 6 Ekim\'de başlayacak

Perakende Teknolojileri Konferansı, 6 Ekim Çarşamba günü başlayacak.

30.09.2021 15:02  Güncelleme: 22:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Perakende Teknolojileri Konferansı, 6 Ekim Çarşamba günü başlayacak.

Zincir Mağazalar Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, Dernek, webinar serisiyle Kovid-19 salgınından çıkışta verimlilik yollarını arayacak. Yeni normalde teknoloji kullanımı, sektörün ayağa kalkması için önemli rol oynayacak.

Zincir Mağazalar Derneği'nin yeni dönem çalışmaları İstanbul'da düzenlenen toplantıda paylaşıldı. Toplantıda konuşan Zincir Mağazalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe, Derneğin, ülkenin en önemli perakendeci üyeleriyle birlikte 320 milyar TL seviyesinde bir ciroyu temsil ettiğini, bu büyüklükle ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlandığını kaydetti.

Tınastepe, "Son dönemde üyelerimiz arasına katılan önemli perakendecilerle Derneğimizin temsiliyetini büyük ölçüde genişlettik. Ülke çapında 50 bin satış noktasında 300 bin çalışanımızla ekonomimiz ve halkımız için en büyük katkıyı sunmak için çalışıyoruz. Sektörün tamamına dokunan her türlü konuda; mevzuat, eğitim, istihdam yaratma, teknoloji, verimlilik, sürdürülebilirlik, e-ticaret, pazarlama, omnichannel gibi her gündemi üyelerimizin destekleriyle işliyor, ortak fayda yaratacak projeler çıkarmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Gıda dışı perakendede ilk 6 ayda ciroda gerileme, mağaza sayısında artış

Gıda dışı perakende sektörünün 2021 yılı verilerine değinen Tınastepe, şunları kaydetti:

"Gıda dışı perakende, 2020 yılını pandeminin etkisiyle önemli kayıplarla kapattı. 2021 yılının ilk yarısında da kendimizi kıyaslamak için 2019 yılını baz almak zorunda kaldık. Bu durumda ilk yarı yılda enflasyondan arındırılmış olarak yüzde 25 seviyesinde gerilediğimizi görüyoruz. TAMPF-Nielsen Perakende Endeksi verileri, yine aynı dönem için mağaza sayılarımızın yüzde 5 arttığını da söylüyor. Sektörümüz, yatırımlarına devam ediyor ancak cirolarımızın toparlanması için önümüzde yol var."

Sektörün gücünü korumasının, mağaza ve istihdam kaybı yaşamamasının önemli ölçüde devlet destekleri sayesinde sağlandığını aktaran Tınastepe, devlet destekleri yanında cadde ve AVM mağazaları sahiplerinin ve yöneticilerinin de bu dönemde yapıcı iş birliklerine gitmelerinin sektör için çok değerli olduğunu vurguladı.

Tınastepe, kısa çalışma ödeneği, kira ve stopajlardaki vergi indirimleri, vergi ödemelerinin ötelenmesi gibi desteklerin pandemi yaralarının sarılmasında sektöre büyük destek olduğunu, bu desteklerin sürmesiyle ticaretin hızla canlanacağına inandıklarını kaydetti.

Tınastepe, "Satışlarımız okula dönüş dönemiyle toparlanmaya başlasa da 1,5 senede yaşanan kayıpların telafisi sadece satışlarla karşılanacak gibi görünmüyor." ifadesini kullandı.

Sektörün yakın gelecekte öngörülen sıkıntılarına da değinen Tınastepe, globalde yaşanan tedarik sıkıntılarının ve maliyet artışlarının kısa bir süre içinde fiyatlara olumsuz yansıdığını belirtti.

Tınastepe, şunları kaydetti:

"Globalde emtia fiyatlarındaki artışlar, petrole bağlı ürünlerdeki fiyat artışları, artan lojistik maliyetleri, enerji maliyetlerindeki artışlar, bazı yarı mamullerdeki arz sıkıntısı, kimi sektörlerdeki işçilik maliyetlerinin artması dolaylı olarak bizim maliyetlerimizi olumsuz yönde etkiliyor. Deniz ticaretindeki konteyner sıkıntısı, Çin'deki çip sıkıntısı, Uzak Doğu'da vaka sayılarının hızlı artışı ve benzeri birçok neden maalesef bizlere ek maliyet olarak yansıyor. Bu konuda yetkililerin hızlı ve etkin önlemler almasını bekliyoruz."

"Desteklerin sürmesi hayati önem taşıyor"

Zincir Mağazalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tınastepe, sektörün şimdiye kadar devlet destekleri kadar kendi sermaye yapıları sayesinde yaşamını sürdürebildiğini belirterek, desteklerin sürmesinin hem kendilerinin hem de tamamı kayıtlı istihdamlarının devamlılığı için hayati önem taşıdığını vurguladı.

Tınastepe, "Önemli bir başarıyla gerçekleşen aşılama programının hız kesmeden sürmesi bu dönemi atlatıp rahata ermemiz için büyük önem taşıyor. Bu bağlamda aşının tercih değil, toplumsal bir sorumluluk olduğuna inanıyoruz. Toplumsal bağışıklığı sağladığımız anda gösterilen tüm çabaların hedefe ulaşması mümkün olabilecek. Bunun için de aşının özendirilmesi, aşı olan vatandaşlarımızın bazı konularda istisna tutulması gerekiyor. Örneğin, alışveriş merkezleri, lokanta, kafe, bar, gece kulübü, kıraathane, spor salonları, her türlü müsabaka sahaları, sinema, tiyatro, konser ve düğün ve özel davetlere katılacak misafir/müşterilerin 2 doz aşıyı yaptırmış olması zorunluluğu getirilerek bir katkı sağlanabilir. Bunun ilk adımı halihazırda atıldı. Uygulamanın yaygınlaştırılmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Perakendede yeni çözümler ve gelecek Perakende Teknolojileri Konferansı'nda

Serhan Tınastepe, her yıl düzenlenen Perakende Teknolojileri Konferansı'nın 6 Ekim Çarşamba günü başlayacağını belirterek, "Bu sene 8'incisini düzenleyeceğimiz Perakende Teknolojileri Konferansı, içeriği ve konuşmacılarıyla sektörü güncel bilgilerle ve yeni gelişmelerle donatmaya devam edecek. 10 haftada 10 farklı konuyu işleyeceğimiz webinar serimiz, perakende ve bilişim sektörlerini bir araya getirecek. Yeni normal kavramıyla hayatımıza daha çok giren teknoloji, bizim operasyonlarımızda da birçok yeniliğe yol açtı. Tüm bunları ve yakın gelecekte önümüze çıkacak farklı uygulamaları 10 hafta boyunca uzmanlardan dinleme fırsatı yakalayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Verilen bilgiye göre, perakende sektörünün önemli çatı kuruluşlarının başkanlarının yer alacağı konferansın ilk oturumunda Zincir Mağazalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe'nin moderatörlüğünde, Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Yönetim Kurulu Başkanı Galip Aykaç, Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı İzzet Stamati, Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer'in katılımıyla "Yeni Normalden Ne Umduk Ne Bulduk?" konusu işlenecek.

Her hafta farklı konuyla devam edecek seride, farklı başlıklarda oturumlar gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Perakende Teknolojileri Konferansı, 6 Ekim'de başlayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement