Küresel piyasalar, ABD'nin 3. çeyrek GSYH verisinin son 11 yılın en hızlı büyümesine işaret etmesinin ardından artan dolar talebi ile dalgalanıyor.
ABD, 3. çeyrekte yüzde 5 büyüyerek 2003 yılının 3. çeyreğinden bu yana en hızlı büyümesini gerçekleştirdi. Verinin açıklanmasının ardından küresel piyasalarda dolara olan talebin hızlı bir şekilde artmasıyla dolar endeksi 2006 yılından bu yana ilk kez 90 seviyesini aştı. Bugün nihai GSYH'nin açıklandığını aktaran analistler, önceki açıklamada 3. çeyrek GSYH'nin yüzde 3,9 olduğunu, bir önceki çeyrekte ise yüzde 4,6 büyüme kaydedildiğini belirtiyor.
Dolar, avro ve yen karşısında hızlı yükseldi
ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri verinin ardından yüzde 2,15 seviyesinden yüzde 2,19'a çıkarken, küresel pay piyasalarında ise karışık bir seyir izleniyor. Avro/dolar paritesi verinin açıklanmasından önce başladığı düşüşünü devam ettirerek şu dakikalarda yaklaşık 2,5 yılın en düşük seviyesi olan 1,2180'e gerilerken, dolar/yen paritesi ise 120 seviyesini aşarak 120,74'ü gördü.
Gelişen ülke para birimlerinin de ABD verilerinin ardından satış baskısı altında kaldığı gözleniyor. Dolar karşısında Brezilya Reali yüzde 0,66, Güney Afrika Randı yüzde 0,30, Güney Kore Wonu yüzde 0,46 değer kaybederken, Türk Lirası ise 2,32 seviyesini aşarak 2,3250'yi gördü.
ABD'de vadeli endeksler yükselirken, BIST 100 endeksi kayıpları telafi ediyor
New York borsasında vadeli işlem sözleşmelerinde verinin ardından yükselişler görülürken, diğer ülke pay piyasalarında yön arayışı dikkati çekiyor. Şu dakikalarda vadeli işlem piyasasında Dow Jones Endeksi yüzde 0,44, S&P 500 Endeksi yüzde 0,34 yükseliş kaydediyor.
BIST 100 endeksi, veri sonrasında 84.400 puan seviyesine kadar gerilese de şu dakikalarda kayıplarını telafi etmeye çalışarak 85.000 puana çıktı. Güne yükselişle başlayan ve en yüksek 85.434 puanı gören BIST 100 endeksi, bu seviyeden düşüşe geçerek 84.407 puana kadar gerilemişti. Şu dakikalarda 85.000 puan seviyelerinde dengelenen BIST 100 endeksinin, küresel dolar talebinin devam etmesi durumunda daha sert satış baskısı altında kalabileceğini tahmin eden analistler, dolar/TL'de 2,33 seviyesinin kritik direnç konumunda olduğunu, bu seviyenin geçilmemesi durumunda BIST 100 endeksinde düşüşlerin de sınırlı olabileceğini ifade ediyor.
Analistler, küresel dolar talebinin gelişen ülke varlıklarının yönü üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğine değinerek, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu büyüme verisinin ardından son toplantıda metninde yer alan "faiz artırımına başlamak için sabırlı olunacak" ifadesine karşın beklentilerin öne çekilebileceğini, bunun da faiz ve kurlar üzerinden özellikle gelişen ülke varlıklarında baskıya neden olabileceğini kaydediyor. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Piyasalar, ABD'nin Yüzde 5 Büyümesi ile Dalgalandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?