ATA UFUK ŞEKER - Ankara Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İrfan Civcir, "Faizlerin yükseliyor olması büyüme açısından pek istenmez ama cari açığın finansmanı açısından fayda sağlayabilir" dedi.
Civcir, enflasyonu düşürmeye yönelik Merkez Bankasının da para politikası aracı olarak faiz oranlarını yükselttiğini, böylece yükselen piyasa faiz oranlarının iç talebi kısacağını ifade etti.
Son dönemde Türkiye'den bir sermaye çıkışı olduğunu söyleyen Civcir, "Türkiye'den bu yabancı sermaye çıkışını engellemek için kullanılacak araçlardan birisi bu. Yüksek faiz oranıyla Merkez Bankası kur üzerindeki baskıyı hafifletmeye çalışıyor" dedi.
Civcir, artan faiz oranına ilişkin, şunları kaydetti:
"Yan etkisi olabilir. Türkiye'nin orta vadeli büyüme planını olumsuz etkiler. Faizlerin yükseliyor olması büyüme açısından pek istenmeyecek bir şeydir. Biz cari açık problemi olan bir ülkeyiz. Bu cari açığın finansmanı, asıl sıkıntı olabilecek şey. Türkiye sıcak paraya her zaman ihtiyaç duyan bir ülke, önümüzdeki dönemde bu daha da artabilir. Bu cari açığın kendisini arttırabilir ama cari açığın finansmanı açısından fayda sağlayabilir. Böyle bir beklentim var benim."
Artan faiz oranlarının enflasyonu ve enflasyon beklentisini aşağıya çekmeye yardımcı olacağının altını çizen Civcir, "Sermaye akımlarında önemli bir oynaklık var. Bu oynaklığı azaltmaya katkısının olacağını düşünüyorum" dedi.
Yüksek faizin büyüme üzerine olumsuz yansımalarının olacağı değerlendirmesinde bulunan Civcir, "Sermaye çıkışı döviz kuru üzerinde baskı yaratıyor. Dolayısıyla şimdi buradaki getiri yükselmiş olacak. Getiri yükselmiş olacağı için kur üzerindeki baskı çıkmak yerine 'biraz daha durmayı' veya 'durmayı' tercih edecek. Bu, kur üzerindeki baskıyı kısmen azaltacak" değerlendirmesinde bulundu.
- Prof. Dr. Aruoba
Yakın Doğu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Çelik Aruoba da "Artan faizlerle sadece yatırım değil, tüketim düşecek, ekonomideki harcamalar azalacak. Bu, enflasyonu olumlu, büyümeyi olumsuz etkiler" dedi.
Faiz artırımının beklenen bir uygulama olduğuna işaret eden Aruoba, şunları kaydetti:
"Merkez Bankası sürekli olarak bir denge tutmaya çalışıyor. Burada faiz oranlarını bir miktar yükselterek liranın değerini yükseltmeye çalışıyor ki kaçış olmasın çok fazla. Bu, enflasyonu olumlu, büyümeyi olumsuz etkiler. Bu politika kısa vadede işe yarar. Uzun dönemde sadece bu tür para politikalarıyla, eğer sorun varsa, bu sorunu çözmek mümkün değil. Çünkü ekonomi kendi bildiğini okuyor. Sonraki aşama maliye politikasının işi."
Aruoba, faizlerdeki artışın enflasyonu olumlu etkileyeceğine dikkati çekerek, "Yükselen faizler, büyümeyi olumsuz etkiler. Krediyi kullanmak pahalı hale geliyor. Buna karşılık lira değerli hale geliyor. Faizler artınca ekonominin canlanmasını önlenmiş oluyor. Sadece yatırım değil, tüketim düşecek, ekonomideki harcamalar azalacak. Yatırımlar faiz oranlarına duyarlı" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Ppk Kararları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?