Sampaş'ın Uluslararası Ar-Ge Projesi Open-Dai Yerel Yönetimleri Şeffaflaştırıyor' - Son Dakika
Ekonomi

Sampaş'ın Uluslararası Ar-Ge Projesi Open-Dai Yerel Yönetimleri Şeffaflaştırıyor'

Sampaş Bilişim İş Geliştirme Direktörü M. Serdar Yümlü, Avrupa Birliği'nin desteklediği, uluslararası Ar-Ge projeleri olan OPEN-DAI (Açık Veri Mimari ve Altyapısı) platformunun yerel yönetimlere sağladığı faydaları anlattı.

10.03.2015 14:24

Sampaş Bilişim İş Geliştirme Direktörü M. Serdar Yümlü, Avrupa Birliği'nin desteklediği, uluslararası Ar-Ge projeleri olan OPEN-DAI (Açık Veri Mimari ve Altyapısı) platformunun yerel yönetimlere sağladığı faydaları anlattı.

Open-Dai Projesinin, Barcelona, İtalya'dan Piedmont, İsveç'ten Karlshamn ve Ordu Belediyesi'nin yer aldığı, Sampaş ve diğer özel şirketlerin birlikte desteklediği çok önemli açık veri ve yerel yönetimlerin, kendi veri tabanlarındaki bilgileri dışarıya sunmalarını sağlayan bir platform olarak tanımlayan M. Serdar Yümlü, bu projenin Barcelona yerel idaresine Avrupa'nın en inovatif kenti ödülünü kazandırdığını ifade etti.

Open-Dai Platformu yerel yönetimlere ne sağlıyor?

Yümlü, sistemi şöyle özetledi: Bu proje kapsamında belediyelerin veri tabanlarında saklanmış olan, dışarı açılamayan, kullanılamayan mevcut sistemlerindeki verileri, sanal bir veri tabanı ile sistemlerini değiştirmeden açık veri portallarında yaygınlaştırabilmelerini sağlayan bir platfom.

Platformun iki ayağı olduğunu söyleyen Yümlü, "Platformun bir ayağı İtalya'da Piedmont Eyaleti Belediyeleri içerisinde veri merkezinde çalışan kendi sunucusu, ikinci ayağı ise Ordu Büyükşehir Belediyesi'nde bulunan bulut sunucusuydu. Biz bu bulut platformuyla birlikte mevcut belediyelerin veri tabanlarını değiştirmeden, farklı yatırımlar yapmalarını gerektirmeden, çok kolay bir şekilde kendi verilerini açabilmelerine imkan sağladık ve bunları açık veri portallarıyla bağladık. Bir aşama daha üzerine giderek Akdeniz Bölgesi'nde gerçekleştirilen, farklı dillerde bulma projesiyle de verinin farklı formatlarda aranabilirliğini sağladık." diye konuştu.

Yümlü, Barcelona Büyükşehir Belediyesi'nin bu proje sayesinde Avrupa'nın en inovatif kenti ünvanına sahip olduğunu ve ödüllendirildiğini sözlerine ekledi.

Sampaş\'ın Uluslararası Ar-Ge Projesi Open-Dai Yerel Yönetimleri Şeffaflaştırıyor\'
Kaynak: Wise.tv

Son Dakika Ekonomi Sampaş'ın Uluslararası Ar-Ge Projesi Open-Dai Yerel Yönetimleri Şeffaflaştırıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement