Şeker-İş: "Şeker Pancarı Stratejik Ürünler Kapsamına Alınmalı" - Son Dakika
Ekonomi

Şeker-İş: "Şeker Pancarı Stratejik Ürünler Kapsamına Alınmalı"

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, son günlerde hükümet tarafından özellikle otomotiv sektörüne yönelik açıklanan teşvik düzenlemeleri kapsamına şeker pancarının da dahil edilmesi gerektiğini söyledi Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa...

10.02.2012 16:58

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, son günlerde hükümet tarafından özellikle otomotiv sektörüne yönelik açıklanan teşvik düzenlemeleri kapsamına şeker pancarının da dahil edilmesi gerektiğini söyledi Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, son günlerde hükümet tarafından özellikle otomotiv sektörüne yönelik açıklanan teşvik düzenlemeleri kapsamına şeker pancarının da dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Gök, yaptığı yazılı açıklamada, şeker pancarının stratejik ürünler kapsamına alınması gerekliliğine dikkat çekerek, Türkiye ekonomisine yarattığı 3 milyar dolara yakın katma değer ile otomotiv sektöründen çok daha fazla katkısı olan şeker pancarının yok edilen değil, hassas ürünler kapsamına alınması gerektiğinin altını çizdi. Gök, "Atılan adımlarda özellikle dünya çapında markalaşmaya yönelik üretilecek yeni bir yerli otomobilin stratejik ürün olarak değerlendirileceği öngörülmektedir. Otomotiv sektörünün ülke ekonomisine yarattığı katma değer ortada iken ve bu oranın şeker pancarının dörtte biri kadar olmasına rağmen yeni teşvik kapsamına alınması şaşırtıcıdır" dedi.

Türk ekonomisine getirdiği istihdam ve bağlı sektörlerle 3 milyar dolara yakın katma değer ile asıl teşvik kapsamında değerlendirilmesi gerekenin şeker pancarı olması gerektiğine vurgu yapan Gök, şunları söyledi:

"Şeker pancarı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından stratejik ürünler kapsamındadır. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü'nün 2007 yılı raporuna göre Türkiye'de yaklaşık 500 bin çiftçi ailesinin geçimini şekerpancarından sağlamakta olduğu göz önünde bulundurulursa, bu kitlenin en azından kısa vadede üretim sürecinin dışına itilemeyeceği ya da alternatif ürün ekimine yönlendirilemeyeceği açıktır. Bu durum yüksek oranlı korumanın en azından yine kısa vadede düşürülemeyeceği anlamına gelmektedir. Türkiye'de şekerpancarının tarımda yarattığı istihdam, gıda güvencesindeki stratejik önemi ve genel ekonomide yarattığı katma değeri dikkate alındığında özel ürün olarak seçilmesi gereken bir ürün olduğu ortadadır. Türkiye, böylelikle şekerpancarını DTÖ nezdinde "hassas-stratejik ürün" statüsünde kabul ettirebilirse bu ürüne ancak bir istisna tanınması mümkün olabilecektir."

-"ŞEKER PANCARI ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYOR"-

Türkiye'nin şeker gerçeğini tam kavrayamadığını belirten Gök, sorgulanması gereken konunun bugüne kadar süre gelen hükümetlerin eylem planları çerçevesinde özelleştirme programına girene kadar stratejik ürün olarak değerlendirdikleri şeker pancarına bugün neden "üvey evlat" muamelesi gösterdikleri olduğunu kaydetti.

Şeker pancarının stratejik ürünler kapsamına alınması sürecinde Ziraat Odalarından, Sanayi ve Ticaret Odalarına, sulama birliklerine, taşıma sektörüne kadar her kesime büyük görevler düştüğünü ifade eden Gök şöyle konuştu:

"Hükümetimiz nezdinde yeni bir aksiyon planı çerçevesinde oluşturulacak yol haritası ile şeker pancarının stratejik bir ürün olarak değerlendirilmesi ise Türk şeker sektörü adına bir dönüm noktası olacaktır. Bu açıdan Ekonomi Bakanlığı, Gıda ve Tarım Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Çiftçi Birlikleri, Üniversiteler, Sulama ve Taşıma Birlikleri ile sayamadığımız birçok sivil toplum kuruluşuna büyük sorumluluklar düşmektedir. İşin bir de sosyal boyutu vardır ki en önemli sebeplerdendir. Şu bir gerçek ki, şeker fabrikalarının bulundukları yerlerde terör olayların rastlanmazken bunların kapanması ile birlikte zorunlu olarak göç gündeme gelecektir. Bunun sonucunda ülkemizin karşı karşıya bulunduğu terör ve çarpık kentleşme sorunu daha da büyüyecektir. Şeker gibi stratejik bir üründe Türkiye'nin dışa bağımlılığı artacak, ülkemiz küresel şeker kartellerinin ve NBŞ firmalarının insafına terk edilecektir. Fabrikaların özelleştirme kararı ulusal çıkarlarımız açısından da son derece sakıncalar doğuracaktır ki şekerini kaybeden belki de Türkiye'yi kaybedecektir." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Şeker-İş: 'Şeker Pancarı Stratejik Ürünler Kapsamına Alınmalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement