AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Bela Szombati, "Türkiye ile temel bir insan hakkı ihlali olan kadına yönelik şiddetle mücadelede birlikte çalışmak, toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etme çabamızın son derece önemli bir unsurudur ki bu çaba için hükümet ve hükümet dışı ortaklarımızla toplam 135 milyon avro tahsis ettik" dedi.
Szombati, Ford Otosan Gölcük Fabrikası'nda düzenlenen "Şiddet Mağduru Kadınlara Yönelik Korumanın Artırılması Projesi" araç teslim töreninde yaptığı konuşmada, burada bulunmasının toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadelede Türkiye ile işbirliğine verdikleri önemin bir göstergesi olduğunu belirtti.
Kadına karşı şiddetin yaygın ancak yeterince ihbar edilmeyen bir insan hakkı ihlali olduğunu dile getiren Szombati, bu ihlalin yalnızca şiddet mağduru kadınları değil, ailelerini, arkadaşlarını ve bir bütün olarak toplumu etkilediğini söyledi.
Szombati, kadına yönelik şiddetin düzeyinin mazur görülemeyeceğini ve toplum nezdinde bir utanç olduğunu ifade ederek, bir ay önce yürürlüğe giren Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi de dahil olmak üzere artık Avrupa düzeyinde hukuki bağlayıcılığı olan düzenlemeler bulunduğuna dikkati çekti.
Bu düzenlemelerin mağdurların haklarının korunması ve desteklenmesi noktasında asgari standartları tayin ettiğini vurgulayan Szombati, tüm bunların son derece önemli olmakla birlikte toplumun iradesi ve hükümetin harekete geçme kapasitesiyle karşılık bulması gerektiğini kaydetti.
"Şiddet mağduru kadın yaşadıklarını polise bildirmiyor"
Szombati, farklı derecelerde olsa da kadına yönelik şiddetin AB üyesi devletlerde ve aday ülkelerde süregeldiği, Türkiye'de de kuvvetli bir biçimde kendini gösterdiğine işaret ederek, konuşmasına şöyle devam etti:
"Daha da kötüsü, kadına yönelik şiddet konusunda AB genelinde yapılan bir araştırmaya göre, şiddet mağduru kadınların büyük bir kısmı yaşadıklarını polise ya da herhangi bir destekleyici kuruma bildirmemektedir.
Netice itibariyle, şiddet mağduru çoğu kadın adalet sistemi ile herhangi bir temasta bulunmamaktadır. Yetersiz bildirim aynı zamanda birçok kadının ihtiyaçlarına cevap veremediğimiz, haklarını iyileştiremediğimiz ve koruyamadığımız anlamına geliyor. Bu nedenle, eylemlerini geliştirmek için kağıt üzerindeki kanunların pratikteki uygulamalarını sürekli gözden geçirmemiz gerekiyor."
Bugün kendilerini bir araya getiren bu projenin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını harekete geçmek üzere fiziki kapasitesinin güçlendirilmesine katkıda bulunacağını vurgulayan Szombati, "Toplam 2.7 milyon avroluk bir bütçe ile satın alınan 135 yeni taşıt, kadın sığınma evlerinin, mağdurların gerekli hizmetlere süratli erişimlerini sağlamak suretiyle, ihtiyaçları zamanında karşılamasını mümkün kılacaktır. Bu taşıtlar mağdurlarla çocuklarının şehir içinde eğitim, sağlık, yargı ve kolluk gibi 4 hizmete erişimlerini sağlamanın yanı sıra hayati risk durumunda başka şehirlere nakilleri için de kullanılacaktır" ifadelerini kulandı.
"Bu çaba için 135 milyon avro tahsis ettik"
Szombati, "Türkiye ile temel bir insan hakkı ihlali olan kadına yönelik şiddetle mücadelede birlikte çalışmak, toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etme çabamızın son derece önemli bir unsurudur ki bu çaba için hükümet ve hükümet dışı ortaklarımızla toplam 135 milyon avro tahsis ettik" şeklinde konuştu.
İstanbul Sözleşmesi'ni onaylayan ilk 14 ülke arasında yer aldığı için Türkiye'yi kutlayan Szombati, 1 Ağustos'ta yürürlüğe giren bu sözleşmenin özel olarak kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti ele alan ilk Avrupa antlaşması olduğunu söyledi.
Szombati, Avrupa Birliği'nde İstanbul Sözleşmesi'ni somut eyleme dönüştürmek üzere Türkiye'nin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı önderliğinde siyasi irade ile öncü bir ülke olarak konumlanmasını arzu ettiklerini sözlerine ekledi. - Kocaeli
Son Dakika › Ekonomi › Şiddet Mağduru Kadınlara Yönelik Korumanın Artırılması Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?