Siyasi İstikrarı Olmayan Ülkelere Fındık İhracatı Azaldı - Son Dakika
Son Dakika Logo
Ekonomi

Siyasi İstikrarı Olmayan Ülkelere Fındık İhracatı Azaldı

Siyasi İstikrarı Olmayan Ülkelere Fındık İhracatı Azaldı
21.02.2014 13:00

Türkiye'nin önemli tarım ürünlerinin başında gelen fındığın, iç savaş halinde bulunan ve siyasi istikrarı olmayan ülkelere ihracatında düşüş yaşandığı bildirildi KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürsoy: "Mısır, Suriye, Tunus, Fas, Cezayir gibi ülkelere de Türkiye fındık satıyor ancak son dönemde bu ülkelerde.

Türkiye'nin önemli tarım ürünlerinin başında gelen fındığın, iç savaş halinde bulunan ve siyasi istikrarı olmayan ülkelere ihracatında düşüş yaşandığı bildirildi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin fındık ihracatı yaptığı ülke sayısının her geçen sezon arttığını belirtti.

Fındık ihraç edilen ülke sayısının 117'ye ulaştığını ifade eden Gürsoy, iç savaş halinde olan veya siyasi istikrarın bulunmadığı ülkelere gerçekleştirilen fındık ihracatında düşüş yaşandığını söyledi.

Gürsoy, şöyle devam etti:

" Mısır, Suriye, Tunus, Fas, Cezayir gibi ülkelere de Türkiye fındık satıyor ancak son dönemde bu ülkelerde siyasi istikrarı görmek çok zor. Buralara gerçekleştirilen fındık ihracatımızda ciddi düşüş var. Bize en büyük darbeyi vuran Suriye pazarı ile Amerika ambargosundan etkilenen İran oldu. Suriye'ye ciddi anlamda ihracat yapılıyordu. Bugün Suriye'de iç harbin olması oradaki sanayileri oldukça etkiledi. Pek çok sanayici yurt dışına kaçtı. Suriye'de ekonomi durma noktasında. Bu nedenle Suriye'ye yapılan ihracatımız ciddi anlamda azaldı."

Suriye'ye iç savaş başlamadan önce ihraç edilen fındık miktarının yaklaşık 80 ton olduğunu, bu miktarın savaş başladıktan sonra 50 tona gerilediğini ve düşüşün devam ettiğini kaydeden Gürsoy, "Giden fındığın parasını tahsil etmek de oldukça zor. Banka sistemleri tamamen çökmüş durumda. O nedenle Türk ihracatçıları olarak oraya güvenemiyoruz" dedi.

Gürsoy, Irak'a fındık ihracatında ise geçmiş dönemlere oranla artış yaşandığını sözlerine ekledi. - Ordu

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Siyasi İstikrarı Olmayan Ülkelere Fındık İhracatı Azaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement