'Sürü Psikolojisi' Oluştu, Parayı Poşete Dolduran Oto Alıyor - Son Dakika
Ekonomi

'Sürü Psikolojisi' Oluştu, Parayı Poşete Dolduran Oto Alıyor

\'Sürü Psikolojisi\' Oluştu, Parayı Poşete Dolduran Oto Alıyor

Hükümetin Otomotive 3 Ay Süreyle Ötv İndirimi Getirmesiyle Firmaların Stoklarının Tükendiğini Vurgulayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Tüketiciler Parayı Poşete, Bavula ve Çuvala Koyup Otomotiv Alıyor. Ekonomik Krizde Psikoloji Çok Önemlidir. İnsanlar Sürü Psikolojisiyle Araba Aldılar" Dedi.

25.03.2009 01:38

Hükümetin otomotive 3 ay süreyle ÖTV indirimi getirmesiyle firmaların stoklarının tükendiğini vurgulayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Tüketiciler parayı poşete, bavula ve çuvala koyup otomotiv alıyor. Ekonomik krizde psikoloji çok önemlidir. İnsanlar sürü psikolojisiyle araba aldılar" dedi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) 23’üncü olağan genel kurulunda konuşan Zafer Çağlayan, "15 Haziran 2009’dan sonra bu indirimler uygulanmayacak. Yani uzatma kesinlikle olmayacak. Tüketicilerin yüzde 75’i kendi özkaynağı ile araç alıyor. Yüzde 25’i kredi kullanıyor" diye konuştu.

Pazara bahar geldi

ODD Başkanı İbrahim Aybar da şöyle konuştu: "150 binin üzerinde stok yüküyle çalıştık. Sektör olarak Bankalar Birliği ve bakanlara yaptığımız sunumlara rağmen, 2008 sonu somut bir sonuç olmadı. 2009 ilk iki ayı yüzde 40’lık pazar daralması devam etti. Biz ÖTV indirimleriyle gelen bahar havasının devam etmesini diliyoruz.

Yan sanayide sektörün hareketli günler yaşadığını dile getiren Taşıt Araçları Yan Sanayi Derneği (TAYSAD) Başkanı Ömer Burhanoğlu, "Üretimimiz 3 ay için yüzde 50 artmış durumda. Doğru kararları alınca olumlu tepkileri alıyoruz. Neden gecikiyoruz? Bu kararları daha erken alsaydık" diye konuştu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, bu sektörün dünyada 70 milyon taşıt ve 50 milyon kişiye istihdam sağladığını belirtti.

Evlilik tarihi yok kızımız çeyiz yapıyor

YAPILAN indirimlerin beyaz eşya sektöründe de olumlu etkileri olduğunu dile getiren Zafer Çağlayan, ÖTV indiriminin halk üzerindeki etkisini şöyle yorumladı: "Beyaz eşya da canlılık tüketicileri mutlu etti. Uşakta esnaf gezisi sırasında ilginç bir olay yaşadım. Bir beyaz eşya dükkanına girdim. Bir baba ve kızı beyaz eşya alıyordu. ’Düğün hazırlıkları mı’ diye sordum. "Evet" dediler. ’Düğün ne zaman’ dedim. ’Daha belli değil’ cevabını aldım. Bakın sektörde ufak bir hareket, evleneceği zamanı belli olmayan kızımıza bile çeyiz hazırlattırıyor."

OSD: İşçileri geri çağırıp üretime geçmeliyiz

OTOMOTİV Sanayicileri Derneği (OSD) Başkanı Turgay Durak, "Üreticilerin işçileri geri çağırıp, biran önce mal getirtip, yeni üretim yapmamız lazım" diyerek şöyle konuştu: "İthalatçı firmalarında artan döviz kurunu göz önüne alarak akıllıca siparişleri vererek bu fırsat döneminde yarar sağlamalı. Geleceğe yönelik beklentilerle ilgili olarak mayıs ayı geldiğinde burada olacağız. Yaz aylarında talebi devam ettirmek için neler yapacağımızı göreceğiz. Bayilerin cumartesi ve pazar dahil 7 gün dükkana gelen müşterilerle ilgilenip, gerekirse 24’e kadara çalışmalı."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 'Sürü Psikolojisi' Oluştu, Parayı Poşete Dolduran Oto Alıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement