Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Yeni Teşvik Paketi'nde İzmir'in ve Manisa'nın konumu değişmezken, beklenti içerisinde olan bölgedeki sanayici ve işadamları hayal kırıklığı yaşadı.
İzmir iş dünyasının merakla beklediği Yeni Teşvik Paketi'ni açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, beklenen müjdeyi vermedi. Mevcut teşvik paketinde 1. bölgede yer alan İzmir'in yarım saat mesafedeki 3. bölge olarak değerlendirilen Manisa ve diğer çevre illere nazaran rekabet gücünün kırıldığı vurgulanmış ve fırsat eşitliği istenmişti.
İZMİR YİNE BİRİNCİ BÖLGEDE
Yeni Teşvik Paketi'nde ise daha önce 4 olan teşvik bölgesi 6'ya çıkarıldı. Özellikle İzmir, Eskişehir, İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya ve Muğla teşviklerden en az yararlanan 1'nci bölgede yer alırken Manisa yine 3'üncü teşvik bölgesinde, Aydın ve Denizli 2'nci teşvik bölgesinde ve Kütahya ile Afyonkarahisar ise 4'üncü teşvik bölgesinde yer aldı.
Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Başkanı Bülent Akgerman'ın konuyla ilgili görüşleri şöyle:
"Hükümetimiz keşke TÜİK dışında Türkiye Cumhuriyeti Karayolları Genel Müdürlüğü'ne de danışsaydı. Böylece, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün verileri doğrultusunda il sınırlarımızın dibinde, merkezimizden en fazla 25 dakika mesafede olan bir ille aramızda iki derece teşvik farkı olmaması gerektiğini anlar, yeni yasayı ona göre kurgularlardı. Çok merak ediyorum, kalkınma ajanslarına da danışılmadı mı?"
Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı Yılmaz Temizocak:
"Her teşviğin mutlaka faydası vardır. Bu pakette bizim beklediklerimiz yok ama savunma, havacılık, otomotiv gibi katma değeri yüksek sektörlerin desteklenmesi İzmir ve Ege Bölgesi ekonomisine cansuyu olacaktır. Öte yandan Manisa, Uşak, Afyon ve Kütahya'nın gelişmesi İzmir için de iyi olacaktır. Önümüzdeki süreçte özellikle OSB'ler arasında çetin bir rekabetin yaşanacağı bir gerçek. Ege iş dünyası olarak bu farklılıkların kalkacağını bekliyorduk ama kalkmadı. En azından 2013 yılına kadar bu uygulamanın sonuçlarını görme imkanı bulacağız."
Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Başkanı Hüseyin Porsuk:
"Manisa ve İzmir'deki teşvik sıralamaları olduğu gibi kalmış. Birbirine 35-40 kilometre mesafedeki iş alanının arasında bu kadar büyük fark olması, İzmir'in atak yapmasını engeller. Bölgesel teşviklerde her zaman bir hakkaniyet sorunu olabiliyor. İzmir'deki stratejik sektörlerin desteklenmesi doğru bir karar ama biz isterdik ki bölgesel teşvikten daha fazla sektörel teşvik olsun. Tarım ve tekstil sektörlerinin pakette olmamasını eksiklik olarak görüyoruz."
EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki:
"Otomotiv zaten stratejik sektörler içinde yer alıyordu. Bu teşviğin yeniliği Ar-Ge merkezi olan şirketlere 5. bölge teşviği verilmesi. Artık taklit değil de katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini sağlanacak. Bizi çok mutlu etti."
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş:
"Türkiye devamlı olarak büyüyen bir ülke. Sayın Başbakan'ın döneminde 4'üncü teşvik paketi açıklandı. "Her yenilenen teşvik paketi ile birlikte iş dünyasının beklentilerinin daha fazla karşılandığını görüyoruz. Yeni teşvik paketi Türkiye'nin en büyük sorunu olan cari açığın önlenmesi, ara malı üretiminin, kümelenmenin desteklenmesi ve ileri teknoloji yatırımlarının desteklenmesi açısından son derece doğru. Bu paketi diğer teşvik paketlerinden ayıran en önemli özellik, stratejik yatırımların desteklenmesi. Biz İzmir olarak bölgesel teşvike sahip değiliz gibi gözüksek de teknolojik ve stratejik yatırımlara yeni teşvik paketinde çok büyük destekler verildiğini görüyoruz. Biz de İzmir olarak daha büyük ölçekli, teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanmalıyız. İlk edindiğimiz bilgiler ve Sayın Başbakan'ın açıklamaları, yeni teşvik paketinin Türkiye'nin önünü açacak, ülkemizi Süper Lige taşıyacak olan paket olduğunu gösteriyor."
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar:
"Yeni teşvik sistemi ile vergi indirimleri yapılması çok iyi bir gelişme. İzmir 1. Manisa 3. bölge olarak kaldı. Bu konuda ne yazık ki bir değişim olmadı. Bunun yanında cari açığa sebep olan sektörlere yeni teşvikler sağlanmış. Havacılık ve savunma, turizm, eğitim, madencilik, demiryolu gibi bölgemizde de etkin olan sektörlere 5. bölge teşvikleri sağlanıyor. Bu da çok önemli bizim için. Organize sanayi bölgelerinin de İzmir'de 2. bölge teşviklerinden yararlanması da gerçekleşirse bu da beklentimiz altında olsa da yararlı olacaktır." - İzmir
Son Dakika › Ekonomi › Teşvikte İzmir'e Müjde Çıkmadı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?