Tisk: İşgücü Artışı Bir Yıl Önceye Göre Çok Zayıf, Ancak Güçlenme Eğiliminde - Son Dakika
Ekonomi

Tisk: İşgücü Artışı Bir Yıl Önceye Göre Çok Zayıf, Ancak Güçlenme Eğiliminde

16.04.2014 12:16

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işgücü artışının bir yıl önceye göre çok zayıf, ancak güçlenme eğiliminde olduğunu bildirdi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işgücü artışının bir yıl önceye göre çok zayıf, ancak güçlenme eğiliminde olduğunu bildirdi.

TİSK, 2014 yılı Nisan ayı İşgücü Piyasası Bülteni'ni yayımladı. Bültenin ilk bölümünde söz konusu veriler kapsamında işgücü piyasasında son bir yıllık dönemde ön plana çıkan gelişmeler, ana başlıklar halinde özetlendi. Buna göre son bir yılda Türkiye'de 15 yaş ve üzerindeki nüfus 915 bin kişi arttı; 202 bin kişi çeşitli nedenlerle işgücü piyasasının dışında kalanlara eklendi. Böylece işgücü artışı 713 bin kişi oldu. 2013 Ocak döneminde 1 milyon 184 bin kişi olan işgücü artışı bir yılda yüzde 40 oranında azaldı. Ancak, Şubat 2013 döneminden beri zayıflayan işgücü artışı Aralık 2013 döneminden itibaren güçlenme eğilimi sergiledi. İşgücü içinde istihdam edilenler 761 bin kişi arttı. işsiz sayısı 49 bin kişi azaldı. İşgücüne katılma oranı, Ocak 2014 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 0.5 puan artarak yüzde 50'ye yükseldi. Oran, kadınlarda 0.4 puan, erkeklerde 0.5 puan artarken, gençlerde ise 0.1 puan azaldı. İşgücüne katılma oranı, Kriz öncesini temsil eden Ocak 2007 dönemine göre toplamda 4.7 puan, kadınlarda 6.8 puan ve erkeklerde 2.3 puan arttı.

Bir yıl önce işgücü piyasasında bulunmayan 222 bin "iş bulma ümidi olmayan", 23 bin "mevsimlik çalışan", 62 bin "çalışamaz halde" olan kişi çalışma talebiyle iş aramaya başladı. Buna karşılık, 51 bin "iş aramayan ancak bulduğu takdirde çalışmaya hazır olan" kişi, 151 bin "ev kadını2, 361 bin "öğrenci" ve 113 bin "emekli" işgücü piyasasının dışına çıktı. TÜİK'in içeriğini açıklamadığı "diğer" kategorisindeki 166 bin kişilik önemli azalış da dikkat çekti.

-TARIM DIŞI İSTİHDAM GÜÇLENİYOR-

Bültende şu tespitlere yer verildi:

"İstihdam oranı yıllık bazda 1 puan düşmekle birlikte, istihdam artışı 2013 yılı sonundan beri yükselişini sürdürdü. Sanayide kadın istihdamı azalırken, ücretlilerde kayıtdışı istihdam oranı yüzde 17'ye indi. Tarım dışı istihdam güçleniyor. İstihdam artışında inşaat sektörü başı çekti. Sanayide kadın istihdamı azaldı. Ücretlilerde kayıtdışı istihdam oranı yüzde 17'ye indi. İşsizlik oranı ve işsiz sayısı azaldı. Kadınlarda işsizlik azalışı ise çok sınırlı kaldı. İşsizliğin sektörel kaynakları açısından hizmetler ilk sırada, onu tarım takip ediyor. Türkiye işsizlik oranının yüksekliği açısından dünyada 12'nci sırada. En geniş işsizlik tanımına göre Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 18.4 ve 5 milyon 550 bin işsiz var. TÜİK'in işsiz sayısı ile İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısının neredeyse eşit düzeyde oluşu, araştırılmaya değer soru işaretleri yaratıyor."

-İŞSİZLİK ÖDENEĞİNE BAŞVURANLAR MART'TA 60 BİNE İNDİ-

TİSK İşgücü Piyasası Bülteni'nin ikinci bölümde, işgücü piyasasında Ocak 2014 sonrası dönemdeki güncel gelişmelerin görülebilmesi amacıyla Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) açıkladığı işsizlik ödeneğine başvuranların sayısındaki gelişmeler ile reel kesimin ve tüketicilerin anketlerden elde edilen istihdama yönelik beklentilerinden yararlanıldı. İşsizlik sigortası kapsamında işsizlik ödeneği talep edenlerin sayısı ile ilgili olarak İŞKUR tarafından derlenen bilgiler, işgücü piyasası hakkında TÜİK'in Hanehalkı İşgücü Araştırmasına göre daha güncel eğilimler sunduğuna dikkat çeken TİSK, "İŞKUR verilerine göre, işsizlik ödeneğine başvuranların sayısı 2007 yılında 246 bin iken, 2009 yılında Krizin etkisiyle 598 bine vardı, 2010'da 427 bine geriledi. 2011 yılı genelinde ise yeniden yükseldi ve 441 bin oldu.

Başvuru sayısının 2012 yılında 566 bine yükselmesi ve 2013 yılında 763 bine çıkarak 2009 seviyesini dörtte bir oranında aşmış bulunması dikkat çekici. Başvuru sayısı aylık olarak incelendiğinde ise, Mayıs 2011'de 31 bine gerileyen rakamın, daha sonra genel bir yükseliş eğilimine girdiği, Ocak 2013'te 84 bin seviyesine yaklaştığı, Şubat ve Mart aylarında ise 58 bin seviyesine indiği görüldü. Ocak 2014'te 87 bin olan başvuru sayısı, Şubat'ta 64 bine, Mart'ta 60 bine indi" ifadelerini kullandı.

-"REEL KESİMİN VE TÜKETİCİNİN İSTİHDAM ARTIŞI BEKLENTİSİ ŞUBAT VE MART'TA ARTTI"-

Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen İktisadi Yönelim Anketi'nde imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 700 reel kesim katılımcısından gelecek üç aydaki istihdam beklentileri de sorulduğuna dikkat çeken TİSK'in bülteninde şunlar kaydedildi:

"Söz konusu beklentilerde Şubat ve Mart 2014 aylarında önceki aylara kıyasla istihdam artacak diyenlerin oranı genel eğilim olarak büyürken, istihdam azalacak diyenlerin oranı ise genel eğilim olarak küçüldü.

Mart 2014 itibarıyla ağırlıklı görüş, gelecek üç ayda istihdam düzeyinin değişmeyeceği yönünde. Bununla birlikte iyimser beklentiler, kötümser beklentilerin önüne geçti. İmalat sanayii istihdamı ile paralel bir seyir izleyen reel kesim istihdam beklentilerinde iyimserliğin artması, Ocak 2014'ü izleyen aylarda istihdamın sabit kalacağını ya da artacağını düşündürdü."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Tisk: İşgücü Artışı Bir Yıl Önceye Göre Çok Zayıf, Ancak Güçlenme Eğiliminde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement