TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Açıklaması

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye bugün İtalya ile Çin arasındaki en büyük sanayi ülkesidir.

05.11.2017 22:39

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye bugün İtalya ile Çin arasındaki en büyük sanayi ülkesidir. Sanayi ürünleri ihraç ediyoruz dünyaya. Ama bu durum, dünyada ilk 10 ülke arasında olmamızı sağlamıyor. 'Ne yapmamız lazım?' Şimdi artık teknoloji ihraç eden bir ülke olmamız lazım." dedi.

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde düzenlenen 13. Zeytin Hasat Günleri etkinliğine katılan Hisarcıklıoğlu, Ticaret Odası'nı ziyaret etti. Ege'nin incisi Ayvalık'ta olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, coğrafi işaret alınan Ayvalık zeytinyağının dünyada marka olması için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.

Dünya zeytin üretiminin yüzde 90'ının Akdeniz Havzası'nda gerçekleştiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye, dünya genelinde zeytin üretiminde İspanya, İtalya ve Yunanistan'ın ardından dördüncü sırada. İhracat alanında kilogram bazında baktığımızda 100'den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. 2017 sezonunda zeytinyağı ihracatımız önceki sezona göre yüzde 216 arttı. 55 milyon dolardan 174 milyon dolara geldi. Daha fazla elde edebilir miyiz? Tabii ki edebiliriz eğer markalaşabilirsek. Zeytinyağında dünyaya açılmanın yolu markalaşmaktan geçiyor. Bu işin sırrı burada. Dünya Türk zeytinyağını, Ayvalık zeytinyağını aramaya başladığı zaman işte o zaman gelirimizi artırırız. Bu yıl son dört yılın en yüksek ihracat rakamına ulaştık. Biz millet olarak zeytini çok seviyoruz. Zeytine de baktığımızda, sofralık zeytin tüketiminde de dünyada birinci sıradayız. Fakat zeytinyağı tüketimine baktığımız zaman, maalesef hak ettiğimiz yerde değiliz."

Hisarcıklıoğlu, Ayvalık'ın, tostu, sakızlı kurabiye, zeytinyağlı mezeler gibi birçok değeri içinde barındırdığını aktararak, "Yaşadığınız yeri markalaştırmanız lazım. Türkiye'yi marka yapmak lazım. Daha fazla kazanmak istiyorsak bunu yapmamız lazım." diye konuştu.

"Yerli otomobil zenginleşme projesidir"

Yerli otomobil projesine de değinen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Bu aslında Türkiye'yi zenginleştirme projesidir. Bunu unutmayalım. Türkiye bugün İtalya ile Çin arasındaki en büyük sanayi ülkesidir. Sanayi ürünleri ihraç ediyoruz dünyaya. Ama bu durum, dünyada ilk 10 ülke arasında olmamızı sağlamıyor. 'Ne yapmamız lazım?' Şimdi artık teknoloji ihraç eden bir ülke olmamız lazım. İşte dünyada da otomobilde yeni bir trend başladı. Artık araba üretmek demek, yazılım üretmek demektir. Araba demek, yazılım demek. Eskisi gibi klasik modeller bitti. Dünyada yeni bir trend başlıyor. Türkiye de tam da bu trendin başında. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda, Türkiye'de 5 babayiğit bulduk. Geçen hafta bu mutlu işe de imza attık. Bu iş kişi başı olan milli gelirimizi 10 bin dolardan, 25 bin dolara çıkarma projesidir. Yani zenginleşme projesi. İnşallah bunu da önümüzdeki 2019'da prototip, 2021'de de bu babayiğitler, bu ülkede Cumhurbaşkanımızın liderliğinde üretip, Türkiye'nin yeni bir dönüşümünü sağlamış olacağız."

Hisarcıklıoğlu, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı'nın talebi üzerine ilçeye bir okul yapma sözü verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement