TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: <br/>- "Yörex, Yerel Değerlerin Ekonomiye Kazandırılması İçin... - Son Dakika
Ekonomi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: <br/>- "Yörex, Yerel Değerlerin Ekonomiye Kazandırılması İçin...

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: <br/>- "Yörex, Yerel Değerlerin Ekonomiye Kazandırılması İçin...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yöresel Ürünler Fuarı'nın (YÖREX) yerel değerlerin ekonomiye kazandırılması için iyi bir fırsat olduğunu belirterek, illerdeki oda ve borsaların fuara sahip çıkmasını istedi.

03.09.2014 13:13

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yöresel Ürünler Fuarı'nın (YÖREX) yerel değerlerin ekonomiye kazandırılması için iyi bir fırsat olduğunu belirterek, illerdeki oda ve borsaların fuara sahip çıkmasını istedi.

Hisarcıklıoğlu, yazılı açıklamasında, yöresel ürünlerin zenginliğe dönüştürülmesi için markalaşma çalışmalarının yapılması gerektiğini ifade etti. Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde, "Sizin oraların nesi meşhur" sloganıyla düzenlenecek YÖREX'in Anadolu'nun bütün değerlerini bir araya getireceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin dört bir tarafından, il ve ilçelerimizin yöresel ürünleri, marka değerlerinin tanıtılacağı YÖREX, çok önemsediğim bir organizasyon. Petrolümüz, doğalgazımız yok ama topraklarımızdan çok daha kıymetli zenginlikler fışkırıyor. Gıda ürünlerinden el emeği, göz nuru işçilikle yapılmış ürünlere, sanayi mamüllerinden el sanatlarına, tekstil, kilim, oymacılığa kadar 3 binden fazla yöresel ürünümüz var. Bu zenginlik, kalite başka bir milletin elinde olsaydı, sırf bu markalarla zengin olurdu."

YÖREX'in yerel değerlerin ekonomiye kazandırılması için iyi bir fırsat olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, illerdeki oda ve borsaların fuara sahip çıkmasını istedi. Fuarın uluslararası bir alana taşınması gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, TOBB'un başından beri fuara her türlü desteği verdiğini ve vermeye de devam edeceğini vurguladı.

50 milyar dolarlık ticaret hacmi

ATB ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır da coğrafi işaretli yöresel ürünlerin dünya ticaretinde 50 milyar dolaklık hacme sahip olduğunu bildirdi.

Avrupa Birliği'nde yaklaşık 1500'e yakın yöresel ürünün koruma altında olduğunu, bu ürünlerin AB ülkeleri ve dünya genelinde satışından elde edilen gelirin 2005'te 48 milyar avro iken, 2010'da 55 milyar avroya çıktığını kaydeden Çandır, " İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz ve Yunanistan ilk beş sırayı almakta ve toplam AB'nin coğrafi işaretli ürünler ticaretinin toplamında bu beş ülkenin yüzde 89'unu kapsamaktadırlar. 3 bine yakın yöresel değeri olan Anadolu topraklarında sadece 183 coğrafi işaretli ürün mevcut" değerlendirmesinde bulundu.

Çandır, 2010'dan bu yana YÖREX'i düzenlediklerini hatırlatarak, tüm il ve ilçeleri fuara davet etti.

- YÖREX 22 Ekim'de ziyarete açılacak

Türkiye'nin en büyük yerel ürün fuarı Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) 22 Ekim'de kapılarını ziyaretçilere açacak. Antalya EXPO Center'da Anadolu'nun yerel lezzetleri, el emeği göz nuru ürünlerinin sergileneceği, tanıtılacağı, pazar aranacağı YÖREX'e 81 ilin katılımı bekleniyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: <br/>- 'Yörex, Yerel Değerlerin Ekonomiye Kazandırılması İçin... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement