Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Suriye'deki kargaşa ortamının devam ettiğini belirterek, "Bize sınırlarınızı açın diyen ülkeler, kendi kapılarını sıkı sıkıya kapattılar. Böyle bir dünyada Türkiye'nin taşıdığı medeniyetin ne kadar değerli olduğunu kendiniz takdir edin" dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) Sanayi Odaları Konseyi Toplantısı, TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirildi.
Burada konuşan Tüfenkci, hükümet olarak çözüm odaklı bir hizmet anlayışları olduğunu dile getirerek, iş dünyasına destek olmaya devam edeceklerini belirtti.
Ekonominin en temel unsurunun üretim olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, görevlerinin, iş dünyasının daha fazla üretmesini ve kazanmasını sağlamak olduğunu dile getirdi. Bakan Tüfenkci, sanayi odalarının sorunlarının çözümü noktasında ellerinden geleni yapacaklarına işaret ederek, sanayi sektörüne yönelik çalışmaların öncelikli takipçisi olduğunu söyledi.
Bakanlık olarak Türkiye Sanayi Stratejisi Eylem Planı kapsamında üzerilerine düşen görevleri hızla yerine getirdiklerini belirten Tüfenkci, "İhracat ve ithalat yaparken gümrük işlem sürelerini kısaltarak maliyet ve zamandan tasarruf etmenizi sağlayacak projeler geliştiriyoruz. Dünya Ticaret Örgütü 9. Bakanlar Konferansında kabul edilen 'Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşmasını' ülke olarak bu sene ocak ayında onayladık. Bu anlaşma, uluslararası düzeyde yapılmış en kapsamlı 'ticareti kolaylaştırma' anlaşmasıdır. En önemlisi bizim sanayicimiz, ticaret erbabımız ülkemizde sahip olduğu kolaylıklardan, bu anlaşmayı imzalayan tüm ülkelerde aynı biçimde faydalanacaklar" diye konuştu.
Bakan Tüfenkci, iş dünyasına zaman ve maliyet tasarrufu sağlamak için çalıştıklarını dile getirerek, "İnşallah, her geçen gün bu yönde daha da ileri adımlar atacağız. Artık dürüst iş yapanın, güvenli ticaret yapanın yolu açık olacak" değerlendirmesinde bulundu.
Ülkenin büyüme stratejisinin ihracat üzerine olduğunu kaydeden Tüfenkci, "Büyümek için daha çok üretmek, üretmek için de daha çok satmak lazım. Bu da daha çok satacağınız pazarlara açılmak demek. Bizim hedefimiz de sizlerin bu pazarların kapılarını daha kolay açmanızı sağlamak. Birileri Türkiye'yi kendi kabuğuna kapatma senaryoları yazarken, biz Türkiye'nin kapılarını dünyaya açıyoruz. Bakanlık olarak yeni projelerimizle özel sektörümüzün daha kolay ticaret yapabilmesi için çalışıyoruz. Bürokratik işlemlerde zaman kayıplarını asgariye indirmek için sürekli yeni modeller geliştiriyoruz" dedi. Gümrük kapılarının dış ticaret kapasitesine, ihtiyaç ve taleplere göre yenilediklerini belirten Tüfenkci, bu konuda birçok yenilikçi hizmeti hayata geçirdiklerini anlattı.
Suriye'deki kargaşa ortamının devam ettiğine dikkati çeken Tüfenkci, "Bize sınırlarınızı açın diyen ülkeler, kendi kapılarını sıkı sıkıya kapattılar. Böyle bir dünyada Türkiye'nin taşıdığı medeniyetin ne kadar değerli olduğunu kendiniz takdir edin. Biz terörle mücadele ederken, açılan çukurların oradaki insanların hayatını ne kadar zora soktuğunu biliyoruz. Hükümet olarak Allah'ın izniyle terör örgütünün kucağına bırakmayacağız" ifadesini kullandı.
TOBB Başkanı HisarcıklıoğluTOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da 2016'da kendilerini yoğun bir çalışma gündeminin beklediğini belirterek, küresel piyasalarda her gün yeni bir çalkantı yaşadıklarına dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomilerindeki belirsizliklerin devam ettiğine işaret ederek, "Avrupa'da ekonomik büyüme bir türlü kalıcı olamıyor. Gelişen piyasa ekonomileri toparlanamıyor. Çin ekonomisi bile yavaşlıyor ve sıkıntılar yaşıyor. Sadece son 2 ayda Çin'in döviz rezervi 200 milyar dolar azaldı. Bir tek ABD'den olumlu işaretler geliyor ama ABD ekonomisi canlandıkça, faiz artırma ihtimali de artıyor. Bu da küresel sermayenin ABD piyasalarına dönmesine yol açıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Emtia fiyatlarında çok çarpıcı bir gerileme yaşandığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Petrol ve doğalgaz fiyatlarının gerilemesi, bir yanıyla lehimize. Zira ithalat faturamızı düşürüyor ama ihracatımızın üçte biri, yurt dışı müteahhitlik işlerimizin yüzde 85'i, gelen turistlerin yarısı, petrol ve doğalgaz ihracatçısı ülkelerden geliyor. Dolayısıyla bir tarafta enerji giderimiz azalıyor ama diğer taraftan, döviz geliri sağlayan sektörlerimiz zorlanıyor" şeklinde konuştu.
Son dönemde terör olaylarının arttığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, özellikle bölgedeki iş camiasının bu durumdan çok etkilendiğini söyledi.
Türkiye'nin büyük bir ülke olduğuna ve her sorunu aşabileceğine inandıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"Yeter ki birliğimizi, istikrarımızı muhafaza edelim. İşte bakın, son gelen göstergeler de dünyadaki çalkantılara rağmen, Türkiye ekonomisinin, reel sektörümüzün, sağlamlığını gösteriyor. 2015'in son çeyreğinde sanayideki büyüme yüzde 4,2'ye ulaştı. Bu sayede, 2015 yılında büyümenin yüzde 4'e ulaşma ihtimali güçlendi. 2015'in tamamındaki sanayi büyümesi ise yüzde 3,1 oldu. Böylece sanayimiz üst üste 6 sene büyümesini devam ettirdi. Türkiye sanayisi, küresel anlamda olumlu ayrışmayı sürdürmekte."
Kamu ve özel sektör el birliği içinde çalışarak, yüksek büyüme temposunu yeniden ülkeye kazandıracaklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, bakanlıklarla birçok projede ortak çalışmalar yürüttüklerine değindi.
Kıbrıs Eylem Planı imzalandı
Konsey toplantısı öncesinde Hisarcıklıoğlu ile Kıbrıs Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, TOBB ile Kıbrıs Ticaret Odası arasında geçerli olacak eylem planını imzaladı.
Kıbrıs'ta devam eden çözüm müzakereleri sonrası için hazırlık yapılması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Sonuçta, Türkiye ile KKTC arasındaki ticari ilişkiler etkilenecek. KKTC iş dünyası etkilenecek. Kıbrıs Türk Ticaret Odasının da yeni süreç için kendi kapasitesini geliştirmesi gerekiyor. Üyelerine sunduğu hizmet portföyünü zenginleştirecek. Kaliteyi daha da yukarı çekecek. İşte eylem planı ile bu ihtiyaca cevap vermeye çalışacağız. Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve TOBB olarak birlikte çalışacağız" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Ekonomi › TOBB Sanayi Odaları Konsey Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?