Tonu 1300'e Düşen Çeltiğin Fiyatı 1580 Liradan Belirlendi Pirinç Kurtuldu - Son Dakika
Ekonomi

Tonu 1300'e Düşen Çeltiğin Fiyatı 1580 Liradan Belirlendi Pirinç Kurtuldu

Eylülde hasadına başlanan çeltiğin alım fiyatı ton başına 1580 TL olarak belirlendi. Sektör temsilcileri, "Müdahale olmasaydı 2016'da pirinç ekimi azalacak, fiyatlar yükselecekti" diyor.

17.12.2015 09:20

Uzun süredir çeltik üreticisinin beklediği alım fiyatlarını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik açıkladı. 2015 yılı için '60 randıman Osmancık' çeltik alım fiyatının ton başına 1580 lira belirlendiğini ifade eden Bakan Çelik, Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) almalara 17 Aralık itibariyle başlayacağını dile getirdi. Belirlenen fiyata ek olarak ton başına 100 lira prim ödeneceğini vurgulayan Çelik, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan ve üretimdeki belgeleri olan vatandaşların çeltiğinin alınacağını söyledi.

PİYASA RAHATLAYACAK

Bu yıl eylül ayında başlayan ve kasım ayında hasatı sona eren çeltiğin fiyatları çiftçiyi ve sanayiciyi memnun etmemişti. Çeltiğin kilogram fiyatı hasadın başladığı eylül ayında 1.8 lirayken, aralık ayına gelindiğinde 1.3-1.5 lira seviyelerine kadar geriledi. Pirinç fiyatları da hasat döneminde 2.9 lira olurken, aralık ayında bu fiyat 2.5 lira seviyelerine geldi. Fiyatlar böyle olunca da çiftçi kilogramını 1.4 liraya mal ettiği çeltiği satmak istemedi. Sanayici de geçen yıl TMO müdahalesi ile düşen fiyatlardan korkarak çiftçiden ihtiyacı kadar alım yapma yoluna gitti.
Uzun süredir sektörün TMO'nun alım yapmasını beklediğini söyleyen Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, çeltik fiyatları 1.3-1.5 lira seviyelerindeydi. 1.58 TL olarak belirlenen taban fiyat piyasayı rahatlatacak. TMO alım yapacağı için elinde çeltik olan çiftçi ürünün satabilecek. Bu sayede fiyatların 1.7-1.8 lira seviyelerine geleceğini düşünüyoruz. Alınan karar çok yerinde oldu. Ancak bir beklentimiz var. Fiyat ne çok yukarılara çıksın ne de çok düşük kalsın. Eğer çiftçinin üretime devam etmesini istiyorsak denge gerekiyor. Bu sayede ithalatın önüne geçilebilir. Çiftçi para kazanamazsa üretimden vazgeçer" dedi.

PİRİNÇ EKMEZDİ

Mehmet Reis şunları söyledi: "Geçen yıl çeltik fiyatı 2 liraya kadar çıkmıştı. Ancak TMO müdahalesi ile 1.6 liraya kadar gerilemişti. 2 liradan çeltik alan sanayici ve tüccar zarar etmişti. Bu yıl ise TMO tekrar müadahale eder diye sanayici ve tüccar ihtiyacı kadar alım yaptı. Stok yapmayı düşünmedi. Ürün çiftçinin elinde kaldı. Fiyatlar geriledi. Bu fiyat düşüşü devam etseydi üretici gelecek yıl için pirinç ekmezdi. Başka ürünlere yönelebilirdi. Açıklanan fiyatlarla bunu önüne geçildi."

ÇELTİK FİYATI 1.70 TL'YE OTURUR

Şu anda 1.45 seviyelerinden çeltik alımı yapıldığını ifade eden Tiryaki CEO'su Süleyman Tiryakioğlu, "1 kilogram çeltiğin maliyeti 1.4 lira civarında. Oluşan fiyatlar çiftçinin beklentisinin altındaydı. Açıklanan alım fiyatı makul ölçüde oldu. Çünkü piyasada TMO'nun alım fiyatının üstünde rakamlar oluşur. Çeltik alım fiyatlarının 1.65-1.70 seviyelerine oturacağını düşünüyoruz" dedi. Her yıl 150-200 bin tona yakın pirinç ithalatı yapıldığına değinen Tiryakioğlu, "Bu yıl ise 100 bin ton civarlarında bekleniyor. Eğer fiyatlar çiftçi için yeterli olursa, çiftçi ekime devam eder. Bu da birkaç yıl içinde ithalatı bitirir. Hatta ihracat yapacak konuma gelebiliriz" dedi.

İFLAS ERTELEME TALEPLERİ ARTTI

Piyasadaki oyuncuların zor durumda olduğuna dikkat çeken Mehmet Reis, "İflaslar yaşanmaya başladı. Çeltik fabrikalarının çoğu iflas erteleme istedi. Geçen yıllardan bu yana devam eden sıkıntılar bu yıl patladı. Üretici de piyasaya güvenmek istiyor. Ancak fiyatların birkaç ay içinde istenilen seviyelere geleceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

CUMHURİYET REKORU

Çeltik hasadının 4 Eylül'de başladığını ve 7 Kasım'da sona erdiğini belirten Bakan Faruk Çelik, 2014'te 830 bin ton olan çeltik üretiminin, bu yıl hasat neticesinde 920 bin ton olacağını gördüklerini, Cumhuriyet tarihinin en yüksek çeltik rekoltesinin gerçekleşeceğini dile getirdi. (Kaynak:Hürriyet)

Tonu 1300\'e Düşen Çeltiğin Fiyatı 1580 Liradan Belirlendi Pirinç Kurtuldu
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Tonu 1300'e Düşen Çeltiğin Fiyatı 1580 Liradan Belirlendi Pirinç Kurtuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • DEĞERLİ CEMAAT: SELAMINALYKUM KARDESLERİM 2 3 Yanıtla
  • asssas: Akp yüzünden normalde 5000 tl felan olması gerekir millet aç kalması lazım. 2 1 Yanıtla
  • Çiftçi: TARIM KREDIYE BORCU OLANLAR SATTI NE OLUCAK ZİRAAT ODALARI KOPERATİFLER SİZLER KAN EMİCİSİNİZ ALLAHTAN BULUN 3 0 Yanıtla

Advertisement