Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB), " Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) aracı kurumlara getirmeye hazırlandığı sermaye şartının altında sektörün hızla artan borçlarının yattığı" iddialarına ilişkin "Sektörün toplam borçlarının sermaye yeterliliği tabanına oranı 2,84'tür. Dolayısıyla, SPK'nın düzenlemesiyle izin verilen borçlanma düzeyinin oldukça altında bir borçlanma söz konusudur" açıklaması yaptı.
TSPAKB'den yapılan açıklamada, SPK'nın Sermaye Yeterliliği Tebliği düzenlemesi kapsamında aracı kurumların taşıdıkları risklerin belirlendiği, buna göre aracı kurumların bilançoda yer alan tüm kısa ve uzun vadeli borçlarının toplamının, sermaye yeterliliği tabanlarının 15 katını aşamayacağı belirtildi.
Açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:
"Bu kuralın fiili durumdaki yansımasına baktığımızda, sektörün toplam borçlarının sermaye yeterliliği tabanına oranı 2,84'tür. Dolayısıyla, SPK'nın düzenlemesiyle izin verilen borçlanma düzeyinin oldukça altında bir borçlanma söz konusudur.
Haberde aracı kurum bilançolarındaki borç tutarlarının artışı ifadesi istatistiki bir gelişmeyi göstermekle birlikte, yazıda belirtildiğinin aksine aracı kurumların yüksek risk taşıdıklarını değil tam tersine yeterince kaldıraç kullanmadıklarını, özsermayelerinin yüksek olduğunu ve bu nedenle finansal sektör açısından belki de en az risk taşıyan kurumlar olduklarını göstermektedir."
Bazı aracı kurumların borsa para piyasasından aldıkları kısa vadeli fonları bankalarda kısa vadeli mevduat olarak değerlendirdikleri, bunun temel nedeninin de para piyasası borç faiz oranları ile banka mevduatları arasındaki faiz arbitrajından yararlanarak getiri elde etmek olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"2004 yılından itibaren artmakta olan toplam borçlar kaleminin kaynağına bakıldığında, toplam borçların 2012 yılında yüzde 52'lik kısmını para piyasasına olan borçlar oluşturmaktadır. Bunun karşılığında, aracı kurumların bankalar hesabının toplam borçlarına oranı yüzde 68'dir. Diğer bir deyişle aracı kurumların 7,3 milyar lira borçlarına karşılık, sadece bankalarda 5 milyar lira mevduatları mevcut olup, toplam varlıkları 10 milyar liradır." - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Tspakb'den Sektörün Borçlarının Arttığı İddialarına Yanıt Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?