Türkiye'nin Kamerun Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, Türk iş adamlarının Kamerun üzerinden "Orta Afrika" ülkelerine açılabileceğini söyledi.
Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kamerun'un Orta Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğunda (CEMAC) önemli bir konumda olduğunu belirterek, "Türk ihracatçısı ve yatırımcısını sadece Kamerun değil Kamerun üzerinden tüm orta Afrika pazarına, 300 milyonluk nüfusa hitap etmek üzere davet ediyorum. Kamerun CEMAC içerisinde üretim ve yatırım kabiliyeti en yüksek ülke. 175 milyonluk Nijerya'nın bir bölümünün karayolu ulaşımı, Kamerun üzerinden gerçekleştirilmekte. Net olarak söylememiz gerekirse Kamerun 300 milyonluk bir pazarın giriş kapısı" dedi.
Çad, Orta Afrika, Ekvator Ginesi ve Kongo'nun ticari deniz ulaşımının Kamerun'un Douala limanınından sağlandığını aktaran Doğan, Kamerun'un bölge ülkeleri içinde önemli bir jeostratejik konuma sahip olduğunu dile getirdi.
CEMAC üyesi ülkeler arasındaki "serbest dolaşım" ve "Kamerun dışında alternatiflerinin bulunmamasının" avantajlı kıldığını belirten Doğan, Kamerun'un bölge ülkelerine kıyasla Türkiye'ye özel bir sempati ve ilgisinin olduğunu ifade etti.
Kamu ihalelerinde Türklerin tercih edildiğini vurgulayan Doğan, "Kamerun'da açılan kamu ihalelerinde girip de muvaffak olamadığımız ihale yoktur. Bunu bir iki boyutta değerlendirmek lazım. Hem kalite hem ucuzluk hem de karlılığı açısından Kamerun makamları Türkiye'yi tercih etmektedir. Türk ürünleri Kamerun'da rağbet görüyor. Pazara gittiğinizde rahatlıkla insanların ürünlerine 'Türk malı' diye reklam yaptığını görebilirsiniz. 1970'li yıllarda Türkiye için Almanya ne anlam ifade ediyorsa bugün Kamerun için de Türkiye aynı anlamı ifade ediyor. Bu algı ve olgu Kamerun toplumunda yerleşti" dedi.
İki ülke arasındaki ticaret hacmi
Türkiye ile Kamerun arasındaki karşılıklı ticaret hacminin her geçen gün arttığına değinen Doğan, iki ülke arasındaki karşılıkçı ticaret hacminin 2012 yılının başında 150 milyon dolar seviyesindeyken bu miktarın 300 milyon dolar düzeyine çıktığını kaydetti.
İki ülke arasında karşılıklı ticaret hacmine 200 milyon dolarlık valiz ticaretinin de eklenmesi halinde seviyenin yarım milyar dolara yükseldiğini belirten Doğan, Türkiye'nin 300 milyonluk nüfusun tüm tüketim mallarını karşılayacak kapasiteye sahip olduğunu vurguladı.
Kamerun'un bölgede ekonomik ve siyasi açıdan istikrarlı bir ülke olduğunun altını çizen Büyükelçi Doğan, başta Kamerun olmak üzere bölge ülkelerinin tüketim ürünlerinin büyük çoğunluğunu ithal ettiğini kaydetti.
Kamerun, Çat, Orta Afrika Cumhuriyeti, Gabon, Ekvator Ginesi ve Kongo'dan oluşan CEMAC üyesi 6 ülke, 1999'da gümrük birliğine geçmişti.
Son Dakika › Ekonomi › Türk İş Adamlarına 'Kamerun Çağrısı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?