Türkiye, Ar-Ge Harcamalarında Gsyih'nin Yüzde 3'ünü Yakalayabilir" - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye, Ar-Ge Harcamalarında Gsyih'nin Yüzde 3'ünü Yakalayabilir"

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, "2023'de Ar-Ge harcamalarının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 3'üne ulaşması bizce gerçekleşebilir bir hedef olarak görünüyor" ifadesini kullandı.

02.11.2016 11:06

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, "2023'de Ar-Ge harcamalarının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 3'üne ulaşması bizce gerçekleşebilir bir hedef olarak görünüyor" ifadesini kullandı.

Şirket açıklamasında görüşlerine yer verilen Yamankaradeniz, Ar-Ge konusundaki yeni düzenlemelerin Türkiye'yi nereye götürmesi gerektiğine dair değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa Birliği'nin (AB) üye ve aday ülkeler için 2000 yılında aldığı bir kararla Ar-Ge harcamalarını GSYİH'nin yüzde 3'üne çıkartmayı hedeflediğini hatırlatan Yamankaradeniz, şunları kaydetti:

"Ülkemizde bu oran 2002 yılında yüzde 0,53 idi. 2004 yılında bir ivmelenme oldu; yüzde 0,92'ye kadar çıkıldı. 2014 yılında ise yüzde 1,01 olarak gerçekleşerek ilk defa yüzde 1 seviyesini geçmeyi başardı. Ar-Ge'leri yeniden düzenleyen yasanın 1 Mart 2016'da çıkması; yasanın yürürlüğe girmesi için gereken Bakanlar Kurulu düzenlemelerinin de 11 Ağustos 2016'da Resmi Gazete'de yayınlanması sonrası bu oranın 2017'de yüzde 2'ler seviyesine çıkmasını umuyoruz. 2023'de bu oranın yüzde 3'e ulaşması bizce gerçekleşebilir bir hedef olarak görünüyor.

İş dünyamız, Ar-Ge yasasıyla karşılarına çıkan büyük fırsata kesinlikle kayıtsız kalmamalı; bu fırsatı anlamaya ve kaçırmamaya gayret etmeliler. Artık tasarım faaliyetleri de Ar-Ge destekleri kapsamında. Burada çok önemli fırsatlar var. Bakanlık onayı ve desteği için istenen personel sayısında 15 olarak indirime gidilmesi, Ar-Ge merkezi kurmayı fazlasıyla kolaylaştırıyor. Ar-Ge'si olanın ürünü katma değerli olur. Bu fırsatı kaçırmamalı. Ar-Ge yapamıyorsanız, başka Ar-Ge merkezlerine Ar-Ge yaptırarak da desteklerden yararlanabileceksiniz. Ayrıca Ar-Ge merkezinizde temel bilim mezunları, doktora ya da yüksek lisans mezunları çalıştırıyorsanız, size daha fazla avantaj sunuluyor."

Yamankaradeniz, Ar-Ge konusunda getirilen bu kolaylıkları şirketler açısından etkili bir fırsata dönüştürmenin kilit yönteminin ne olduğuna ilişkin, şu açıklamalarda bulundu:

"Kurulmuş ve kurulacak olan Ar-Ge merkezleri mutlaka ama mutlaka patent odaklı olmalı. Şirketler bünyelerinde mutlaka bir patent yöneticisi çalıştırmalı. ve patent konusunda uzman kurumlarla iş birliği yapılmalı. Hükumet, Ar-Ge faaliyetlerinin girdilerinde kolaylıklar getirecek düzenlemeler yaptı. Ar-Ge merkezlerimizin en temel çıktısı ise patentli buluşlar olacaktır. Patentli buluşları artırmak için ise hükumetin getirdiği kolaylıkları en iyi şekilde yönlendirecek fikri ve sınai haklarda uzman vekillik şirketlerine ihtiyaç vardır."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye, Ar-Ge Harcamalarında Gsyih'nin Yüzde 3'ünü Yakalayabilir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement