TUNCAY BEKAR - FİKRET DELAL - Rizeli bir iş adamı, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOKA) desteğiyle yürütülen projeyle büyük kısmı ithal yoluyla temin edilen çakmakta ülke ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.
Rize'de üretim yapan şirket sahibi Ömer Faruk Ofluoğlu, birçok ülkede zorunlu olan çocuk kilitli çakmak üretmek için hazırladığı projeyi 2014 yılı İmalat Sanayi Mali Destek Programı kapsamında DOKA'ya sunarak destek istedi.
Yapılan başvurunun kabul edilmesi üzerine DOKA ile imzalanan protokolün ardından faaliyetlerini hızlandıran Ofluoğlu, fabrikasında ürettiği çocuk kilitli çakmaklarla Türk pazarının ihtiyacını karşıladıktan sonra Avrupa Birliği ülkelerine ihracatı hedefliyor.
AA muhabirine açıklama yapan Ofluoğlu, yaklaşık şimdilik yılda yaklaşık 18 milyon çakmak ürettiklerini anlatarak, gelecek yıl bunu 50 milyon adede çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Türkiye'nin yıllık 500 milyon çakmak ihtiyacının 150 milyonunun üretilerek ya da yasal yollarla ithal edildiğini belirten Ofluoğlu, kalan kısmının ise kaçak yollarla ülkeye sokulduğunu savundu.
Ofluoğlu, bu durumun yerli sanayiciyi zor durumda bıraktığını dile getirerek, "Hedefimiz 2015 yılı sonunda 50 milyon çakmak üreterek ülkemiz pazarında daha fazla yer almak. Ürettiğimiz çakmakları Türkiye'de 10'a yakın ile pazarlıyoruz. Diğer illerimizin taleplerine cevap veremiyoruz. Önümüzdeki yıl il sayısını 50'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Küçük sektör gibi gözükse de ülkemiz her yıl yaklaşık 200 milyon dolara yakın parayı çakmak için yurt dışına ödüyor" diye konuştu.
"Ufak bir müdahaleyle yanmaz hale geliyor"
Kapasitelerini artırdıktan sonra AB üyesi ülkelere çocuk kilitli çakmak ihraç etmeyi planladıklarını anlatan Ofluoğlu, şunları kaydetti:
"Ürettiğimiz çakmak kendi tasarımımız. Çok ufak bir müdahaleyle yanmaz hale geliyor. Çıkan yangınların büyük çoğunluğu evde çocukların çakmakla oynamasından kaynaklanıyor. Bunu engellemek için bu sistemi geliştirdik. Çakmağımız Türkiye'de üretilen çocuk emniyet kilidi olan tek çakmak ve Avrupa standartlarında. AB de bizim hedef pazarlarımızdan."
DOKA Genel Sekreteri Çetin oktay Kaldırım da Doğu Karadeniz'de imalat sanayine destek verirken amaçlarının bölgede Ar-Ge yaratmak olduğunu söyledi.
Firmaların ihracat kapasitelerini arttırarak Türkiye'de yenilikçi, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesine olanak sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Kaldırım, çocuk kilitli çakmak projesinin ülke ihracatına katkı sağlayacağını söyledi.
Kaldırım, Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyan ve katma değer katacak projeleri desteklediklerini anlatarak, "Hedefimiz, iç pazarda standarda uygun çakmak üreterek tüketicilerin bilinçlendirilmesini, sosyal ve ekonomik açıdan pazarın gelişmesini sağlamak, çocukların çakmakla oynarken çıkardığı yangınları asgariye inmesini sağlamak. Bu tür çakmakların kullanılmasıyla maddi hasar oluşturan, can ve mal kaybına sebep olan yangınların önüne geçilecek. Ayrıca standartlara uygun çakmak üretilerek dış pazarlara ihracat yapılıp ülkemize döviz girdisi sağlanacak" ifadesini kullandı. - Trabzon
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye Çakmakta Dışa Bağımlılıktan Kurtulacak' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?